ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/01/2016 12:47 EET | Updated 04/01/2016 12:47 EET

Γκότσης: Η οικονομία θα εισέλθει στον ενάρετο κύκλο από την άνοιξη του 2016

eurokjinissi

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα το πρωί, η πανηγυρική έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του 2016, με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών τόνισε ότι: «Το 2015 ήταν μια χρονιά που η αγορά επέδειξε τις ισχυρές της άμυνες σε σχέση με τον αποτελεσματικό χειρισμό νέων προκλήσεων όπως τα capital controls ενώ επιβεβαιώθηκε ότι αυτές οι επιτυχίες είναι αποτέλεσμα της αποδοτικής συνεργασίας όλων των συντελεστών της αγοράς. Επίσης η αγορά εφάρμοσε επιτυχώς νέες κανονιστικές ρυθμίσεις και ανέδειξε εταιρίες που με δεδομένη την καλή τους οικονομική πορεία είχαν και αντίστοιχη χρηματιστηριακή όπως οι εταιρίες των δεικτών των Θεμελιωδών Μεγεθών και του Mid Cap.

Για το 2016 ο στόχος μας είναι να συμβάλουμε στο μεγάλο ζητούμενο της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μαζί με όλους τους συμμετέχοντες διαμορφώνοντας ένα ισορροπημένο μοντέλο κατανομής των πόρων αλλά και προσέλκυσης φρέσκων κεφαλαίων από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Η δε διατήρηση του ανταγωνιστικού και ασφαλούς περιβάλλοντος διεκπεραίωσης των συναλλαγών που είναι συμβατό με τις διεθνείς πρακτικές και ευθυγραμμισμένο με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο παραμένει διαρκές μας μέλημα».

O Πρόεδρος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Ιάκωβος Γεωργάνας σημείωσε: «Υπό την προϋπόθεση της συντήρησης της πολιτικής σταθερότητας και της αποτελεσματικής εφαρμογής της συμφωνίας με τους εταίρους, είναι δικαιολογημένο να περιμένουμε για το 2016 την άνοδο της αγοράς και την επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς της ελληνικής οικονομίας άρα και μια σημαντική βελτίωση των τιμών μετοχών και ομολόγων».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χαράλαμπος Γκότσης αναφέρθηκε στο έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και την εφαρμογή της MiFiD II, καθώς και σε θέματα τρέχουσας οικονομικής πολιτικής. Ειδικότερα σημείωσε:

«Επειδή η εθνική μας οικονομία ήδη από την άνοιξη της νέας χρονιάς, θα εισέλθει στον ενάρετο κύκλο, πρέπει όλοι μας, θεσμοί και επιχειρήσεις, να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε λύσεις που να ευνοούν την ανάπτυξη. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει ώστε μαζί με το Χρηματιστήριο Αθηνών ή και τα συναρμόδια υπουργεία να διευκολύνει τις επιχειρήσεις στην άντληση κεφαλαίων, αλλά και να δώσει στους επενδυτές νέες διεξόδους για την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους».

Ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών δήλωσε: «Το 2015 ανακόπηκε η αναπτυξιακή δυναμική που είχαμε προβλέψει τις πρώτες ημέρες τις περσινής χρονιάς. Βιώσαμε έντονα την αρνητική επίδραση των πολιτικών εξελίξεων στην οικονομία και στους χρηματιστηριακούς δείκτες. Η θετική εξέλιξη στο χρόνο που πέρασε είναι η οριστική κατοχύρωση της θέσης της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Εφέτος, όλες μας οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, που θα εξασφαλίσουν την ανάπτυξη της οικονομίας και την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση».

Στην εκδήλωση τις ευχές τους για το νέο έτος έδωσαν: ο κ. Χαράλαμπος Γκότσης, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος του ΣΕΒ, ο κ. Σπύρος Κυρίτσης, Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, ο κ. Παναγιώτης Δράκος, Πρόεδρος της Διοικούσας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών, ο κ. Θεόδωρος Κρίντας Αντιπρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, η κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Αντιπρόεδρος Συμβουλίου Διοίκησης ΕΣΕΔ και Ταμίας ΔΣ ΣΕΒ, ο κ. Γιάννης Πολυχρονίου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Διαμεσολαβητικών Υπηρεσιών Κινητών Αξιών ο κ. Παναγιώτης Αλεξόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών και ο κ. Χαράλαμπος Εγγλέζος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου. Παρούσα ήταν σύσσωμη η χρηματιστηριακή κοινότητα της χώρας. Το φλουρί κέρδισε η κα Κουνενάκη Εφραίμογλου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Box