ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραμονή Χριστουγέννων με νεά τραγωδία στη Μεσόγειο. Νεκρά τουλάχιστον έξι παιδιά

Sooc

Δεκαοχτώ μετανάστες, ανάμεσα τους τουλάχιστον έξι παιδιά, έχασαν την ζωή τους το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων σε νέο ναυάγιο στα ανοιχτά της Τουρκίας. Ακόμα και αυτές τις γιορτινές μέρες, η τραγωδία στη Μεσόγειο συνεχίζεται.

Το μικρό πλοίο στο οποίο επέβαιναν είχε κατεύθυνση τη Λέσβο. Ήταν υπερφορτωμένο και, σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, ανατράπηκε λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή. Δεκατέσσερις ακόμη επιβαίνοντες αγνοούνται και η τουρκική ακτοφυλακή διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό τους. Η εθνικότητα των ανθρώπων αυτών δεν έχει διευκρινιστεί.

Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που καθιστούν τον επικίνδυνο διάπλου του Αιγαίου ακόμη δυσκολότερο, οι μετανάστες συνεχίζουν να ακολουθούν την διαδρομή αυτή που αποτελεί πύλη εισόδου στην Ευρώπη. Λόγω μείωσης της ζήτησης, οι διακινητές προσφέρουν στο εξής την υπηρεσία τους έναντι 500 δολαρίων ανά άτομο, ενώ ζητούσαν 1.200 κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με του τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, σχεδόν 3.700 μετανάστες, στην πλειονότητά τους άνθρωποι που προσπαθούν να διαφύγουν από τις συγκρούσεις στη Συρία και αλλού, έχασαν τη ζωή τους ή θεωρούνται αγνοούμενοι φέτος στη θάλασσα: σχεδόν 700 επιχειρώντας να διασχίζουν το Αιγαίο Πέλαγος για να φθάσουν στην Ελλάδα και περίπου 3.000 στη Μεσόγειο Θάλασσα ενώ κατευθύνονταν στην Ιταλία.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι χθες, Τετάρτη, τουλάχιστον 13 άτομα, μεταξύ των οποίων και 7 παιδιά, έχασαν την ζωή τους στο θαλάσσιο χώρο του Φαρμακονησίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)