Μεγάλη νίκη του ιρακινού στρατού. Απελευθερώθηκε από το Ισλαμικό Κράτος το Ραμαντί

Μεγάλη νίκη του ιρακινού στρατού. Απελευθερώθηκε από το Ισλαμικό Κράτος το Ραμαντί

Η πόλη του Ιράκ, Ραμαντί, η οποία απέχει 115 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, απελευθερώθηκε από το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ιράκ.

Οι ιρακινές δυνάμεις από την Κυριακή είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους το στρατηγικής σημασίας κυβερνητικό κτίριο στο κεντρικό Ραμάντι, το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην δυτική πόλη.

«Η ανάληψη του ελέγχου του κτιριακού συγκροτήματος, πρώην έδρα της επαρχιακής κυβέρνησης, σημαίνει ότι οι τζιχαντιστές ηττήθηκαν στο Ραμάντι», δήλωσε ο Σαμπάχ αλ-Νούμανι.

Σύμφωνα με τον ίδιο το επόμενο στάδιο είναι να καθαριστούν τα σημεία όπου μπορεί να υπάρχουν διάσπαρτοι στην πόλη εκρηκτικοί μηχανισμοί και νάρκες. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμένα ένοπλα μέλη του ΙΚ να κρύβονται μέσα στην πόλη, αλλά δεν εμπνέουν ανησυχία.

Ήδη έχουν αρχίσει οι πανηγυρισμοί σε διάφορες πόλεις του Ιράκ.

Η επιχείρηση στο Ραμαντί είχε υποστηριχθεί από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της συμμαχίας που ηγούνται οι ΗΠΑ.

Από τις εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα η πόλη είναι σχεδόν κατεστραμμένη με ορισμένες περιοχές να είναι ισοπεδωμένες. Τοπικός αξιωματούχος με δηλώσεις του στο Reuters παραδέχθηκε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να πεισθούν οι κάτοικοι να επιστρέψουν σε μια πόλη που στερείται πλέον και τα βασικά.

Η ιρακινή κυβέρνηση, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σκοπεύουν να παραδώσουν την πόλη σε φυλές σουνιτών προκειμένου να τους πείσουν να μπουν στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σημειώνεται ότι η πόλη είχε πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών τον Μάιο που μας πέρασε.

Δημοφιλή