Αυτές είναι οι καθημερινές συμπεριφορές που σας κάνουν να δείχνετε χαζοί

Αυτές είναι οι καθημερινές συμπεριφορές που σας κάνουν να δείχνετε χαζοί
Businesswoman with skirt caught in underwear
Paul Bradbury via Getty Images
Businesswoman with skirt caught in underwear

Οι γύρω μας μας κρίνουν από την συμπεριφορά μας, από τον τρόπο που κινούμαστε στον χώρο, από το πως έχουμε τα χέρια μας, από τον τρόπο που τους κοιτάμε. Το ίδιο κάνουμε κι εμείς.

Με αυτή τη λογική, καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές που κάνουν τους γύρω μας να σχηματίσουν καλή εντύπωση για εμάς και άλλες που μας «χαντακώνουν» και μας κάνουν να φαινόμαστε χαζοί.

Η ιστοσελίδα Business Insider δίνει τον δικό της οδηγό σχετικά με τις συμπεριφορές που μας κάνουν να φαινόμαστε χαζοί. Το καλό είναι ότι αφού τις διαβάσουμε, μπορούμε και να τις ξεφορτωθούμε το 2016.

1. Το να κρατάτε ένα ποτό

Έρευνα έδειξε ότι όσοι κρατούσαν ένα μπουκάλι μπίρα στο χέρι σε φωτογραφίες θεωρούνταν λιγότερο έξυπνοι από εκείνους που κρατούσαν ένα ποτήρι νερό.

2. Η χρήση εντυπωσιακών λέξεων όταν δεν είναι απαραίτητες

Οι επιστήμονες πήραν μία πτυχιακή εργασία με πολλές δύσκολες λέξεις και δημιούργησαν μία πιο απλουστευμένη εκδοχή της με συνώνυμες και πιο απλές λέξεις. Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα, αξιολόγησαν τον «συγγραφέα» της απλουστευμένης εργασίας ως περισσότερο έξυπνο.

3. Η λανθασμένη χρήση λέξεων και φράσεων

Υπάρχουν ορισμένες λέξεις και φράσεις που πολλοί τις χρησιμοποιούν λανθασμένα, όπως για παράδειγμα η προστακτική «παρήγγειλε», αντί για «παράγγειλε» που είναι το σωστό ή η φράση «πιο καλύτερα» αντί για «καλύτερα». Εάν δεν είστε σίγουρα για την χρήση μίας λέξης ή φράσης καλό θα ήταν να την αποφύγετε γενικά.

4. Να περπατάτε πολύ γρήγορα ή πολύ αργά

Όταν περπατάτε με μία ομάδα ατόμων πρέπει να συγχρονιστείτε με τον ρυθμού τους επειδή η έρευνα έχει δείξει ότι όσοι περπατούν πιο γρήγορα ή πιο αργά από τους γύρω τους θεωρείται ως λιγότερο ικανός και έξυπνος.

5. Η αποφυγή της βλεμματικής επαφής

Μπορεί να νιώθετε αμήχανα ή άβολα αλλά το να κοιτάτε το πάτωμα μπορεί να κάνει κακή αίσθηση στους γύρω σας. Έρευνα έχει δείξει ότι το να κοιτάτε τον συνομιλητή σας στα μάτια σας κάνει να δείχνετε πιο έξυπνοι.

6. Το να βρίζετε στην δουλειά

Έρευνα που έγινε το 2012 διαπίστωσε ότι περισσότεροι από το 50% των εργαζομένων θεωρεί όσους βρίζουν στη δουλειά ως λιγότερο έξυπνους.

7. Το να είστε συνοφρυωμένοι

Όχι μόνο σας κάνει να δείχνετε λιγότερο φιλικοί, αλλά να γνωρίζετε ότι ένα χαμόγελο σας κάνει να δείχνετε περισσότερο οξυδερκείς.

8. Να μιλάτε μονότονα

Το «χρώμα» στην φωνή, δηλαδή η αλλαγή στον τόνο, στην ταχύτητα και στην ένταση δίνει μία αίσθηση εξυπνάδας στους γύρω σας.

9. Να φοβάστε να ζητήσετε συμβουλή

Μπορεί να έχετε ανασφάλεια να ζητήσετε βοήθεια ή συμβουλές από τους συναδέλφους σας, μήπως σας θεωρήσουν χαζούς ή ανίκανους, αλλά έρευνα έχει δείξει ότι όσοι ζητούν συμβουλές, ειδικά στην δουλειά θεωρούνται πιο ικανοί από εκείνους που νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα μόνοι τους.