Νορβηγία: Πέρασε από την την εξέδρα του κοιτάσματος Valhall η ακυβέρνητη γιγάντια πλατφόρμα

Νορβηγία: Πέρασε από την την εξέδρα του κοιτάσματος Valhall η ακυβέρνητη γιγάντια πλατφόρμα
When you find oil, extract it.
When you find oil, extract it.
erik aa/Flickr

Η ακυβέρνητη γιγάντια πλατφόρμα πέρασε σε απόσταση δύο χιλιομέτρων την εξέδρα του κοιτάσματος Valhall στη Βόρεια Θάλασσα, ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος του Κέντρου Συντονισμού Διασώσεων στη νότια Νορβηγία.

«Η πλατφόρμα πέρασε σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων. Ο κίνδυνος πέρασε. Δεν υπάρχουν άλλες εγκαταστάσεις ανάμεσα στην πλατφόρμα και την ακτή της Νορβηγίας», δήλωσε η εκπρόσωπος Μπόργκχιλντ Ελντούν.

«Έγκειται τώρα στους ιδιοκτήτες της πλατφόρμας να την σταματήσουν πριν φτάσει στην ακτή», πρόσθεσε.

Οι κάβοι ρυμούλκησης της πλατφόρμας , η οποία είναι μήκους 110 μέτρων και πλάτους 30 μέτρων, έσπασαν λόγω της κακοκαιρίας χθες Τετάρτη το βράδυ εντός των βρετανικών χωρικών υδάτων, καθώς κατευθυνόταν προς τη Νορβηγία.

«Η πλατφόρμα κινείται πλέον ακυβέρνητη πιο αργά και η πορεία της έχει εξελιχθεί προς πιο ευνοϊκή κατεύθυνση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιαν-Ερικ Γκίρμο, εκπρόσωπος της BP Νορβηγίας, στις 10.30 ώρα Ελλάδος. Ρυμουλκό που προσπάθησε να σταθεροποιήσει την πλατφόρμα απέτυχε, διότι η θύελλα κατέστησε την αποστολή του πολύ επικίνδυνη.

Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Valhall άρχισε το 1982. Το 35,95% ανήκει στην BP και το 64.05% στη νορβηγική θυγατρική της αμερικανικής Hess Corporation.

Η μέση παραγωγή της επρόκειτο να φθάσει τα 30.000 βαρέλια ημερησίως το 2015, ενώ τα αποθέματα ανέρχονται στα 248,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 6,95 δισεκατομμύρια κυβ.μ. φυσικού αερίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή