Νταβούτογλου: Τα Βαλκάνια είναι μια γευστική σούπα, και η Τουρκία θέλει να την κάνει πιο γευστική

Νταβούτογλου: Τα Βαλκάνια είναι μια γευστική σούπα, και η Τουρκία θέλει να την κάνει πιο γευστική
Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu speaks to a group of foreign reporters in Istanbul, Turkey, Wednesday, Dec. 9, 2015. Davutoglu has accused Russia of attempting
Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu speaks to a group of foreign reporters in Istanbul, Turkey, Wednesday, Dec. 9, 2015. Davutoglu has accused Russia of attempting
ASSOCIATED PRESS

«Τα Βαλκάνια είναι μία γευστική σούπα και η Τουρκία επιθυμεί να βάλει το δικό της μπαχαρικό για να την κάνει ακόμη πιο γευστική» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο πλαίσιο διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Σερβία.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας συνοδεύεται από ομάδα επιχειρηματιών οι οποίοι ενδιαφέρονται για επενδύσεις στη Σερβία. Κατά τις συνομιλίες του Αχμέτ Νταβούτογλου με τον ομόλογό του της Σερβίας εξετάστηκαν διμερή θέματα αλλά και θέματα που αφορούν τη συνεργασία στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στο πλαίσιο της τριμερούς διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας - Βοσνίας και Ερζεγοβίνης - Σερβίας, για την οποία η 'Αγκυρα επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον. Αύριο μάλιστα θα έρθει στο Βελιγράδι και ο πρωθυπουργός της Βοσνίας Ντένις Ζβίζντιτς και θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση των τριών πρωθυπουργών.

Στην συνέντευξη Τύπου των πρωθυπουργών της Σερβίας και της Τουρκίας ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε ότι η 'Αγκυρα αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις με την Σερβία, τονίζοντας ότι αποτελούν κλειδί για την σταθερότητα στην περιοχή. Ανέφερε μάλιστα ότι δεν είναι τυχαίο που μετά τις επισκέψεις στο Αζερμπαϊτζάν και τα κατεχόμενα στην Κύπρο, η Σερβία αποτελεί την τρίτη χώρα που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξηγώντας την δυναμική της πολιτικής που ασκεί η χώρα του στην περιοχή ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα Βαλκάνια είναι μία γευστική σούπα και η Τουρκία επιθυμεί να βάλει το δικό της μπαχαρικό για να την κάνει ακόμη πιο γευστική». Η φράση αυτή προκάλεσε το ερώτημα δημοσιογράφου της σερβικής τηλεόρασης για το αν η δήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια παλαιότερων δηλώσεων ότι το Πρίζρεν (σ.σ. πόλη του Κοσόβου) και το Σεράγεβο αποτελούν Τουρκία. Ο Νταβούτογλου εξήγησε ότι οι δηλώσεις αυτές δεν είχαν κάποια πολιτική σκοπιμότητα αλλά εξέφραζαν τα συναισθήματα οικειότητας που αισθάνεται όταν επισκέπτεται τις πόλεις αυτές όπως επίσης και το Βελιγράδι. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι δεν θα τον ενοχλούσε αν και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς θεωρούσε Σερβία την Κωνσταντινούπολη ή την Αττάλεια, εφόσον αισθάνεται άνετα στις πόλεις αυτές.

Ερωτηθείς για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους ο Νταβούτογλου ανέφερε ότι η Τουρκία υπερασπίστηκε τον εναέριο χώρο της και ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν γνωστή η εθνικότητα του αεροσκάφους πριν την κατάρριψη αφού, όπως είπε, οι Ρώσοι πιλότοι δεν απαντούσαν στις προειδοποιήσεις των τούρκων χειριστών των F-16.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέφυγε να πάρει θέση για το επεισόδιο λέγοντας ότι η Σερβία είναι μικρή χώρα για να εμπλέκεται σε υποθέσεις άλλων χωρών. Πρόσθεσε δε ότι η Σερβία έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Μόσχα δεν θα δυσαρεστηθεί που δέχθηκε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας εν τω μέσω της Ρωσο-τουρκικής κρίσης.

Όπως ανέφεραν οι δύο πρωθυπουργοί στη συνέντευξη Τύπου, το μεγαλύτερο μέρος των συνομιλιών απασχόλησαν οι οικονομικές σχέσεις. Έμφαση δόθηκε σε θέματα ενέργειας, την συμμετοχή τουρκικών εταιριών σε μεγάλα έργα υποδομής που θα χρηματοδοτήσει η Τουρκία υπό την μορφή δανείων, όπως επίσης και στην αύξηση των τουρκικών επενδύσεων στη Σερβία. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε πως το γεγονός ότι τον ακολουθούν 130 εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων αποτελεί ένδειξη του ενδιαφέροντος για επενδύσεις στη Σερβία. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπως ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου, ενημέρωσε το ομόλογο του της Τουρκίας πως η σερβική κυβέρνηση εγγυάται ότι θα παράσχει καλύτερους οικονομικούς όρους από οποιαδήποτε άλλη χώρα σε τουρκικές εταιρίες που επιθυμούν να επενδύσουν σε παραγωγικούς τομείς.

(με πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή