Έκρηξη σε γαλλικό εστιατόριο στην Καμπούλ. Ανάληψη ευθύνης από τους Ταλιμπάν

Έκρηξη σε γαλλικό εστιατόριο στην Καμπούλ. Ανάληψη ευθύνης από τους Ταλιμπάν
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Δύο Αφγανοί, ο ένας από τους οποίους ήταν ένα 12χρονο αγόρι, σκοτώθηκαν και 15 άλλοι τραυματίσθηκανστην Καμπούλ σε μια επιθεση καμικάζι, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, εναντίον ενός γαλλικού εστιατορίου στο οποίο συχνάζουν ξένοι, δέκα ημέρες πριν από μια συνεδρίαση με στόχο να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν εντείνει από την άνοιξη την εξέγερσή τους, συνηθίζουν τις επιθέσεις καμικάζι εναντίον συμβόλων της ξένης παρουσίας στο Αφγανιστάν, είτε πρόκειται για εστιατόρια, για ξενώνες είτε, το συνηθέστερο, για τους περίπου 13.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ που είναι ανεπτυγμένοι στη χώρα.

Η επίθεση καμικάζι είχε στόχο το εστιατόριο "Le Jardin", που προτείνει γαλλική κουζίνα, ανήκει σ' έναν Αφγανό και βρίσκεται στη συνοικία Κάλα-ε-Φατούλα.

"Μια επίθεση πραγματοποιήθηκε απόψε εναντόιον ενός εστιατορίου των ξένων εισβολέων", ανέφερε στο Twitter ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος των ΤΑλιμπάν. Ο εκπρόσωπος της δικαστικής αστυνομίας της Καμπούλ Φραϊντούν Ομπάιντι και μια δυιτική πηγή επιβεβαίωσαν ότι στόχος ήταν πράγματι το εστιατόριο "Le Jardin".

"Δύο Αφγανοι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίσθηκαν", δήωλσε ο Φραϊντούν Ομπάιντι. Με μήυνυμά της στο Twitter, η ιταλική μκο Emergency, η οποία έχει ένα νοσοκομείο στο κέντρο της Καμπούλ, διευκρίνισε πως ένας από τους φονευθέντες ήταν ένα 12χρονο αγόρι.

Η επίθεση, την οποία καταδίκασε ο αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι, πραγματοποιείται λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα πριν από μια σημαντική τετραμερή σύνοδο ανάμεσα στην Κίνα, τις ΗΠΑ, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν με στόχο να εκπονηγθεί ένας οδικός χάρτης για να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματέυσεις με τους αντάρτς Ταλιμπάν, που διακόπηκαν το περασμένο καολικαίρι. Η σύνοδος αυτή πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 11 Ιανουαρίου στο Πακιστάν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή