Το χρονοδιάγραμμα στο Ασφαλιστικό. Σύνδεση εθνικής σύνταξης με ΑΕΠ και ψήφιση μέχρι 25 Γενάρη

Το χρονοδιάγραμμα στο Ασφαλιστικό. Σύνδεση εθνικής σύνταξης με ΑΕΠ και ψήφιση μέχρι 25 Γενάρη
Sooc

Έως τις 25 Ιανουαρίου εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα έχει ψηφιστεί από την Βουλή το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Στο Μαξίμου είναι βέβαιοι ότι δεν θα χρειαστεί ο «εμπλουτισμός» της κυβερνητικής πλειοψηφίας και γι’ αυτό απορρίπτουν τα «ύποπτα» σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι προωθούνται από την διαπλοκή και τα συγκροτήματά της.

Το διακύβευμα για τους διαπλεκόμενους και το παλαιό σύστημα εξουσίας παραμένει η «πολιτική ομηρία» Τσίπρα και η καταλληλότερη επιλογή είναι μέσα από ένα οικουμενικό κυβερνητικό σχήμα. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που υποστηρίζει την οικουμενική κυβέρνηση – και τυγχάνει μεγάλης προβολής τον τελευταίο καιρό.

Από την πλευρά της κυβέρνησης έχει καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει ζήτημα σύμπραξης με την Ένωση Κεντρώων, αλλά ότι είναι ευπρόσδεκτη η ενδεχόμενη στήριξη νομοσχεδίων και από άλλα κόμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία προσπάθεια ένταξης της Ένωσης Κεντρώων στην κυβέρνηση θα επέφερε αντιδράσεις ακόμη και από στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο προϋπόθεση γι’ αυτά τα σενάρια είναι να υπάρχει πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών. Έως τώρα πρόβλημα δεν έχει προκύψει. Ακόμη και βουλευτές που έχουν ευαισθησία στα ασφαλιστικά θέματα (όπως ο τ. διοικητής του ΙΚΑ Γιάννης Θεωνάς) διαβεβαιώνουν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία «είναι μπετόν αρμέ». Όμως όσο δεν υπάρχει το τελικό νομοσχέδιο ως προϊόν της διαπραγμάτευσης, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ενημέρωσε την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας για το ασφαλιστικό. Ο Γ. Κατρούγκαλος έδωσε σε όλους ένα αντίγραφο του νομοσχεδίου. Επισημαίνεται ότι για να μειωθούν οι πιθανότητες διαρροής του νέου νομοσχεδίου –κάτι που αποδείχθηκε ότι δεν είναι εφικτό- το υπουργείο Εργασίας χρησιμοποίησε ένα μικρό κόλπο. Σε κάθε σελίδα του νομοσχεδίου που παρέδωσε αναγράφεται ότι είναι αντίγραφο για το κόμμα. Έτσι το νομοσχέδιο της ΝΔ γράφει ότι είναι «Αντίγραφο για το κόμμα της ΝΔ», του ΠΑΣΟΚ γράφει «Αντίγραφο του κόμματος ΠΑΣΟΚ» κ.ο.κ.

Στην διαπραγμάτευση που αρχίζει τώρα η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 18η Ιανουαρίου, όταν και θα γίνει η συνάντηση με τους θεσμούς. Το κύριο βάρος της διαπραγμάτευσης θα το αναλάβει ο Γ. Κατρούγκαλος. Ωστόσο σημαντική εμπλοκή θα έχει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος στις 14 Ιανουαρίου στο Eurpogroup θα έχει επαφές και για να στρώσει το κλίμα για ασφαλιστικό.

Ο Γ. Κατρούγκαλος θα μεταβεί το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο για να δει τον Γερμανό ομόλογό του, ενώ στις 15-16 Ιανουαρίου θα πάει στο Παρίσι για συναντήσεις με ομολόγους του υπουργούς.

Στις 20 Ιανουαρίου αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου, και μάλιστα όχι ως κατεπείγον, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν περίπου πέντε ημέρες συζήτησης στη Βουλή για να ψηφιστεί.

Δημοφιλή