Αυτή είναι η «συμμορία των τραπεζών» που παρακολουθούσε τις αναλήψεις και χτυπούσε στο δρόμο

Αυτή είναι η «συμμορία των τραπεζών» που παρακολουθούσε τις αναλήψεις και χτυπούσε στο δρόμο
sooc

Στη δημοσιότητα έδωσε η ΕΛ.ΑΣ. τα στοιχεία ταυτότητας και τις φωτογραφίες των μελών της «σπείρας των τραπεζών» που χτυπούσε πεζούς αμέσως μετά από την ανάληψη χρημάτων από τραπεζικά υποκαταστήματα στην Αθήνα.

Πρόκειται για τους Σάββα Παντελή, Φίλιππο Ζαχαριάδη, Αλέξανδρο Ζαχαριάδη και Γιώργο Ζεάκη. Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε εξακριβώθηκε ότι οι δράστες από το 2013 διέπρατταν αρπαγές τσαντών σε διάφορες περιοχές της Αττικής με πολύ μεθοδικό τρόπο.

Ο ένας από τους δράστες, ηλικίας 49 ετών, εισέρχονταν εντός των υποκαταστημάτων των τραπεζών προσποιούμενος τον πελάτη και προμηθεύονταν απόκομμα προτεραιότητας, το οποίο αντικαθιστούσε συνεχώς ώστε να εντοπίζει ανυποψίαστα θύματα, ιδίως γυναίκες και υπερήλικες. Στη συνέχεια, ενημέρωνε τους συνεργούς του, οι οποίοι ανέμεναν σε κοντινή απόσταση και από κοινού ακολουθούσαν τα ανυποψίαστα θύματα μέχρις ότου εξασφάλιζαν ότι μπορούν να δράσουν ανεμπόδιστα.

Για τις μετακινήσεις τους, χρησιμοποιούσαν μοτοσυκλέτες στις οποίες φρόντιζαν να αλλάζουν τακτικά τόσο το χρώμα όσο και την πινακίδα κυκλοφορίας, αφού προηγουμένως πραγματοποιούσαν ψευδή δήλωση απώλειας, ενώ επιπλέον λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης ώστε να εξασφαλίζουν ότι δεν ακολουθούνται από τις διωκτικές Αρχές.

Συνολικά εξιχνιάσθηκαν 13 περιπτώσεις αρπαγής τσαντών από θύματα που κινούνταν πεζή είτε βρίσκονταν εντός του οχήματός τους, ενώ το συνολικό χρηματικό ποσό που απέσπασαν υπολογίζεται σε 131.000 ευρώ.

Σε βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της διακεκριμένης κλοπής από περισσότερους που είχαν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές και ληστείες τελεσθείσες κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια από κοινού και κατ’ εξακολούθηση

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έξι μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό συναφών αδικημάτων κατά άλλων παθόντων και στη διερεύνηση της συμμετοχής τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και 210-6875200 και 210-6875210 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειανατολικής Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Δημοφιλή