Τα 10 πιο σούπερ από τα supergroups που φτιάχτηκαν ποτέ

Τα 10 πιο σούπερ από τα supergroups που φτιάχτηκαν ποτέ
The Raconteurs, Quart 06. Photo: Kim Erlandsen, NRK P3
The Raconteurs, Quart 06. Photo: Kim Erlandsen, NRK P3
NRK P3/Flickr

Τις τελευταίες ημέρες, οι φίλοι της καλής indie rock πηγαίνουν χαμογελαστοί στις δουλειές τους, περιμένοντας με αγωνία νέα μουσική από τους The Last Shadow Puppets. Τι εστί The Last Shadow Puppets; Πρόκειται για τη μουσική σύμπραξη του Alex Turner των Arctic Monkeys με τον καλό του φίλο Miles Kane, των πάλαι ποτέ Rascals και τον James Ford των Simian Mobile Disco.

Turner και Kane γνωρίστηκαν το 2005, κατά τη διάρκεια της περιοδείας των Arctic Monkeys με support την τότε μπάντα του Kane, The Little Flames, έγιναν κολλητοί κι αποφάσισαν να φτιάξουν ένα side project. Δυο χρόνια αργότερα γεννήθηκαν οι The Last Shadow Puppets, οι οποίοι μας χάρισαν τραγουδάρες, όπως το “Standing Next To Me” και έπειτα από παύση μερικών χρόνων, ετοιμάζονται να μας χαρίσουν κι άλλες.

Όταν μουσικοί από διαφορετικά, ήδη καταξιωμένα συγκροτήματα αποφασίζουν να κάνουν τέτοια κόλπα, το all star συγκρότημα που προκύπτει ανήκει στην κατηγορία με το ταπεινό όνομα supergroups. Ένα συγκρότημα το οποίο οι μουσικοί χρησιμοποιούν για να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν πράγματα τα οποία δεν ταιριάζουν στο “κανονικό” τους συγκρότημα. Ή απλά για να βγάλουν μερικά λεφτά παραπάνω. Supergroup είναι οι The Last Shadow Puppets, supergroup είναι και οι Them Crooked Vultures του ενός και μοναδικού Dave Grohl. Δυο τρομερές αφορμές λοιπόν για ένα αφιέρωμα στα 10 καλύτερα supergroups των τελευταίων 20 ετών (για να μην χαωθούμε κιόλας), πάντα κατά την ταπεινή μου γνώμη.

10. Atoms For Peace

Και ο Thom Yorke των Radiohead; Και ο Flea των Red Hot Chilli Peppers; Και ο Joey Waronker των R.E.M.; Όλοι σπούδασαν στο Όλοι μαζί ένωσαν τις δυνάμεις τους και μαζί με μερικούς εξαιρετικούς μουσικούς ακόμα, δημιούργησαν το πρότζεκτ των Atoms For Peace. Μπορεί να μην δικαίωσαν στο έπακρο τις προσδοκίες που έχτισαν όταν ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους, μας χάρισαν όμως μερικές πολύ καλές στιγμές.

Είδος: Experimental Rock.

Δημιουργήθηκαν: To 2009.

Ο σταρ της ομάδας: Ο Thom Yorke.

9. Velvet Revolver

Τι είναι το Revolver; Όπλο. Τι είναι το Velvet; Λουλούδι. Όπλα και λουλούδια, δηλαδή Guns N’ Roses. Τον λύσαμε το γρίφο. Στην ουσία οι Velvet Revolver είναι οι Guns N’ Roses, χωρίς τον Axl, με τον Dave Kushner των Wasted Youth. Τα δυο άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει περιλαμβάνουν κάποια αξιόλογα κομμάτια, σίγουρα πάντως δεν άλλαξαν την ιστορία της μουσικής. Φυσικά, ξεκίνησαν με τραγουδιστή τον Scott Weiland, των Stone Temple Pilots, ο οποίος όμως είχε αποχωρήσει από το 2008 και πριν από λίγες ημέρες έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 48 ετών.

Είδος: Ατόφιο, παραδοσιακό, hard rock.

Δημιουργήθηκαν: Το 2002 και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε hiatus, αναζητώντας τον νέο τους τραγουδιστή.

Ο σταρ της ομάδας: Ο Slash

8. Me First and The Gimme Gimmes

Μια πανκ μπάντα με μέλη τον Fat Mike των NOFX και τον Joey Cape των Lagwagon, που διασκευάζει πασίγνωστα τραγούδια και έχει αυτό το όνομα. Είναι τόσο γαμάτοι όσοι φαίνονται; Είναι. Θα ανέβαιναν και πιο ψηλά στη λίστα, αλλά επειδή δεν έχουν δικά τους τραγούδια, είπα να τους κρατήσω στο νούμερο 8.

Είδος: Pop Punk.

