Σχέδια για ενιαία κλίμακα φορολόγησης για όλα τα εισοδήματα

Σχέδια για ενιαία κλίμακα φορολόγησης για όλα τα εισοδήματα
Sooc

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει προς την κατεύθυνση της καθιέρωσης μιας κλίμακας φορολόγησης για το σύνολο των εισοδημάτων που θα έχουν φέτος οι φορολογούμενοι εξέφρασε, μιλώντας στον realfm 97,8, o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης – τονίζοντας ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια, επεξεργάζονται διάφορα σενάρια.

«Κατεύθυνσή μας είναι να υπάρχει μία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα. Όταν μιλάμε για πιο δίκαιη κλίμακα, πρέπει να ξεκινά από χαμηλότερους συντελεστές και να επιβαρύνει υψηλότερα εισοδήματα», δήλωσε ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Η νέα φορολογική μεταρρύθμιση αναμένεται να προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, ενιαία φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους, όσους εισπράττουν ενοίκια και ίσως τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επεκταθούν πλήρως οι ηλεκτρονικές και τραπεζικές συναλλαγές, τονίζοντας ότι θα λαμβάνονται υπόψιν όλες οι αποδείξεις, ακόμη και αυτές των σούπερ μάρκετ και των λογαριασμών ΔΕΚΟ, εκτός από αυτές που αναγράφονται σε άλλους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης, όπως τα ενοίκια, τα ιατρικά έξοδα.

Σε ερώτηση για τους ηλικιωμένους και τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «η επέκταση θα γίνει με μέτρα υποχρεωτικά αλλά και προαιρετικά. Στους ηλικιωμένους και στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών δεν θα είναι υποχρεωτικό».

Επίσης, αναφορικά με όσους ήδη χρωστούν στην εφορία ή είναι ενταγμένοι στον Τειρεσία, ο κ. Αλεξιαδής ανέφερε ότι στα σχέδια είναι να υπάρχει ένας ειδικός τραπεζικός λογαριασμός όπου δεν θα μπορεί η εφορία και η τράπεζα να προχωρά σε δεσμεύσεις. Για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ο Τρύφων Αλεξιάδης ανέφερε ότι έχει προετοιμαστεί το προσχέδιο της απόφασης και πως οι τελικές τιμές θα ισχύσουν αναδρομικά για ένα διάστημα του 2015. Ακόμη, πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν αυξομειώσεις στις αξίες, ωστόσο είπε ότι οι μειώσεις θα είναι περισσότερες.

«Πάμε σε τροποποίηση συντελεστών και μεταφέρουμε το φορολογικό βάρος σε υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και περιουσίες», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε ερώτηση για το νέο φόρο ακινήτων και σημείωσε: «Υψηλό είναι το εισόδημα που απομένει σε κάποιον όταν έχει καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Θα υπάρχουν κριτήρια εισοδηματικά, οικογενειακά, περιουσιακά».

Όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι «θα ήταν ανέκδοτο να υπάρχει κι άλλη παράταση πέραν της Παρασκευής» και έκανε γνωστό ότι 300.000 οχήματα δεν πλήρωσαν.

«Μέσα στο 2016 θα εξετάσουμε το νέο σύστημα τελών κυκλοφορίας, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2017. Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι η αύξηση στην φορολογία των καυσίμων, η οποία θα επιβληθεί από την πρώτη ημέρα του 2017. Ένα ποσό από τα τέλη κυκλοφορίας που εισπράττουμε τώρα θα το εισπράξουμε με απευθείας πληρωμή αλλά με μικρότερο ποσό, ενώ ένα άλλο ποσό των τελών είναι να είναι να το εισπράξουμε μέσω της αύξησης της τιμή της βενζίνης», δήλωσε.

Τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου

Συνοπτικά, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής», το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να σχεδιάζει:

1- Φορολόγηση εισοδημάτων 2016. Δημιουργία ενιαίας φορολογικής κλίμακας για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, ενδεχομένως ελεύθερους επαγγελματίες και όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Αν και το 3ο μνημόνιο προβλέπει την αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα από ακίνητα, ωστόσο εξετάζεται να φορολογηθούν με ενιαία κλίμακα. Συγκεκριμένα, το νέο πρόγραμμα που ψήφισε η Βουλή ορίζει ο συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ, θα αυξηθεί από το 33% στο 35%. Ως προς το ύψος του αφορολογήτου ορίου εξετάζεται να ανέρχεται από 9.000 έως 12.000 ευρώ ανάλογα με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας.

2- Συναλλαγές με πλαστικό χρήμα. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί διάταξη στη Βουλή που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με την εφαρμογή του πλαστικού χρήματος.

Δημοφιλή