Πρώην πράκτορας της KGB κατηγορεί τον Πούτιν ότι βρίσκεται πίσω από την αεροπορική τραγωδία στο Σινά

Πρώην πράκτορας της KGB κατηγορεί τον Πούτιν ότι βρίσκεται πίσω από την αεροπορική τραγωδία στο Σινά
FILE - In this Sunday, Nov. 1, 2015 file photo, A member from the Egyptian security forces walks by debris of a Russian airplane at the site a day after the passenger jet bound for St. Petersburg, Russia, crashed in Hassana, Egypt. Egypt's chief investigator says a preliminary investigation into the October crash of a Russian passenger plane in Sinai has found no indication yet of any
FILE - In this Sunday, Nov. 1, 2015 file photo, A member from the Egyptian security forces walks by debris of a Russian airplane at the site a day after the passenger jet bound for St. Petersburg, Russia, crashed in Hassana, Egypt. Egypt's chief investigator says a preliminary investigation into the October crash of a Russian passenger plane in Sinai has found no indication yet of any
ASSOCIATED PRESS

Η αεροπορική τραγωδία με το ρωσικό αεροσκάφος της Kogalymavia στο Σινά στις 31 Οκτωβρίου μονοπώλησε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Η ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος που ακολούθησε θεωρείται από πολλούς ένα από τα σημάδια μιας γενικότερης εκστρατείας τρομοκρατίας από την οργάνωση, πέρα από τα «σύνορά» της, ειδικά στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι που ακολούθησαν.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily Mail, κάποιοι κάνουν λόγο για ακόμα σκοτεινότερες πτυχές στην όλη υπόθεση, και ένας εξ αυτών είναι ο Μπόρις Καρπίτσκοφ, πρώην πράκτορας της KGB (νυν FSB), ο οποίος- σύμφωνα με τη Daily Mail- πλέον ζει με αλλαγμένο όνομα με την οικογένειά του στην Αγγλία, έχοντας διαφύγει εκεί λόγω φόβων για τη ζωή του.

Ο Καρπίτσκοφ ισχυρίζεται ότι ήταν το Κρεμλίνο και όχι το ISIS που σχεδίασε την επίθεση, με σκοπό τη διαμόρφωση θετικότερου κλίματος για τη Ρωσία εν μέσω μιας περιόδου που η χώρα αποτελούσε «παρία» λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, καθώς και προβληματισμών σχετικά με την επέμβασή της στη Συρία. Βεβαίως, αξίζει να σημειωθεί πως ο Καρπίτσκοφ είναι (επιεικώς) αμφιλεγόμενη πηγή, καθώς ο λόγος για τον οποίο εγκατέλειψε την KGB και στη συνέχεια τη Ρωσία ήταν λεφτά τα οποία ισχυρίζεται πως του χρωστούσε η υπηρεσία.

Σε κάθε περίπτωση, ισχυρίζεται, επικαλούμενος αξιωματικό της GRU (στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών) ότι μέσα στο ίδιο χρονικό πλαίσιο (της καταστροφής του αεροσκάφους, με συνέπεια τον θάνατο 224 ανθρώπων) ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν εξέφραζε προβληματισμούς στο Κρεμλίνο σχετικά με πιθανές απώλειες όσον αφορά στην πολιτική επιρροή στη Συρία και στη Μέση Ανατολή, με τον Ρώσο πρόεδρο να ανησυχεί έντονα για τη μοίρα του «παραδοσιακού» του συμμάχου στην περιοχή, του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ- δεδομένης της στήριξης της Δύσης προς αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Το σχέδιο – προβοκάτσια φέρεται να καταστρώθηκε από στελέχη της GRU, με σκοπό αφ'ενός να υπάρξει «σιωπηλή» διεθνής στήριξη στις επιχειρήσεις κατά των εχθρών του Άσαντ, υπό τον «μανδύα» επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους (που ανέλαβε την ευθύνη), αλλά και η ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων στον τομέα των εξοπλισμών μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της Μέσης Ανατολής.

Όλη αυτή η θεωρία περιγράφεται σε φάκελο που συνέταξε ο πρώην πράκτορας της KGB (με τον βαθμό του ταγματάρχη). Ο ίδιος, απόφοιτος της ακαδημίας της KGB στο Μινσκ, υπηρέτησε στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών για πάνω από μια δεκαετία, περνώντας μεγάλο μέρος αυτού του χρονικού διαστήματος στη Λετονία, όπου και έμεινε μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Εντάχθηκε στις υπηρεσίες πληροφοριών της Λετονίας, ωστόσο, εξακολούθησε να δουλεύει για τις ρωσικές υπηρεσίες, διαρρέοντας πληροφορίες στους πρώην επικεφαλής του. Ωστόσο, φυλακίστηκε για δύο μήνες, στο πλαίσιο υπόθεσης με αγορές όπλων, σχετικά με πληρωμές για τις οποίες ο ίδιος υποστήριζε πως η KGB του χρωστούσε χρήματα. Η ρωσική πλευρά τον κατηγόρησε για εμπλοκή σε εκτεταμένη υπόθεση απάτης, και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό στη Λετονία, από την οποία όμως διέφυγε χρησιμοποιώντας πλαστά διαβατήρια, για να καταλήξει στη Βρετανία. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως διατηρεί επαφές σε κύκλους των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Όπως περιγράφει, μετά την έγκριση για τη βομβιστική επίθεση στο αεροσκάφος, απεστάλη ειδικός στο Σαρμ Ελ Σέιχ, παριστάνοντας μαχητή ο οποίος ανέρρωνε στην Ερυθρά Θάλασσα, αφού είχε πολεμήσει στην Ουκρανία. Εκεί σύναψε σχέση με νεαρή Ρωσίδα, η οποία ήταν θα επέστρεφε στην Αγία Πετρούπολη μετά τις διακοπές της. Της έδωσε ένα δώρο για να πάει στους γονείς της, το οποίο ήταν στην πραγματικότητα βόμβα, με εκρηκτικό ΕΗV-7, που χρησιμοποιείται από τις ειδικές δυνάμεις.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Daily Mail, η ρωσική πλευρά απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του πρώην πράκτορα, με πηγή ασφαλείας να κάνει λόγο για έναν «αρρωστημένο νου», που αποσκοπεί σε εκδίκηση. «Δείτε το υπόβαθρό του- έπεσε στη δυσμένεια των παλαιών εργοδοτών του, στη Μόσχα, τη Ρίγα ή το Λονδίνο, και πιθανώς και στη CIA. Κανείς δεν τον εμπιστεύεται, και εφευρίσκει τραβηγμένες ανοησίες».

Δημοφιλή