Δημιουργήθηκαν: Το 1995.

Ο σταρ της ομάδας: Ο Fat Mike των NOFX.

7. Audioslave

Chris Cornell των Soundgarden, Tom Morello των Rage Against The Machine και βασικά, σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι Rage Against The Machine, σε μια μπάντα που από το δεύτερο άλμπουμ της και μετά πειραματίστηκε με ένα είδος μουσικής που ξέφυγε από το στυλ και των δυο συγκροτημάτων. Ωραίοι.

Είδος: Post-Grunge.

Δημιουργήθηκαν: Το 2001 και διαλύθηκαν το 2007.

Ο σταρ της ομάδας: Ο Chris Cornell.

6. Broken Bells

Και μόνο το “High Road” να έβγαζαν και μετά να διαλύονταν, τη δουλειά τους θα την είχαν κάνει και με το παραπάνω. Ο James Mercer των The Shins, ένωσε τις δυνάμεις του με τον παραγωγό Brian Burton, a.k.a. Danger Mouse και γνωστό από το πρότζεκτ Gnarls Barkley και έβγαλαν μπόλικο μουσικό κέφι.

Είδος: Alternative Rock.

Δημιουργήθηκαν: Το 2009.

Ο σταρ της ομάδας: Ο Danger Mouse.

5. The Damned Things

Anthrax, Volbeat, Every Time I Die και Fall Out Boy. Γενικά μέταλ, πολύ μέταλ. Μέλη των παραπάνω συγκροτημάτων είπαν να φτιάξουν μια μικρή dream team της σκηνής και το αποτέλεσμα μπορεί να κράτησε μόλις τρια χρόνια, ήταν όμως τρία έντονα χρόνια.

Είδος: Heavy Metal.

Δημιουργήθηκαν: Το 2009 και διαλύθηκαν το 2012.

Ο σταρ της ομάδας: O Joe Trohman.

4. The Raconteurs

Jack White. Χρειάζεται κάτι άλλο; Άντε για χάρη της κουβέντας, μαζί με τον White ήταν μεταξύ άλλων ο Jack Lawrence των The Dead Weather κι ο Patrick Keeler των Greenhornes. Τους ευχαριστούμε απεριόριστα για κομμάτια όπως το “Steady As She Goes”.

Δημιουργήθηκαν: Το 2005 και τα τελευταία 4 χρόνια βρίσκονται σε hiatus.

Είδος: Indie Rock.

Ο σταρ της ομάδας: Ο Jack White. Προφανώς.

3. A Perfect Circle

Ο έρωτας μωρό μου είναι ψυχεδέλεια. Καμια φορά κι η μουσική. Μου αξίζει βέβαια πρόστιμο που στην περιγραφή των A Perfect Circle έκανα quote στίχο της Βίσση, όμως χαλάλι. Οι A Perfect Circle, είναι ψυχεδέλεια. Με μέλη των Tool, των Smashing Pumpkins και των Nine Inch Nails, δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

Δημιουργήθηκαν: Το 1999.

Είδος: Psychedelic Rock

Ο σταρ της ομάδας: Ο Maynard James Keenan

2. Them Crooked Vultures

Αν δεν βρίσκονταν σε hiatus από το 2010 και δεν μετρούσαν μόλις ένα χρόνο παρουσίας, θα είχαν πάει καρφωτοί στην κορυφή. Μόνο η κορυφή αξίζει άλλωστε σε ένα συγκρότημα στο οποίο συμμετέχει ο Dave Grohl των Nirvana και των Foo Fighters (και μάλιστα παίζει και πάλι ντραμς) και ο Josh Homme των Kyuss και των Queens Of The Stone Age. Α, υπάρχει κι ο John Paul Jones των Led Zeppelin. Καλή ομαδούλα έφτιαξαν μωρέ.

Είδος: Blues Rock.

Δημιουργήθηκαν: Το 2009 και από το 2010 βρίσκονται σε hiatus.

Ο σταρ της ομάδας: Ο Dave Grohl.

1.The Last Shadow Puppets

Η αφορμή για να γραφτεί αυτό το κείμενο. Γλυκιά, παραδοσιακή brit pop από δυο νεαρά Αγγλάκια και έναν εξαιρετικό -επίσης Άγγλο- παραγωγό. Το “The Age of Understatement” του 2008 ήταν απλά τρομερό και αυτό δεν είναι understatement (έπρεπε). Σκέψου ότι τους τοποθετώ στην κορυφή, ενώ δεν χωνεύω καθόλου το ύφος και το στυλ του Turner. Είναι όμως καλός μουσικός, ας είμαστε δίκαιοι.

Είδος: Indie Rock.

Δημιουργήθηκαν: To 2007

Ο σταρ της ομάδας: Ο Alex Τurner

Από τoν Κωσταντίνο Αμπατζή

Πηγή: Oneman

Δημοφιλή