Χυδαιότητες στην κυπριακή βουλή. Σεξιστικές βρισιές και φωτογραφίες κάτω από τη φούστα με αφορμή ένα τσιγάρο

Χυδαιότητες στην κυπριακή βουλή. Σεξιστικές βρισιές και φωτογραφίες κάτω από τη φούστα με αφορμή ένα τσιγάρο
NICOSIA, CYPRUS - 2014/09/23: Members of the Parliament talking on the House floor. During a fiery session the House plenum on Tuesday agreed to discard one of the foreclosures-related bills which the President had refused to sign off on, but re-passed a second contentious bill with amendments. (Photo by Yiorgos Doukanar/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)
NICOSIA, CYPRUS - 2014/09/23: Members of the Parliament talking on the House floor. During a fiery session the House plenum on Tuesday agreed to discard one of the foreclosures-related bills which the President had refused to sign off on, but re-passed a second contentious bill with amendments. (Photo by Yiorgos Doukanar/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)
Pacific Press via Getty Images

Το έλα να δεις έγινε στην κυπριακή βουλή όταν βουλευτής αποκάλεσε «τσουλί» συνάδελφό του που τον κατήγγειλε ότι καπνίζει εντός της αίθουσας του κοινοβουλίου και στη συνέχεια προσπάθησε τη φωτογραφήσει κάτω από τη φούστα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» πρόκειται για περιστατικό που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, μεταξύ των βουλευτών του ΔΗΣΥ, Αντρέα Κυπριανού, και του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου.

Αποτέλεσμα του επεισοδίου ήταν οι δύο βουλευτές να καταγγείλουν ο ένας τον άλλο στην αστυνομία.

Ειδικότερα η κ. Χαραλαμπίδου κατήγγειλε τον κ. Κυπριανού για άσεμνη επίθεση και ότι προσπάθησε να φωτογραφίσει το εσώρουχό της και ο κ. Κυπριανού κατήγγειλε την κ. Χαραλαμπίδου για δημόσια εξύβριση.

Διερευνώντας την υπόθεση, η Αστυνομία εισηγήθηκε μεταξύ άλλων στον Γενικό Εισαγγελέα να εξεταστεί το ενδεχόμενο άρσης της ασυλίας του Αντρέα Κυπριανού για ενδεχόμενη ποινική του δίωξη.

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» δίνει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της έκθεσης που συνέταξε η αστυνομία, στην οποία καταγράφονται τα γεγονότα και οι επίμαχοι διάλογοι εντός της κοινοβουλευτικής αίθουσας, όπως αυτά προέκυψαν από καταθέσεις μαρτύρων και από το ηχητικό υλικό που παρελήφθη από τη Βουλή.

Βάσει των καταθέσεων που λήφθηκαν και το ηχητικό υλικό οι αστυνομικοί ανακριτές κατέληξαν στα ακόλουθα συμπεράσματα:

- Σε κάποιο στάδιο, οι Ανδρέας Κυπριανού και Φύτος Κωνσταντίνου προχώρησαν προς το παράθυρο της αίθουσας και άναψαν τσιγάρο. Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου φωτογράφισε τους δύο βουλευτές με το κινητό της τηλέφωνο. Την αντιλήφθηκε η Θεοδώρα Βασιλείου (γραμματέας) και έγνεψε προς τους δύο βουλευτές για την κίνηση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου. Ο Φύτος Κωνσταντίνου άρχισε να γελά, ενώ ο Ανδρέας Κυπριανού ζητούσε εξηγήσεις, σε έντονο ύφος, από την Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία του απαντούσε.

- Με βάση το ηχητικό υλικό, την ώρα που μιλούσε ο Άριστος Δαμιανού, ο Aνδρέας Κυπριανού της είπε: «Εγώ δεν συμμετέχω πλέον. Με συναδέλφους που φωτογραφίζουν τους συναδέλφους τους δεν έχω τίποτε να πω. Θα βκω να κάμω δηλώσεις ότι η κ. Χαραλαμπίδου είναι ενάντια των Οδηγιών της GRECO». Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου του είπε: «Ανθρωπάκια σαν εσένα και τον Θεμιστοκλέους ξέρω πολύ καλά να τα χειρίζομαι». Τότε ο Ανδρέας Κυπριανού της είπε: «Ανθρωπάκια; Ανθρωπάκια; Ρε τσουλί που εννά πεις για ανθρωπάκια».

