Aπό το φροντιστήριο στην τυρόπιτα με Μίλκο: Το ωραιότερο ημερολόγιο του 2016 γιορτάζει τις ελληνικές πατέντες

Aπό το φροντιστήριο στην τυρόπιτα με Μίλκο: Το ωραιότερο ημερολόγιο του 2016 γιορτάζει τις ελληνικές πατέντες
xa

Είναι το πιο εντυπωσιακό ημερολόγιο που έχουμε δει φέτος. Ένα ημερολόγιο τοίχου με φανταστικό design και θέμα την ελληνική πατέντα – κάθε φύλλο του και μια έκπληξη: Από την «εθνική μας σταρ» τη φασολάδα, που εγκαινιάζει δικαίως τη χρονιά, μέχρι το περίπτερο, το φροντιστήριο, την τυρόπιτα με Μίλκο (!!) και την τουαλέτα που παράγει ρεύμα (ναι υπάρχει και την έχει φτιάξει ο καθηγητής Γιάννης Ιερόπουλος)

Το ημερολόγιο κυκλοφόρησε σε μόλις 200 αντίτυπα από το Χαρτοβασίλειον. Πρόκειται για μια ελληνική επιχείρηση που ιδρύθηκε το 2006 όταν τα τρία αδέρφια της οικογένειας Κοντορούση, ο Λευτέρης, ο Χρήστος και ο Αντώνης κληρονόμησαν την οικογενειακή επιχείρηση: το τυπογραφείο του πατέρα τους που υπήρχε από το 1969.

«Φτιάχνουμε χρηστικά χάρτινα αντικείμενα» λέει στη HuffPost Greece ο Λευτέρης Κοντορούσης.«Εκτός από τα απλά και καθημερινά λοιπόν, θέλαμε να κάνουμε πράγματα λίγο πιο ωραία από αυτά που βρίσκαμε να αγοράσουμε στο εμπόριο. Κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε ένα ειδικό project διαλέγουμε ένα δημιουργικό γραφείο και τους το αναθέτουμε». Μέχρι τώρα έχουν συνεργαστεί με 20 διαφορετικά δημιουργικά γραφεία, φορείς και βιομηχανικούς σχεδιαστές, και έχουν κερδίσει βραβεία Ερμής και Ε.Β.Γ.Ε. για τη δουλειά τους.

Το ημερολόγιο εμπορικής πατέντας «ανήκει δημιουργικά» στο Bob Studio, και είχε πρωτοφτιαχτεί πρόπερσι ως δώρο για τους πελάτες. Φέτος βγαίνει σε ανανεωμένη μορφή στο εμπόριο σε επιλεγμένα σημεία πώλησης.

Πιο παλιό project,που είχε ανατεθεί σε άλλο δημιουργικό στούντιο είναι το Meet the Greeks ένα πρωτότυπο τρισδιάστατο σουβενίρ που το βρίσκει κανείς μάλιστα και σε μεμονωμένα μουσεία βιβλιοπωλεία σε Αγγλία και Γερμανία, «Είναι δυο καρτέλες χαρτί που τις συναρμολογείς και κάνεις τρισδιάστατα ανθρωπάκια», μου εξηγεί ο Λευτέρης. Και εδώ η ελληνική ιστορία μας κλείνει το μάτι: Ένας ορθόδοξος παπάς συνυπάρχει με έναν μαραθωνοδρόμο, έναν εύζωνα, το Δία και την Αφροδίτη.

Απ’ ότι φαίνεται το design στο Χαρτοβασίλειον έχει πάνω απ’ όλα τρυφερό χιούμορ. Δεν είναι τυχαίο ότι η τελευταία σελίδα του ημερολογίου ελληνικής πατέντας είναι η τιμημένη Ελληνίδα μάνα, που ποζάρει μπροστά σε ταψιά από γεμιστά, βασιλικούς και καθαριστικά δίπλα στη λεζάντα «Πλένει, σκουπίζει, καθαρίζει, σφουγγαρίζει, ξεσκονίζει, μαγειρεύει, σιδερώνει, στρώνει ξεστρώνει τινάζει, ψωνίζει σαπουνίζει βαφει ξεβάφει τρίβει χτενίζει (…)φωνάζει, αγκαλιάζει, κλαίει, κακομαθαίνει, ντύνει, γδύνει…»

Δημοφιλή