ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
02/01/2016 17:05 EET | Updated 12/01/2016 10:06 EET

Τα ραντεβού του Τσίπρα στο Νταβός για αξιολόγηση και ασφαλιστικό, χρέος και κυπριακό

sooc

Ραντεβού στο Νταβός με Μπάιντεν, Μέρκελ και Λαγκάρντ δίνει ο Αλέξης Τσίπρας στις 21 Ιανουαρίου με βασικά θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, το χρέος, τον ρόλο του ΔΝΤ αλλά και την προσφυγική κρίση και το Κυπριακό.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Real News της Κυριακής ήταν ακριβώς αυτή η δυνατότητα ενός τετ-α-τετ με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, που έπεισε τον έλληνα πρωθυπουργό να παρευρεθεί στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ήταν μάλιστα, η Ουάσινγκτον αυτή «που ζήτησε επίμονα τη συνάντηση και διεμήνυσε στην Αθήνα ότι είναι τόσο σοβαρή, ώστε από εάν θα πραγματοποιηθεί, θα εξαρτηθεί η συμμετοχή ή όχι του αντιπροέδρου της αμερικανικής κυβέρνησης στο Νταβός.

Σημειώνεται πάντως πως η ελληνική κυβέρνηση αποκλείει κάθε σύνδεση του ζητήματος του χρέους με την επιτυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό το οποίο εκτιμάται πως θα συζητηθεί στο παρασκήνιο. Εξάλλου στο Νταβός θα βρίσκεται και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης αλλά και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακός πλευράς, Μουσταφά Ακιντζί και πιθανότατα και οι πρωθυπουργοί της Τουρκίας και της Μεγάλης Βρετανίας, Αχμέτ Νταβούτογλου και Ντέιβιντ Κάμερον.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, υπενθυμίζεται πως ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το θέμα, 'Εσπεν Μπάρθ Άιντε επισκέπτεται την Αθήνα στις 4 Ιανουαρίου ενώ ο Μπάιντεν πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία και να έχει επαφές με τον Αχμέτ Νταβούτογλου αλλά και με τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και το ζήτημα του χρέους, ο κ.Τσίπρας θα έχει στο Νταβός επαφές με την Κριστίν Λαγκάρντ ενώ είναι σαφές πως θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει στο θέμα του χρέους, τη στήριξη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Η συζήτηση με την γερμανίδα Καγκελάριο αναμένεται να εστιαστεί στο θέμα της αξιολόγησης και της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αφού δεν είναι τυχαίο ότι το σχετικό νομοσχέδιο έρχεται στη Βουλή στις 25 Ιανουαρίου, δηλαδή μετά το ραντεβού με την Άγκελα Μέρκελ ενώ μέχρι την ψήφιση- αφού δεν υπάρχει ο χαρακτηρισμός του κατεπείγοντος – θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Πηγή: Real