«Σήμα Καμπάνα»: Mια ελληνική εφαρμογή Android μετρά την ποιότητα του σήματος κινητής τηλεφωνίας

«Σήμα Καμπάνα»: Mια ελληνική εφαρμογή Android μετρά την ποιότητα του σήματος κινητής τηλεφωνίας
Sima Kampana

Από την εμφάνιση και καθιέρωση της κινητής τηλεφωνίας μέχρι σήμερα, ο «πονοκέφαλος» του καλού σήματος εξακολουθεί να υφίσταται, ακόμα και αν το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας έχει κάλυψη. Δεν είναι τυχαίο που βασικό τμήμα μιας διαφημιστικής καμπάνιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας είναι πάρα πολύ συχνά η παρεχόμενη κάλυψη, έτσι ώστε ο χρήστης να είναι σε θέση να απολαμβάνει τις υποσχόμενες υπηρεσίες.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το project «Σήμα Καμπάνα- Sima Kampana» - δωρεάν εφαρμογή για Android- του Γρηγόρη Κουλουρά, μηχανικού λογισμικού και αποφοίτου του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών & Υπολογιστικών Συστημάτων του ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τεχνολογικού Τομέα, η οποία αποτελεί εργαλείο μέτρησης της εκάστοτε τρέχουσας ισχύος του σήματος κινητής τηλεφωνίας όλων των πανελλαδικά διαθέσιμων παρόχων, και ταυτόχρονα μέσο αποστολής και απεικόνισης των εν λόγω μετρήσεων σε κεντρικό σημείο συλλογής (Database Server).

Όπως εξηγεί ο κ. Κουλουράς, το «Σήμα Καμπάνα» αποτελείται από ένα σύνολο εφαρμογών λογισμικού, κυριότερη των οποίων είναι η εφαρμογή για κινητές συσκευές (smartphones & tablets) Λειτουργικού Συστήματος Android. «Μέχρι και σήμερα, η επιλογή παρόχου κινητής τηλεφωνίας από τους καταναλωτές, γίνεται με βάση καθαρά οικονομικά κριτήρια και με γνώμονα τη συμφερτικότερη οικονομική προσφορά, αγνοώντας τον παράγοντα της ποιότητας της υπηρεσίας, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου της. Επίσης, όλοι οι πάροχοι, υπόσχονται πληθυσμιακή κάλυψη 99,9%, χωρίς όμως να αναφέρονται στην πραγματική γεωγραφική προσφερόμενη κάλυψη τους (πχ σε απομακρυσμένα χωρία, βουνά, μεσοπέλαγα). Το κενό της συγκεκριμένης ελλιπούς πληροφόρησης φιλοδοξεί να καλύψει η εφαρμογή “Σήμα Καμπάνα”».

Μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης αποκτά τη δυνατότητα να στέλνει με το πάτημα ενός κουμπιού μετρήσεις της τρέχουσας ισχύος του σήματος δικτύου, του παρόχου της κινητής τηλεφωνίας στην οποία ανήκει, από διάφορα σημεία της επιλογής του. «Κατά την αποστολή της εκάστοτε μέτρησης, ένα ζεύγος συντεταγμένων (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) αντλείται, στέλνεται και αποθηκεύεται σε κεντρικό σημείο συλλογής, συνοδευόμενο από την τρέχουσα ισχύ του σήματος που αντλήθηκε. Κατά τον τρόπο αυτό, κάθε μέτρηση που στέλνεται, μετατρέπεται αυτομάτως σε «pin» πληροφορίας στο χάρτη και “γνωστοποιείται” άμεσα σε όλους τους υπόλοιπους χρήστες της εφαρμογής» αναφέρει ο κ. Κουλουράς.

Η γένεση της ιδέας

Το «Σήμα Καμπάνα», αποτελεί τη συνέχιση της διπλωματικής εργασίας του κ. Κουλουρά στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Εφαρμοσμένα Πληροφοριακά Συστήματα» του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών & Υπολογιστικών Συστημάτων του ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τεχνολογικού Τομέα. «Η ιδέα προέκυψε κατόπιν εκτενών συζητήσεων και ανάλυσης των προβλημάτων που δημιουργούνται από την έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης του καταναλωτικού κοινού στη συγκεκριμένη αγορά, με τον επιβλέποντα καθηγητή μου Δρ. Τσελίκα Νικόλαο επίκουρο καθηγητή του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Αυτά ακριβώς τα ζητήματα, αποτέλεσαν το εφαλτήριο για να ξεκινήσει να παίρνει «σάρκα και οστά» η ιδέα της διαδραστικής εφαρμογής “Σήμα Καμπάνα”».

Η εξάπλωση των φορητών συσκευών και των εφαρμογών ως ευκαιρία για την Ελλάδα

Η εξάπλωση της χρήσης φορητών συσκευών (tablets, smartphones) και εφαρμογών για αυτές θεωρείται από πολλούς πως παρέχει σημαντικές προοπτικές και για την Ελλάδα. «Η αυξημένη φορητότητα τους, η ισχυρή επεξεργαστική τους ισχύς, η αυτονομία τους καθώς επίσης και το χαμηλό κόστος απόκτησης τους είναι οι λόγοι που συντελούν στην περαιτέρω αύξηση του πλήθους των εν λόγω συσκευών. Ως Μηχανικός Λογισμικού, θεωρώ ότι η συγκεκριμένη αυξητική τάση αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη εξειδικευμένων λύσεων λογισμικού με σκοπό την κοινή ωφέλεια του συνόλου των χρηστών» σημειώνει ο κ. Κουλουράς – οι ιδέες και τα ερευνητικά ενδιαφέροντα το οποίου, όπως σημειώνει, είναι προσανατολισμένα στον ανερχόμενο τομέα της Ιατρικής Πληροφορικής και ειδικότερα της Βιοπληροφορικής, «ένα διεπιστημονικό κλάδο με μεγάλα περιθώρια έρευνας και ανάπτυξης αντίστοιχων εφαρμογών. Προσωπική μου, επίσης, εκτίμηση είναι ότι το μέλλον (τουλάχιστον για τα επόμενα 5-6 χρόνια) , τεχνολογικά, ονομάζεται Mobile Development».

Όπως συμπληρώνει η Ελλάδα κατατασσόταν, παραδοσιακά, στις λιγότερο τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, ένα στερεότυπο το οποίο επηρεάζει, ως φυσικό επακόλουθο, τον τομέα της Εκπαίδευσης και της Παιδείας γενικότερα. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι τα τελευταία χρόνια, έχουν καταβληθεί αρκετά μεγαλεπήβολες προσπάθειες για την αλλαγή αυτού του σκηνικού, έχοντας επιτευχθεί ιδιαίτερα αξιοθαύμαστες ενέργειες και success stories, τόσο στον επιχειρηματικό όσο και στο ερευνητικό κόσμο. «Προσωπική μου άποψη, είναι ότι οι Μηχανικοί Πληροφορικής που δραστηριοποιούνται στη χώρα, έχουν την πλέον άρτια κατάρτιση και γνώση έχοντας παράλληλα να επιδείξουν τεχνολογικά επιτεύγματα παγκόσμιου βεληνεκούς. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Παιδείας, θεωρώ ότι η χρήση εφαρμογών και η εισχώρηση της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, γενικότερα, μόνο θετικά αποτελέσματα θα επιφέρει, στο προσεχές άμεσο μέλλον».

Δημοφιλή