H Ελλάδα η τρίτη ανεπτυγμένη χώρα με την μεγαλύτερη οικονομική ανισότητα

H Ελλάδα η τρίτη ανεπτυγμένη χώρα με την μεγαλύτερη οικονομική ανισότητα
Sooc

Η Ελλάδα ανήκει στις ανεπτυγμένες χώρες των με την μεγαλύτερη οικονομική ανισότητα, σύμφωνα με νέα έκθεση της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Morgan Stanley.

Τα αποτελέσματα στηρίχτηκαν στον δείκτη MSII (Morgan Stanley Inequality Indicator), ο οποίος μελετά σειρά παραγόντων, σε αντίθεση με τον ευρέως χρησιμοποιημένο δείκτη Gini, ο οποίος υπολογίζει κατά πόσο είναι δίκαιη η κατανομή του πλούτου σε μια χώρα. Συμπεριλαμβάνοντας την κατανομή των αμοιβών, την ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας και στο σύστημα υγείας, καθώς και την πρόσβαση στο διαδίκτυο, η Morgan Stanley διαπίστωσε ότι ο ευρωπαϊκός νότος και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παρουσιάζουν την μεγαλύτερη οικονομική ανισότητα.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τον γενικό δείκτη MSII, η Πορτογαλία είναι η πιο άνιση χώρα στον κόσμο, με την Ιταλία και την χώρα μας να ακολουθούν. Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει η Ισπανία και την πέμπτη οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η λιγότερο άνιση χώρα στον κόσμο είναι, σύμφωνα με τον δείκτη, η Νορβηγία, με την Σουηδία και την Φινλανδία να ακολουθούν.

Όσον αφορά τον κάθε παράγοντα ξεχωριστά, η χώρα μας κατάφερε να συγκεντρώσει υψηλό ποσοστό ισότητας σε αυτόν της ενσωμάτωσης στην αγορά εργασίας και το δημόσιο σύστημα υγείας. Αντιθέτως, το Βέλγιο, το οποίο βρίσκεται στην πέμπτη θέση των πιο ίσων χωρών του ανεπτυγμένου χώρου, έρχεται πρώτο στον αποκλεισμό των πολιτών από το σύστημα υγείας.

Ο συγκεκριμένος δείκτης αποδεικνύει ότι η οικονομική ανισότητα αποτελεί ένα πολύπλοκο ζήτημα και δεν αρκεί ο υπολογισμός της κατανομής των χρημάτων. Ο καταμερισμός της εργασίας, η πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε παροχές υγείας αποτελούν σημαντικά στοιχεία στον υπολογισμό της ισότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η ανισότητα επιβράδυνε την οικονομική ανάπτυξη των ανεπτυγμένων χωρών το διάστημα 1990 και 2010, μειώνοντας την προοπτική ανάπτυξης κατά 4,7%. Όπως καταδεικνύει και η έκθεση της Morgan Stanley, έρχεται το τέλος της μεσαίας τάξης.

Δημοφιλή