- Αμέσως μετά, ο Ανδρέας Κυπριανού κινήθηκε προς το μέρος που βρισκόταν η Ειρήνη Χαραλαμπίδου και τοποθέτησε το κινητό του τηλέφωνο κάτω από το φόρεμά της και προσπάθησε να βγάλει φωτογραφία.

- Προκλήθηκε ένταση και, σε κάποιο στάδιο, ο Ανδρέας Κυπριανού είπε στην Ειρήνη Χαραλαμπίδου: «Σβήσε τη φωτογραφία να πάμε πάτσι».

Μέσα από τις καταθέσεις που λήφθηκαν, η Αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι:

- Επιβεβαιώνεται ότι οι βουλευτές Ανδρέας Κυπριανού και Φύτος Κωνσταντίνου κάπνιζαν εντός της αίθουσας «Λεμεσός».

- Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Νικολαΐδης, ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού, οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες Γιάγκος Σωκράτους, Ιωάννα Φικάρδου και Χρυσάνθη Λοΐζου ανέφεραν ότι ο βουλευτής Ανδρέας Κυπριανού κινήθηκε προς το μέρος της Ειρήνης Χαραλαμπίδου χρησιμοποιώντας το κινητό του τηλέφωνο, επιχειρώντας να βγάλει φωτογραφία κάτω από το φόρεμα της Ειρήνης Χαραλαμπίδου.

- Ο βουλευτής Νεόφυτος Κωνσταντίνου (Κ-17), ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού (Κ-19), η γραμματέας της Επιτροπής Γεωργία Πέτρου (Κ-7), οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες Ολύμπιος Χριστοφή (Κ-16), Γιάγκος Σωκράτους (Κ-4), Ιωάννα Φικάρδου (Κ-5), Χρυσάνθη Λοΐζου (Κ-6) και ο γραμματέας Ανδρέας Νεοφύτου (Κ-3) αναφέρουν ότι ο Ανδρέας Κυπριανού αποκάλεσε την Ειρήνη Χαραλαμπίδου με τη λέξη «τσουλί».

- Ο βουλευτής Νεόφυτος Κωνσταντίνου, ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού, η γραμματέας της Επιτροπής Γεωργία Πέτρου, οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες Ολύμπιος Χριστοφή, Γιάγκος Σωκράτους, Ιωάννα Φικάρδου και Χρυσάνθη Λοΐζου αναφέρουν ότι η Ειρήνη Χαραλαμπίδου αποκάλεσε τον Ανδρέα Κυπριανού με τη φράση «ανθρωπάκια του υποκόσμου».

Έπειτα απ΄όλα αυτά οι ανακριτές της αστυνομίας, στην έκθεση που ετοίμασαν εξέφρασαν την άποψη ότι προκύπτουν τα ακόλουθα ποινικά αδικήματα:

Κάπνισμα σε δημόσιο χώρο από τους βουλευτές Ανδρέα Κυπριανού και Φύτο Κωνσταντίνου, για το οποίο προνοείται εξώδικη ρύθμιση για το ποσό των €85. Οι δύο βουλευτές κάπνιζαν σε χώρο απαγόρευσης καπνίσματος, δηλαδή στην αίθουσα «Λεμεσός» της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Δημόσια εξύβριση, σύμφωνα με το άρθρο 99 του Ποινικού Κώδικα από τον βουλευτή Ανδρέα Κυπριανού, γιατί η λέξη που είπε στην Ειρήνη Χαραλαμπίδου σε δημόσιο χώρο, είναι εξύβριση και το έκανε με τέτοιο τρόπο που ενδέχεται να προκαλέσει σε παρευρισκόμενο πρόσωπο επίθεση.

