Τα τέσσερα πιο «επικίνδυνα» θέματα για το οικογενειακό τραπέζι που πρέπει να αποφύγετε

Τα τέσσερα πιο «επικίνδυνα» θέματα για το οικογενειακό τραπέζι που πρέπει να αποφύγετε
Father and teen son arguing at dinner
RICHARD HUTCHINGS via Getty Images
Father and teen son arguing at dinner

Τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος όπου μαζεύεται η οικογένεια γύρω από το γιορτινό τραπέζι. Αν και είναι πάντα όμορφο να βλέπεις την οικογένειά σου, ειδικά αν μένεις μακριά τους, και να τρως τα παραδοσιακά φαγητά της μαμάς, της γιαγιάς και της θείας, το γιορτινό τραπέζι κρύβει και μερικούς κινδύνους. Όχι, δεν εννοούμε τις θείες που θα σου τσιμπήσουν τα μάγουλα και θα σου πούνε πόσο μεγάλωσες (ή πάχυνες), αυτά τα έχουμε πλέον συνηθίσει. Εννοούμε τα επικίνδυνα θέματα συζήτησης που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγγίξεις στο οικογενειακό τραπέζι, αλλά και ποια να προτιμήσεις.

Πολιτική

Η χρονιά που πέρασε μπορεί να μην ήταν η καλύτερη χρονιά για την χώρα μας, αλλά μας έδωσε ένα σημαντικό μάθημα: δεν πρέπει να μιλάμε για πολιτική στα οικογενειακά τραπέζια. Η συζήτηση αυτή δεν υπάρχει περίπτωση να πάει καλά. Πάρτε για παράδειγμα, το δημοψήφισμα. Όποιος είναι χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είδε να συμβαίνουν «επικές μάχες» ανάμεσα σε φίλους, συγγενείς και συμμαθητές σχετικά με το αν το «ναι» ή το «όχι» είναι η καλύτερη απάντηση για την χώρα μας. Ένα είναι σίγουρο, καμία πλευρά δεν βγήκε κερδισμένη από αυτή τη συζήτηση και δεν πρόκειται να βγει, ούτε και στο οικογενειακό τραπέζι πάνω από την γαλοπούλα.

Οτιδήποτε σχετίζεται με το Μνημόνιο

Αρχικά, γιατί να θέλετε να κόψετε την όρεξη στους αγαπημένους σας συνδαιτυμόνες; Γιατί να τους υπενθυμίσετε ότι πρέπει να πληρώσουν φόρους, ΕΝΦΙΑ και άλλα τέτοια όμορφα που έχουν έρθει με το τρίτο μνημόνιο. Σε μία τέτοια συζήτηση, υπάρχουν τρία ενδεχόμενα. Το πρώτο είναι να συμφωνήσετε, το δεύτερο να διαφωνήσετε και το τρίτο να είναι κάποιος από εσάς αδιάφορος. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν θα καταλήξει κερδισμένος, αφού αυτή η συζήτηση δεν θα φέρει θετικά συναισθήματα.

Προσωπικές ερωτήσεις γύρω από γάμο

Μέχρι τώρα πρέπει να έχετε μάθει ότι δεν είναι καθόλου ευγενικό να ρωτάτε κανέναν και για κανένα λόγο πότε σκοπεύει να παντρευτεί ή γιατί δεν έχει παντρευτεί ακόμα. Αρχικά, δεν είναι δική σας δουλειά τι κάνει ο καθένας στη ζωή του. Όσο κι αν δεν το χωράει ο νου σας (ή δεν συμφωνείτε) μπορεί κάποιος να μην θέλει να παντρευτεί. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, δεν χρειάζεται να χώνετε τη μύτη σας σε θέματα που δεν σας αφορούν.

«Άντε, πότε θα κάνετε ένα παιδάκι;»

Είμαστε σίγουροι ότι δεν έχετε κακή πρόθεση όταν κάνετε αυτή την ερώτηση. Την κάνετε επειδή αγαπάτε τα παιδιά και θέλετε όλοι να αποκτήσουν από ένα (ή και παραπάνω). Σας έχουμε, όμως, νέα. Αρχικά, δεν θέλουν όλοι να κάνουν παιδιά ή να μην θέλουν ακόμα. Είναι δική τους επιλογή και πρέπει να την σεβαστείτε. Μην τους φέρνεται σε δύσκολη θέση όπου πρέπει να απολογηθούν ή να σας εξηγήσουν κάτι πολύ προσωπικό. Υπάρχει, όμως, και η άλλη περίπτωση. Να θέλει ένα ζευγάρι να κάνει παιδί, αλλά να μην τα καταφέρνει. Και σε αυτή την περίπτωση, το τελευταίο που χρειάζονται είναι εσάς να τους το υπενθυμίζετε και να τους αγχώνετε την ώρα που τρώνε την γαλοπούλα τους.

Θέματα για τα οποία μπορείτε να μιλήσετε άφοβα:

  • Τον καιρό
  • Τις μουσικές σας προτιμήσεις
  • Τι φόρεσε η Kim Kardashian (όλοι θα συμφωνήσετε σε αυτό το θέμα)
  • Για τις συνταγές των φαγητών (και αφήστε την οικοδέσποινα να μιλά για ώρες)
  • Για κατοικίδια, όπως σκυλάκια και γατάκια