ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
02/01/2016 07:36 EET

Ιούλιος: Η θητεία της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ λήγει. Θα επανεκλεγεί;

International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde speaks during a news conference at the IMF in Washington, Monday, Nov. 30, 2015, to announce the Chinese yuan will join a basket of the world's leading currencies.  (AP Photo/Susan Walsh)
ASSOCIATED PRESS
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde speaks during a news conference at the IMF in Washington, Monday, Nov. 30, 2015, to announce the Chinese yuan will join a basket of the world's leading currencies. (AP Photo/Susan Walsh)

Ο Ιούλιος είναι ο μήνας που θα κριθεί και το μέλλον της Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία του ΔΝΤ. Και μπορεί πολλά σενάρια να έχουν διατυπωθεί για το εάν θα παραμείνει στη θέση της, τα γεγονότα ωστόσο είναι δύο:

Πρώτον, η ίδια έχει δηλώσει από τον περασμένο Οκτώβριο ότι είναι ανοικτή να παραμείνει στο τιμόνι του ΔΝΤ για μια δεύτερη θητεία, λέγοντας πάντως ότι δεν είναι μία απόφαση που θα λάβει εξ' ολοκλήρου η ίδια. Και μπορεί τότε τα διάφορα δημοσιεύματα να προεξοφλούσαν επανεκλογή της από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, εάν αποφάσιζε τελικά να διεκδικήσει τη θέση, ωστόσο, από τότε μεσολάβησε ένα σημαντικό γεγονός που μπορεί να ανατρέψει τα πράγματα.

Αυτό είναι η δικαστική της περιπέτεια. Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι η Κριστίν Λαγκάρντ πρόκειται να παραπεμφθεί σε δίκη για αμέλεια αναφορικά με μία συμφωνία της Γαλλίας με τον επιχειρηματία Μπερναρντ Ταπί, όταν η σιδηρά κυρία της οικονομίας ήταν ακόμη υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Και ενώ μέχρι στιγμής απολαμβάνει την στήριξη του ΔΝΤ, με τον εκπρόσωπό του Ράις -αλλά και τον Γάλλο υπουργό Σαπέν- να δηλώνουν ότι ακόμη έχει την ικανότητα να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της θέσης της, όμως το ταμείο έχει δείξει στο παρελθόν ότι δεν τα πάει καλά με τις «θορυβώδεις» δικαστικές και νομικές καταστάσεις. Όπως για παράδειγμα η περίπτωση του τέως επικεφαλής του Ταμείου, Ντομινκ Στρος-Καν.

Sponsored Post