Χαλάρωση των capital controls ζητούν οι τραπεζίτες: Προτείνουν εβδομαδιαίο όριο ανάληψης στα 500 ευρώ

Χαλάρωση των capital controls ζητούν οι τραπεζίτες: Προτείνουν εβδομαδιαίο όριο ανάληψης στα 500 ευρώ
sooc

Χαλάρωση των capital controls ζητούν οι τραπεζίτες προκειμένου να πείσουν τους καταθέτες να επιστρέψουν στις τράπεζες μέρος των καταθέσεών τους που είχαν σηκώσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», οι τράπεζες έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Οι τράπεζες ζητούν να υπάρξουν αλλαγές στους περιορισμούς που διέπουν τα capital control. Συγκεκριμένα προτείνουν:

1. Να χαρακτηρίζεται ως «νέο χρήμα» και αυτό που βγαίνει από τα... σεντούκια και τοποθετείται στις τράπεζες και να δίνεται στον κάτοχό τους η δυνατότητα να κάνει ανάληψη τουλάχιστον του 10%, όπως ισχύει για τα χρήματα που εισάγονται από το εξωτερικό, ή ακόμη μεγαλύτερου ποσοστού, 20% ή 30% του ποσού.

2. Να αυξηθεί το όριο ανάληψης μετρητών στα 500 ευρώ την εβδομάδα, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα να μπορεί κάποιος να σηκώσει το σύνολο του ποσού που δικαιούται εφάπαξ μία φορά τον μήνα.

3. Να επιτραπεί να «σπάει» κάποιος την προθεσμιακή του κατάθεση, ακόμη και αν δεν πρόκειται με τα χρήματα αυτά να πληρώσει φορολογικές υποχρεώσεις.

4. Να μπορεί να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό, κάτι που σήμερα απαγορεύεται.

5. Να παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μεταφέρουν λογαριασμούς όπως μισθοδοσίας από μια τράπεζα σε μια άλλη. Αυτό απαγορεύεται σήμερα.

6. Να αυξηθεί το ποσό των εμβασμάτων προς το εξωτερικό, για το οποίο δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της επιτροπής εγκρίσεων.

Δημοφιλή