Aπολογισμός για το 2015, υποσχέσεις και ευχές για το νέο έτος από τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων

Aπολογισμός για το 2015, υποσχέσεις και ευχές για το νέο έτος από τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων

«Το 2016 που έρχεται θα είναι το έτος της ανάκαμψης και της ανασυγκρότησης», τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του και προσθέτει ότι είναι «η χρονιά που θα σηματοδοτήσει την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση και, μαζί, το τέλος της επιτροπείας και την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας».

Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός, το 2015 ήταν η χρονιά «που ο ελληνικός λαός σήκωσε το κεφάλι ψηλά και διεκδίκησε με παρρησία το δίκιο του και το μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας που έστειλε στα πέρατα του κόσμου, θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη συλλογική μνήμη».

Το 2015 ήταν η χρονιά , όπως πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας που θα μείνει στην ιστορία ως το έτος του αγώνα και της αλληλεγγύης και θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς για όσους αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο.

«Σήμερα», υπογραμμίζει, «το μήνυμά του που αλλάζει ο χρόνος, βρισκόμαστε στο μεταίχμιο, καθώς αφήνουμε πίσω μας μια πολυετή σκληρή περίοδο κρίσης και μπαίνουμε στην επόμενη πενταετία της αναγέννησης της πατρίδας μας. Μια πενταετία ανασυγκρότησης αλλά και μεγάλων τομών, αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη η χώρα. Ώστε σε πέντε χρόνια από σήμερα, που θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, να έχουμε οικοδομήσει μια Ελλάδα, όπως αξίζει στην ιστορία της και στο λαό της. Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, με βαθιά ριζωμένη την ισονομία, την αξιοκρατία, και τη κοινωνική δικαιοσύνη. Νησίδα ασφάλειας, σταθερότητας και κοινωνικής προκοπής, μέσα σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Αλλά και διαρκές λίκνο της δημοκρατίας και του πολιτισμού».

Για την προσφυγική κρίση, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη «να αντιμετωπίσουμε όμως και την προσφυγική κρίση που χτυπά τη πόρτα μας. Να την αντιμετωπίσουμε με ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Γιατί είναι ηθικό καθήκον και επιταγή να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους εξαιτίας του πολέμου και της καταστροφής.

Και αυτό που πρέπει όλοι και όλες μας να θυμόμαστε, είναι ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες, την κρίση και τα καθημερινά μας προβλήματα, οι περισσότεροι και οι περισσότερες από εμάς ανήκουμε στους τυχερούς αυτού του κόσμου.

Και γι αυτόν ακριβώς το λόγο οφείλουμε να πρωταγωνιστήσουμε ώστε η Ευρώπη, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είναι η πατρίδα μας, να παίξει το ρόλο που της αρμόζει.

Τόσο στον επιβεβλημένο αγώνα για την υποδοχή των προσφύγων όσο και για την ειρήνευση στις εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολής».

Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας είπε: «Πάντοτε, ετούτες τις ώρες, λίγο πριν την έλευση του νέου έτους, όλες και όλοι μας αναλογιζόμαστε το παρελθόν και σχεδιάζουμε το μέλλον. Σε αυτό το σχεδιασμό, τον συλλογικό και τον ατομικό, ας αφιερώσουμε, φέτος και λίγο χρόνο για να σκεφτούμε όσες και όσους έχουν περισσότερο ανάγκη. Σας εύχομαι ξανά μέσα από την καρδιά μου χρόνια πολλά.

Ας είναι ο νέος χρόνος ένα βήμα προσωπικής και συλλογικής ολοκλήρωσης. Ένα ουσιαστικό βήμα προς έναν κόσμο ισότητας, ελευθερίας και αδελφοσύνης».

Eπικρίσεις για τα λάθη του 2015 και υποσχέσεις για το 2016 περιλαμβάνουν και τα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα των αρχηγών και των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων ευχήθηκαν και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Γιάννη Πλακιωτάκης

