Αλλαγή πλεύσης για ΣΥΡΙΖΑ: Γεμίζουν ξανά τα κέντρα κράτησης, συλλαμβάνονται μετανάστες

Αλλαγή πλεύσης για ΣΥΡΙΖΑ: Γεμίζουν ξανά τα κέντρα κράτησης, συλλαμβάνονται μετανάστες
Sooc

Σε αλλαγή πολιτικής στο μεταναστευτικό προχωρά η κυβέρνηση υπό το βάρος των σκληρών πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και των πρωτοφανών μεταναστευτικών ροών που δεν σταματούν ούτε το χειμώνα.

Έτσι, τα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης αρχίζουν και πάλι να γεμίζουν με μετανάστες σε αντίθεση με την κεντρική γραμμή που ίσχυε μέχρι τώρα για αποσυμφόρησή τους. Το πρώτο κέντρο που έχει αρχίσει να δέχεται κόσμο είναι αυτό της Κορίνθου και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα.

Εκτός αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δοθεί εντολές να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται σε αυτά υπήκοοι Τυνησίας, Μαρόκο και Αλγερίας, κάτι που δεν γινόταν μέχρι τώρα.

«Για πρώτη φορά με αυτή την κυβέρνηση γίνεται διάκριση του μεταναστευτικού κύματος από το προσφυγικό κύμα. Μέχρι τώρα όσοι έμπαιναν στη χώρα εξέρχονταν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους από την Ειδομένη προς την Ευρώπη, κάτι όμως που δεν γίνεται πια. Το σφράγισμα των συνόρων από τα Σκόπια και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη επιβάλλει πλέον στην Ελλάδα να ασκήσει την πολιτική των απελάσεων. Είναι μονόδρομος και ρητή απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», λέει αστυνομική πηγή.

Εν αναμονή 3.000.000 μετανάστες

Για μία εξαιρετικά δύσκολη άνοιξη προετοιμάζονται οι ελληνικές Αρχές, καθώς όλες οι πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι περίπου 3.000.000 μετανάστες θα επιχειρήσουν να περάσουν στην Ελλάδα από τα θαλάσσια σύνορα το 2016.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. το 2015 συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα μας 800.000 άτομα. «Την ώρα που η Ευρώπη θωρακίζει τα σύνορά της τα κυκλώματα δουλεμπόρων εξακολουθούν παρά το χειμώνα τα φέρνουν κόσμο στην Ελλάδα από τα νησιά (στη Χίο φτάνουν 400 άτομα κάθε μέρα, στη Λέσβο πολύ περισσότερα) περιμένοντας να φτιάξει ο καιρός για να… εξυπηρετήσουν εκατομμύρια μετανάστες. Τίθενται και θέματα εθνικής ασφάλειας. Η ΕΥΠ ενδυναμώνει τις δυνάμεις της στα νησιά, το ίδιο και η Αντιτρομοκρατική», λέει αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τα πρωτοφανή νούμερα γίνονται «βούτυρο στο ψωμί» για μερίδα Ευρωπαίων που επιδιώκουν την έξοδο της Ελλάδας από τη συνθήκη του Σένγκεν με αποκορύφωμα τη χθεσινή δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Μάνφρεντ Βέμπερ που έθεσε ανοιχτά ζήτημα προσωρινής εξόδου της χώρα μας από τη ζώνη.

Αντιδράσεις για λουκέτο υπηρεσιών

Την ώρα, ωστόσο, που η Ευρώπη επιτάσσει την αυστηρή φύλαξη των συνόρων εντύπωση πρόταση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προβλέπει καταργήσεις υπηρεσιών συνοριακής φύλαξης και δίωξης παράνομης μετανάστευσης, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάταξης των αστυνομικών υπηρεσιών.

«Όπως ξέρουμε σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή. Είναι λοιπόν δυνατόν στην Ελλάδα να σκεφτόμαστε το κλείσιμο αρμόδιων υπηρεσιών. Η εξοικονόμηση προσωπικού που θα γίνει –και ενδεχομένως πρέπει να γίνει- δεν πρέπει να αφορά στη συνοφιοφυλακή. Δυστυχώς ήδη προτάθηκε σχέδιο για κλείσιμο υπηρεσιών στη Θεσσαλία, ενώ στο Κιλκίς (όπου βρίσκεται και η επιβαρυμένη περιοχή της Ειδομένης) προτάθηκε να κλείσει η μία από τις τρεις υπηρεσίες», αναφέρει ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων.

Δημοφιλή