ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/12/2015 13:04 EET | Updated 31/12/2015 05:20 EET

Στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα η τελική πρόταση Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό. Επιφυλακτικοί οι δανειστές

eurokinissi

Με τη διαπίστωση ότι λείπουν 700 εκατ. ευρώ και παραμένοντας αμφίβολο αν οι δανειστές θα αποδεχτούν την ελληνική πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών στο 1%, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος παρέδωσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την τελική πρόταση της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό

Στο τελικό σχέδιο σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται :

Να μην υπάρχει μείωση σε κύριες συντάξεις αλλά και σε επικουρικές

Να αυξηθούν κατά 1% στις εργοδοτικές εισφορές και 0,5% οι εισφορές των εργαζομένων. 

Όσο για το κενό που προκύπτει από τη μη μείωση των κύριων συντάξεων η πρόταση Κατρούγκαλου προβλέπει κάλυψη από άλλα έσοδα, τα οποία μένει ακόμη να διευκρινιστούν. Βασική προϋπόθεση, είναι να βρεθούν, είτε με αύξηση εσόδων είτε με μείωση δαπανών, περίπου 700 εκατ. ευρώ.  Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο εκτιμάται ότι περίπου 300 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων (άνω των 170 ευρώ). Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των 400 εκατ. ευρώ, ενώ αν δεν γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς, μπορεί να τεθεί στο διάλογο η πρόταση για την επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές και αυτήν την πρόταση την αντιμετωπίζει με επιφύλαξη το κουαρτέτο- και ίσως περικοπές σε εφάπαξ και μερίσματα.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις και ότι στόχος της μεταρρύθμισης είναι το ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο και με ενισχυμένη κοινωνική δικαιοσύνη.

Το σχέδιο θα αποσταλεί την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου στους εκπροσώπους των δανειστών οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα στις 8 Ιανουαρίου μέρα που θα δουν και τον Γ. Κατρούγκαλο.  

Η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει την κατάθεση προς ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού έως τις 15 Ιανουαρίου στη Βουλή ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να αρχίσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, αυτή η μάχη αναμένεται να δοκιμάσει την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, αν και το Μαξίμου ωστόσο περιμένει ότι και οι 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.