ΜΕΤΑδραση:Βοηθήστε τα ασυνόδευτα παιδιά με ένα μήνυμα

ΜΕΤΑδραση:Βοηθήστε τα ασυνόδευτα παιδιά με ένα μήνυμα
ΜΕΤΑδραση

Ο οκτάχρονος Αλί Ρεζά βρέθηκε να περπατά μόνος του στους δρόμους της Χίου. Η δωδεκάχρονη Χαμίντα επιβίωσε από ναυάγιο, έχοντας χάσει στα κύματα τους γονείς και τα αδέρφια της. Ο εννιάχρονος Ομράν χωρίστηκε βίαια από την οικογένειά του κατά τη διάρκεια του περάσματος από την Τουρκία και κατέληξε μόνος στη Λέσβο. Ο 15 χρόνων τυφλός Φαρχάντ έφτασε μέχρι την Ελλάδα «κρατώντας χέρια» με στόχο να φτάσει στον αδερφό του στη Γερμανία.

Εκατοντάδες παιδιά φτάνουν μόνα τους στην Ελλάδα, από χώρες όπου επικρατούν βία και συγκρούσεις, όπως η Συρία και το Αφγανιστάν, έχοντας χάσει τους γονείς τους ή έχοντας χωριστεί απ’ αυτούς. Αποτελούν μια από τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με υψηλό κίνδυνο έκθεσης σε κυκλώματα διακίνησης κι εκμετάλλευσης.

Η οργάνωση «ΜΕΤΑδραση» προχωρά στη δημιουργία μεταβατικών δομών φιλοξενίας στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, με στόχο την προστασία των παιδιών από την κράτηση και τα κυκλώματα. Μέσω της υπηρεσίας sms «Προσφέρω», που πραγματοποιείται με την υποστήριξη των τριών μεγάλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας θα μπορούν στέλνοντας το μήνυμα «ΔΡΑΣΗ» στον αριθμό 19059 από τις 24 Δεκεμβρίου ως τις 30 Δεκεμβρίου να προσφέρουν ένα ευρώ στην υποστήριξη των ασυνόδευτων παιδιών (χρέωση μηνύματος μαζί με ΦΠΑ: 1,23 ευρώ).

Η «ΜΕΤΑδραση» υποστηρίζει τα ασυνόδευτα παιδιά με μια σειρά από δράσεις: τα συνοδεύει από επισφαλείς συνθήκες ή συνθήκες κράτησης προς κατάλληλες δομές φιλοξενίας (2.816 παιδιά έχουν συνοδευτεί σε διάστημα τεσσεράμισι ετών), τους παρέχει προστασία και εξατομικευμένη φροντίδα μέσω του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (275 παιδιά έχουν υποστηριχτεί σε οκτώ μήνες), τους προσφέρει νομική στήριξη (πάνω από 200 παιδιά έχουν επωφεληθεί) και προσωρινή φιλοξενία σε επιλεγμένες οικογένειες.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τα sms θα διατεθούν για την κάλυψη αναγκών των ασυνόδευτων ανηλίκων που διαμένουν στη μεταβατική δομή φιλοξενίας της Λέσβου και στις υπό σύσταση μεταβατικές δομές της Χίου και της Σάμου. Ειδικότερα θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά τροφίμων και ειδών υγιεινής, πληρωμή εστιατορίου, κάλυψη ιατρικών και παραϊατρικών εξόδων, συνεισφορά στην πληρωμή ενοικίου, αγορά εξοπλισμού και έξοδα μετακίνησης.

ΜΕΤΑδραση

Δημοφιλή