ΔΙΕΘΝΕΣ
05/01/2016 05:38 EET | Updated 05/01/2016 05:39 EET

Ενδείξεις για χρήση του νευροπαραλυτικού αερίου Σαρίν στη Συρία, διαθέτει ο ΟΗΕ

Anadolu Agency via Getty Images
ALEPPO, SYRIA - SEPTEMBER 01: Wounded people receive treatment after Daesh terrorists' mustard gas attack in anti-regimist forces controlled Mari District of Aleppo, Syria on September 01, 2015. (Photo by Mamun Ebu Omer/Anadolu Agency/Getty Images)

Η διερευνητική αποστολή της ομάδας ειδικών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) βρήκε ενδείξεις ότι άνθρωποι στη Συρία εκτέθηκαν στο νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν ή σε μια ουσία που μοιάζει με αυτό, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Τα ευρήματα περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση για την Συρία του γενικού διευθυντή του ΟΑΧΟ, Αχμέτ Ουζουμτζού, την οποία ο γ.γ. το ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επισύναψε σε επιστολή που απέστειλε στο 15μελες Συμβούλιο Ασφαλείας στις 29 Δεκεμβρίου.

Ο Ουζουμτζού σημειώνει πως η διερευνητική αποστολή της ομάδας [σ.σ. των ειδικών] στη Συρία διερεύνησε τις καταγγελίες της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες, χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν σε 11 περιπτώσεις. Η έκθεση δεν διευκρινίζει πότε πραγματοποιήθηκαν οι φερόμενες επιθέσεις με το σαρίν, μια τοξική ουσία που είναι θανατηφόρα ακόμη και σε πολύ μικρές δόσεις.

«Σε μια περίπτωση, η ανάλυση κάποιων δειγμάτων αίµατος υποδεικνύει ότι άτομα εκτέθηκαν σε κάποιο βαθμό στο σαρίν ή σε κάποια ουσία που μοιάζει με το σαρίν», υπογραμμίζει ο Ουζουμτζού. «Η περαιτέρω διεξαγωγή έρευνας θα είναι απαραίτητη για να καθοριστεί πότε ή κάτω από ποιες συνθήκες μια τέτοια έκθεση μπορεί να συνέβη», προσθέτει.

Ο γενικός διευθυντής του διεθνή οργανισμού τονίζει πως δεν είναι ξεκάθαρη η προέλευση του σαρίν ή της ουσίας που μοιάζει με αυτό, επισημαίνοντας πως η ομάδα των ειδικών «δεν εντόπισε αποδεικτικά στοιχεία που θα διαλεύκαναν περισσότερο την ειδική φύση ή την προέλευση αυτής της έκθεσης [σ.σ. στο αέριο]».

Η Συρία υποτίθεται ότι έχει καταστρέψει όλο το χημικό της οπλοστάσιο στο πλαίσιο μιας αμερικανορωσικής συμφωνίας που είχε συναφθεί τον Σεπτέμβριο του 2013 και επικυρώθηκε με μια απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ.

Τον Νοέμβριο ο ΟΑΧΟ επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποιήθηκε αέριο μουστάρδας στη Συρία τον Αύγουστο, προσθέτοντας ότι ένα ακόμη χημικό όπλο, αέριο χλωρίου, χρησιμοποιήθηκε «κατά τα φαινόμενα» επίσης στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας τον Μάρτιο.

Η συριακή κυβέρνηση έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τους αντάρτες της αντιπολίτευσης ότι κάνουν χρήση χημικών όπλων. Οι αντάρτες έχουν απορρίψει αυτές τις κατηγορίες.

Δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως ότι είναι απίθανο αντάρτες να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν αέριο σαρίν.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)