Τα «καυτά» θέματα που θα ηγηθούν στην ατζέντα της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ: Το στοίχημα της Ολλανδίας και η ευκαιρία της Σλοβακίας

Τα «καυτά» θέματα που θα ηγηθούν στην ατζέντα της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ: Το στοίχημα της Ολλανδίας και η ευκαιρία της Σλοβακίας
Textured vector illustration of a stylized business people with chess piece on chess board. Download includes Illustrator 10 eps with transparencies and high resolution jpg. http://farm9.staticflickr.com/8335/8079798694_a081a692fb.jpg
Textured vector illustration of a stylized business people with chess piece on chess board. Download includes Illustrator 10 eps with transparencies and high resolution jpg. http://farm9.staticflickr.com/8335/8079798694_a081a692fb.jpg
JDawnInk via Getty Images

Η ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από ένα Κράτος-Μέλος της Ένωσης δεν αποτελεί ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Αντιθέτως, επαναλαμβάνεται εκ περιτροπής την 1η Ιανουαρίου και την 1η Ιουλίου ετησίως. Το 2016 σειρά έχουν η Ολλανδία και η Σλοβακία αντίστοιχα και όπως όλα δείχνουν πρόκειται να έρθουν αντιμέτωπες με τα μεγάλα ζητήματα που μονοπώλησαν το 2015 και μέχρι στιγμής δείχνουν να καθορίζουν την πορεία της Ένωσης ως ένωσης προς το μέλλον.

Η κρίση του προσφυγικού ζητήματος, ο φόβος της τρομοκρατίας, το μέλλον της Συνθήκης Σένγκεν, η περαιτέρω ενίσχυση του Ευρωσκεπτικισμού, η άνοδος της άκρας δεξιάς, η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, η διαφαινόμενη πρόθεση Κάμερον για έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση είναι μόνο σημεία των ζητημάτων που θα πέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων και θα απαιτήσουν λύση εντός του έτους.

Η Ολλανδία, το Κράτος-Μέλος εκείνο το οποίο γεωγραφικά βρίσκεται ανάμεσα σε τρία ισχυρά κράτη της Ένωσης – τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Μ. Βρετανία – θα κληθεί να εγγυηθεί ότι, τουλάχιστον από πλευρά οργάνωσης, αυτοί οι έξι μήνες θα πρέπει να κυλήσουν ομαλά. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειώσει πρόοδο με τις προτεραιότητες τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει στο τραπέζι ήδη από την εκλογή Γιούνκερ το 2014 και έχει συζητήσει και προετοιμάσει ως έναν βαθμό εντός του 2015. Ειδικότερα, πρόκειται για στόχους με έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη, την πορεία προς μία βαθύτερη οικονομική και νομισματική ένωση και την εφαρμογή νέων κανόνων τραπεζικής εποπτείας και εξυγίανσης. Οι προτεραιότητες αυτές αφορούν επίσης στα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη διαμόρφωση νέας μεταναστευτικής πολιτικής, την υποστήριξη δράσεων για το Κλίμα και μεταρρυθμίσεις στην αγορά τηλεπικοινωνιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε θέσεις – κλειδιά του Ευρωπαϊκού μηχανισμού βρίσκονται ήδη Ολλανδοί αξιωματούχοι όπως ο Φρανς Τιμέρμανς ο οποίος εκτελεί χρέη αντιπροέδρου της Κομισιόν και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ως επικεφαλής του Eurogroup. Αυτό σημαίνει πως οι Ολλανδοί αξιωματούχοι σε Άμστερνταμ και Βρυξέλλες είναι ήδη εξοικειωμένοι με την ατζέντα του επόμενου έτους και καλούνται τους έξι πρώτους μήνες του 2016 να σημειώσουν πρόοδο.

Από την πλευρά της η Σλοβακία, η οποία αναλαμβάνει τα ηνία της προεδρίας την 1η Ιουλίου για πρώτη φορά έχει πρωτίστως ένα διαφορετικό στοίχημα να κερδίσει. Σκοπός της είναι να αποδείξει την ικανότητά της να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα Κράτη-Μέλη αλλά και τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κομισιόν. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να καταφέρει να προχωρήσει την υλοποίηση της ευρωπαϊκής ατζέντας αλλά και να επισφραγίσει τη θητεία της με νέες συμφωνίες. Προτεραιότητα για την Μπρατισλάβα είναι επίσης να καταφέρει να επικοινωνήσει περισσότερο και καλύτερα από ποτέ το μήνυμα της Ευρώπης στο εσωτερικό της χώρας και τα μηνύματα της Σλοβακίας στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή ατζέντα η Σλοβακία θα πρέπει να συνεχίσει τις δράσεις οι οποίες θα έχουν υλοποιηθεί από την προεδρία της έμπειρης Ολλανδίας και να παραδώσει επιτυχώς τη σκυτάλη στη Μάλτα την 1η Ιανουαρίου 2017. Παράλληλα, θα πρέπει να καταφέρει να επικεντρωθεί στον εκσυγχρονισμό της ενιαίας ψηφιακής αγοράς, να απομακρύνει τα εμπόδια από το ηλεκτρονικό εμπόριο ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικτυακές πωλήσεις. Επιπλέον, πρέπει να έχει στραμμένο το βλέμμα της στην Ανατολική Εταιρική Σχέση, τα Βαλκάνια και την τρομοκρατία. Μεταναστευτική πολιτική, ανάπτυξη, οικονομική και νομισματική πολιτική παραμένουν στο επίκεντρο και αυτής της προεδρίας. Τέλος, ως μεγάλο στοίχημα παρουσιάζονται η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις 8 και 9 Ιουλίου στη Βαρσοβία της Πολωνίας με βασικό θέμα την Κρίση στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία αλλά και οι εκλογές στη Ρωσία το Σεπτέμβριο.

Δημοφιλή