«Στη διάρκειά του δύσκολου χρόνου που πέρασε, η πατρίδα μας δοκιμάστηκε σκληρά. Βυθίστηκε ξανά στην ύφεση, στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Γνώρισε νέα έξαρση της ανεργίας και μειώσεις εισοδημάτων. Έφτασε στην πόρτα της εξόδου από το ευρώ και της εθνικής περιπέτειας. Φορτώθηκε τελικά ένα τρίτο, τριετές και επώδυνο Μνημόνιο. Ξέρουμε όλοι ότι το ξεκίνημα του νέου χρόνου θα είναι, επίσης, δύσκολο. Χρέος όλων, χρέος εθνικό και ανθρώπινο, είναι να προτάσσουμε παντού και πάντα τα αληθινά συμφέροντα της πατρίδας μας. Να μεριμνούμε για τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω μας. Να εργαζόμαστε για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ανάταση της κοινωνίας μας» τονίζει στο μήνυμά του ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Η έγνοια μας δεν μπορεί παρά να επικεντρώνεται, τώρα, στους πιο αδύναμους. Στους άστεγους, τους άνεργους και τις οικογένειες που ζουν τις πιο δύσκολες μέρες. Αλλά και στη νέα γενιά, στις νέες και τους νέους της πατρίδας μας, που είδαν τα όνειρα τους να σβήνουν. Στους Έλληνες που ζητούν να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μπορέσουν, και πάλι, να ονειρευτούν. Ξέρουμε όλοι ότι η Ελλάδα δεν έχει πια καιρό για χάσιμο. Χρειάζεται επειγόντως πολιτικές για νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Πολιτικές, που συνδυάζουν την οικονομική αποτελεσματικότητα με την ανθρώπινη ευαισθησία, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά» προσθέτει, υπογραμμίζοντας: Η ιστορία μας, φάρος ελπίδας και περηφάνιας, μας δείχνει και πάλι το δρόμο...Εύχομαι το 2016 να ταυτιστεί με την αλλαγή σελίδας, που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Εύχομαι η νέα χρονιά να ζωντανέψει χαμένες προσδοκίες. Να φέρει ξανά το χαμόγελο, το όνειρο και την ελπίδα, σε κάθε σπίτι. Σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Σε κάθε οικογένεια χωριστά».

Φώτη Γεννηματά

«Το 2016 είναι μία χρονιά που χρειάζεται να έχουμε δύναμη για μία νέα αρχή. Για να φέρουμε ξανά την ελπίδα δεν αρκούν τα μεγάλα λόγια, τα ψέματα και τα τεχνάσματα. Κανείς δεν ξεγελιέται πια. Χρειάζεται δουλειά, αποφασιστικότητα και ενότητα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν δουλέψουμε όλοι μαζί. Αξίζει να δουλέψουμε για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα» αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. «Θέλω να ευχηθώ να είναι μία πολύ καλή χρονιά το 2016 για όλους, με υγεία πριν από όλα και πολλές προσωπικές ευτυχισμένες στιγμές».

ΚΚΕ

Το 2016 μπορεί να γίνει ένα σημαντικό βήμα αγωνιστικής ανάτασης και ανασύνταξης του εργατικού-λαϊκού κινήματος, τονίζει σε μήνυμά του για τη νέα χρονιά το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ απευθύνεται με αισιοδοξία στους εργατοϋπάλληλους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, στους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων της πατρίδας μας και επισημαίνει ότι «η νέα χρονιά μπορεί να είναι μια καλή και αγωνιστική χρονιά». Στη συνέχεια κάνει λόγο για διάψευση των προσδοκιών από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αναφέρει πως αυτή δεν πρέπει να μετατραπεί σε απογοήτευση, αναδίπλωση και παθητικοποίηση.

«Το 2015 ξεκίνησε, για ένα μεγάλο μέρος του λαού, με ελπίδες για κάτι καλύτερο από την κυβερνητική εναλλαγή και την ανάδειξη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη διακυβέρνηση της χώρας και τελικά κατέληξε με ένα τρίτο - ακόμη χειρότερο - μνημόνιο και μ’ ένα ορυμαγδό μέτρων πρωτοφανούς αγριότητας, που υλοποιούνται κατ’ απαίτηση και για λογαριασμό του κεφαλαίου» σημειώνεται στο μήνυμα.

Τέλος, εκφράζει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες που, όπως αναφέρει, «καταφτάνουν στην Ελλάδα εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων κι επεμβάσεων και παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ, που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση».

Σταύρος Θεοδωράκης

«Ελπίζω το 2016 να είναι καλύτερο για όλους και κυρίως γι' αυτούς που είδαν για άλλη μια χρονιά τις ζωές τους να τσαλαπατιούνται από τους λαϊκιστές της εξουσίας. Ελπίζω οι μικρές άσβηστες χαρές που τροφοδοτούν πάντα τους Έλληνες να μας κρατήσουν όρθιους και να ξανακερδίσουμε το 2016 τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση. Δικαιοσύνη - εργασία - παιδεία είναι οι μεγάλοι μας στόχοι. Θα τα καταφέρουμε! Αρκεί να μη χάσουμε το κουράγιο μας» ευχήθηκε μέσω Facebook ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Μαρίνα Χρυσοβελώνη

«Η νέα χρονιά να φέρει ασφάλεια και σταθερότητα στη χώρα μας, αλλά και υγεία, ελπίδα, αισιοδοξία, αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη στον κάθε Έλληνα πολίτη» εύχεται στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Η νέα χρονιά, σημειώνει, έρχεται με προσδοκίες για ένα καλύτερο αύριο, πιο ανθρώπινο και πιο δημιουργικό, και τονίζει την ανάγκη ο καινούριος χρόνος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να μας βρει ενωμένους για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ζωής που μας αξίζουν.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται, από σοβαρά οικογενειακά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, τονίζοντας ότι αυτές τις γιορτινές ημέρες, ας σταθούμε κοντά τους. «Η αλληλεγγύη και η κοινωνική προσφορά που απλόχερα χαρίζουν οι Έλληνες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, δίνει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο», κατέληξε.

Δημοφιλή