ΔΙΕΘΝΕΣ
02/01/2016 10:01 EET | Updated 02/01/2016 10:08 EET

«Άρωμα Ψυχρού Πολέμου»: Ο Πούτιν κατονομάζει τις ΗΠΑ ως απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας

U.S. President Barack Obama, left, speaks with Russian President Vladimir Putin, right, prior to the opening session of the G-20 summit in Antalya, Turkey, Sunday, Nov. 15 2015. The 2015 G-20 Leaders Summit is held near the Turkish Mediterranean coastal city of Antalya on Nov. 15-16, 2015. (RIA-Novosti, Kremlin Pool Photo via AP)
ASSOCIATED PRESS
U.S. President Barack Obama, left, speaks with Russian President Vladimir Putin, right, prior to the opening session of the G-20 summit in Antalya, Turkey, Sunday, Nov. 15 2015. The 2015 G-20 Leaders Summit is held near the Turkish Mediterranean coastal city of Antalya on Nov. 15-16, 2015. (RIA-Novosti, Kremlin Pool Photo via AP)

Οι ΗΠΑ κατονομάζονται για πρώτη φορά μεταξύ των απειλών κατά της εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας όπως αποκαλύπτει ένα νέο επίσημο έγγραφο, μια ένδειξη του βαθμού που οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια.

Το έγγραφο αυτό, με τίτλο «Σχετικά με την Στρατηγική της Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», το υπέγραψε ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Αντικαθιστά την εκδοχή του 2009, που είχε υπογράψει εκείνη την εποχή ο τότε πρόεδρος και νυν πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, όπου δεν γινόταν καμία αναφορά ούτε στις ΗΠΑ ούτε στο ΝΑΤΟ.

Στην αξιολόγηση αυτή επισημαίνεται ότι η Ρωσία κατάφερε να ενισχύσει τον ρόλο της στη διευθέτηση των προβλημάτων της διεθνούς κοινότητας και στην επίλυση των παγκόσμιων συρράξεων. Ακριβώς αυτή η ενίσχυση του ρόλου της Μόσχας, όπως υπογραμμίζεται, προκάλεσε την αντίδραση των χωρών της Δύσης.

«Η ισχυροποίηση της Ρωσίας είναι πραγματικότητα μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο νέων απειλών κατά της εθνικής ασφαλείας, οι οποίες είναι πολυσύνθετης και συσχετισμένης φύσης» σημειώνεται στο έγγραφο.

Το να εφαρμόζει η Μόσχα μια ανεξάρτητη πολιτική, «τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και εντός της χώρας» έχει προκαλέσει την «αντίδραση των ΗΠΑ και των συμμάχων της, οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στις διεθνείς σχέσεις».

Αυτό ακριβώς ενδέχεται να οδηγήσει σε «πολιτική, οικονομική, στρατιωτική και σε επίπεδο πληροφοριών πίεση» σε βάρος της Ρωσίας, επισημαίνεται στο έγγραφο.

Βάσει του εγγράφου οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξαν ένα «αντισυνταγματικό πραξικόπημα στην Ουκρανία», που είχε ως αποτέλεσμα να διχαστεί η ουκρανική κοινωνία και να ξεκινήσει μια στρατιωτική σύρραξη.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας και τονίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν διευρύνει το δίκτυο στρατιωτικών- βιολογικών εργαστηρίων σε χώρες που γειτνιάζουν με τη Ρωσία.

Το έγγραφο, που χρησιμοποιείται ως βάση για το σχεδιασμό της στρατηγικής που σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια, δεν αναφέρεται στη Συρία. Την 30η Σεπτεμβρίου η Ρωσία ξεκίνησε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των ανταρτών που πολεμούν τις δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ενός συμμάχου της Μόσχας.

Ο «Ψυχρός Πόλεμος»

Με τον όρο «Ψυχρό Πόλεμο» περιγράφεται το χρονικό διάστημα από το 1947 – 1991, αμέσως μετά τη λήξη δηλαδή του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και την πτώση της ΕΣΣΔ. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου, ήταν ο ανταγωνισμός σε γεωπολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο ανάμεσα σε δύο κύρια μπλοκ χωρών. Από την μια το Δυτικό μπλοκ, με ηγέτιδα δύναμη τις ΗΠΑ και το Ανατολικό μπλοκ με ηγέτιδα δύναμη την ΕΣΣΔ.

Σύμφωνα με το Βικιπαίδεια, χρησιμοποιήθηκε ο όρος «ψυχρός» επειδή δεν συνέβη κάποια κύρια ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στους δύο συνασπισμούς χωρών, με εξαίρεση περιφερειακές συρράξεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Sponsored Post