Πώς να ξεφύγετε από τις άβολες ερωτήσεις στο οικογενειακό τραπέζι

Πώς να ξεφύγετε από τις άβολες ερωτήσεις στο οικογενειακό τραπέζι
two women having a meal together
Fuse via Getty Images
two women having a meal together

Όποιος έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, γνωρίζει πολύ καλά τι πάει να πει «οικογενειακό τραπέζι». Σημαίνει καλό φαγητό, πολύ φαγητό, πολλοί συγγενείς και πάρα πολλές άβολες ερωτήσεις.

Αν σας πιάνει άγχος για τη στιγμή που θα μαζευτείτε γύρω από το γιορτινό τραπέζι και νιώθετε το στομάχι σας να γίνεται κόμπος από το στρες για τις αδιάκριτες και άβολες ερωτήσεις που θα σας κάνουν, τότε μην παραλείψετε να διαβάσετε με ποιον τρόπο μπορείτε να «ξεγλιστρήσετε» έξυπνα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον σαρκασμό και το χιούμορ για να ελαφρύνετε την ατμόσφαιρα, να αποφύγετε την ερώτηση και να σταματήσετε την κουβέντα, αλλά είναι σημαντικό να θέσετε τα όριά σας και να δείξετε με κάποιον τρόπο σε αυτόν που βρίσκεται απέναντί σας ότι έχει ξεπεράσει τα όρια, κάνοντας αγενείς ερωτήσεις ή ακόμα και να αντιμετωπίσετε αυτόν που έχετε απέναντί σας, ειδικά μετά από μερικά ποτάκια.

Ζητήσαμε, λοιπόν, από μερικούς ψυχολόγους να μας βοηθήσουν με τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνουν οι ενοχλητικοί συγγενείς στις γιορτές.

«Ακόμα μόνος/η, ε;»

Αποφυγή: «Γιατί; Έχεις να προτείνεις κάτι;»

Σύγκρουση: «Όταν θα βγαίνω με κάποιον/κάποια που θα θέλω να σου μιλήσω, θα είσαι ο πρώτος που θα το μάθει. Αλλά πρέπει να είμαι ειλικρινής και να σου πω ότι το να με ρωτάς για την ερωτική μου ζωή με κάνει να νιώθω άγχος. Μπορείς να το καταλάβεις αυτό ή θέλεις να στο εξηγήσω;»

Εξετάστε την περίπτωση: Πείτε την αλήθεια για τον τελευταίο σας χωρισμό, τους ενδιαφέροντες ανθρώπους που έχετε γνωρίσει μέσα στην χρονιά και γιατί δεν ψάχνετε κάποιον αυτή τη στιγμή.

«Έχεις πάρει κιλά;»

Αποφυγή: «Τι ωραίο αυτό που είπες. Κι φαίνεσαι πολύ καλός.»

Σύγκρουση: «Αυτή είναι μία ερώτηση που δεν θα έκανα σε κανέναν, γιατί τον κάνει αυτομάτως να νιώθει ότι τον κρίνουν.»

Εξετάστε την περίπτωση: Εάν σας κάνει κέφι, μοιραστείτε πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσετε το βάρος σας καθώς μεγαλώνετε και αν θέλουν να μοιραστούν μερικές συμβουλές.

«Α, είσαι ακόμα στην ίδια δουλειά;»

Αποφυγή: «Α, δεν τα έμαθες; Κέρδισα το λαχείο και πλέον μόνο κάθομαι και κάνω ταξίδια. Εσύ, καλά;»

Σύγκρουση: «Ναι, είμαι ακόμα στην ίδια δουλειά. Για την ακρίβεια, ένας από τους φίλους μου μου είπε ότι πρέπει να είμαι ο μόνος άνθρωπος της γενιάς μου που συνεχίζει να είναι εκεί και δεν χρειάζεται να κάνει αιτήσεις για δουλειά επειδή είναι άνεργος.»

Εξετάστε την περίπτωση: Μπορεί να σας πιάνουν την κουβέντα για κάτι που σας ενοχλεί, αλλά μπορεί να θέλουν και να σας βοηθήσουν. Ρωτήστε τους αν έχουν ακούσει κάτι για μία νέα δουλειά ή αν έχουν ιδέες σχετικά με το πως μπορείτε να αλλάξετε δουλειά.

«Πότε θα βάλετε μπροστά για ένα παιδάκι;»

Αποφυγή: «Ακόμα κάνουμε σεξ με προφυλάξεις. Η δική σας σεξουαλική ζωή, πώς πάει;»

Σύγκρουση: «Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Δυστυχώς, δεν έχω απάντηση.»

Εξετάστε την περίπτωση: Εάν αισθάνεστε ασφαλείς με αυτό το άτομο, ίσως μπορείτε να μοιραστείτε τα σχέδιά σας ή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. Ακόμα, και τον θυμό σας.

«Πότε θα ανεβείτε τα σκαλιά της εκκλησίας;»

Αποφυγή: «Περιμένουμε να μας ανακαλύψουν από κάποιο reality show και να γίνουμε διάσημοι.»

Σύγκρουση: «Μερικά πράγματα είναι προσωπικά. Αν αποφασίσουμε κάποια στιγμή να το κάνουμε, θα σας ενημερώσουμε εγκαίρως.»

Εξετάστε την περίπτωση: Πείτε τους ότι περνάτε πολύ ωραία μαζί, ακόμα κι αν δεν έχετε κάνει κάποια περαιτέρω δέσμευση. Εναλλακτικά, μπορεί να μην πιστεύετε γενικά στον γάμο και αυτό δεν είναι κάτι κακό. Σημασία έχει να αισθάνεστε εσείς άνετα.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.