Άσεμνη επίθεση εναντίον γυναίκας, σύμφωνα με το άρθρο 151 του Ποινικού Κώδικα, από τον βουλευτή Ανδρέα Κυπριανού, γιατί παράνομα και άσεμνα τοποθέτησε το κινητό του τηλέφωνο κάτω από το φόρεμα της Ειρήνης Χαραλαμπίδου για να τη φωτογραφίσει.

Με βάση τα αδικήματα που προέκυψαν κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης οι αστυνομικοί ανακριτές εισηγήθηκαν την έκδοση εξώδικου πρόστιμου €85 στους δύο βουλευτές Ανδρέα Κυπριανού και Φύτο Κωνσταντίνου.

Εισηγήθηκαν επίσης να μελετηθεί το ενδεχόμενο υποβολής προς το Ανώτατο Δικαστήριο αιτήματος άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Κυπριανού για ενδεχόμενη ποινική του δίωξη.

Ωστόσο ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου αποφάσισε διαφορετικά και στις 31 Ιουλίου έδωσε οδηγίες προς την αστυνομία να μην προχωρήσει σε καμιά ποινική δίωξη.

Σύμφωνα με τον Εισαγγελέα, τα μόνα ποινικά αδικήματα τα οποία φαίνονται να στοιχειοθετούνται ικανοποιητικά με βάση το συλλεγέν μαρτυρικό υλικό, είναι αυτά της δημόσιας εξύβρισης εναντίον του Ανδρέα Κυπριανού και της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, για λέξεις και φράσεις που εκστόμισαν εναντίον αλλήλων στην παρουσία τρίτων προσώπων, καθώς επίσης και το αδίκημα του παράνομου καπνίσματος σε δημόσιο χώρο, εναντίον των βουλευτών Ανδρέα Κυπριανού και Νεόφυτου Κωνσταντίνου.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας, το διερευνηθέν αδίκημα της άσεμνης επίθεσης από μέρους του Αντρέα Κυπριανού εναντίον της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, δεν φαίνεται να στοιχειοθετείται ικανοποιητικά, υπό τις συνθήκες υπό τις οποίες ο εν λόγω βουλευτής παρουσιάζεται να αποπειράθηκε να φωτογραφίσει, με κινητό τηλέφωνο, από κάποια απόσταση την Ειρήνη Χαραλαμπίδου, χωρίς καμιά επαφή/ άγγιγμα ή υπό άλλες περιστάσεις που δημιουργούσαν τον φόβο άσκησης βίας ή άσεμνης πράξης.

Μάλιστα ο εισαγγελέας αναφέρει ότι είναι καταδικαστέα «η επιλεκτική και παραπλανητική διαρροή προς τον Τύπο» αποσπασμάτων από υπηρεσιακής – εμπιστευτικής φύσεως αστυνομικά έγγραφα προς το σκοπό της εξυπηρέτησης των προθέσεων γνωστών κύκλων, να πλήξουν ανεξάρτητους θεσμούς της Δημοκρατίας και να προωθήσουν δικές τους επιδιώξεις.

Ακόμη υποστήριξε ότι η αναμόχλευση του θέματος για εξυπηρέτηση αλλότριων επιδιώξεων, μόνο αλγεινές εντυπώσεις μπορεί να δημιουργήσει.

«Μπήκε τέλος σε μια ψυχοφθόρα ιστορία», λέει από την πλευρά της η κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου

«Έκανα τότε καταγγελία στην Αστυνομία επειδή αυτό ήταν το σωστό. Αυτό όφειλα να κάνω για τις χιλιάδες άλλες γυναίκες που δέχονται απειλές, εκφοβισμούς και άσεμνες επιθέσεις και δεν είναι δημόσια πρόσωπα για να προστατευτούν από το αξίωμα ή τις διασυνδέσεις τους. Που έχουν να αντιπαλέψουν την κοινωνική πίεση, την τάση αυτοενοχοποίησης και την αυθάδεια του θύτη» σημειώνει μεταξύ άλλων η κ. Χαραλαμπίδου και προσθέτει πως η απόφαση του γενικού εισαγγελέα ενέχει κινδύνους που έχουν να κάνουν με την αποθάρρυνση γυναικών να καταγγέλλουν επιθέσεις.

Δημοφιλή