Επιτυχή δοκιμή βόμβας υδρογόνου ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα

Επιτυχή δοκιμή βόμβας υδρογόνου ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα
People walk by a screen showing the news reporting about an earthquake near North Korea's nuclear facility, in Seoul, South Korea, Wednesday, Jan. 6, 2016. South Korean officials detected an
People walk by a screen showing the news reporting about an earthquake near North Korea's nuclear facility, in Seoul, South Korea, Wednesday, Jan. 6, 2016. South Korean officials detected an
ASSOCIATED PRESS

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή βόμβας υδρογόνου- κάτι που, εάν επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει ότι πρόκειται για την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της χώρας από το 2006 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ, η δοκιμή έγινε κατόπιν εντολής του ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Σημειώνεται ότι έγινε αντιληπτός σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ κοντά στο Πούνγκιε Ρι, χώρο πυρηνικών δοκιμών, υποδεικνύοντας ότι όντως μπορεί να έλαβε χώρα δοκιμή - ενώ θεωρείται ότι επρόκειτο για μηχανισμό μικρού μεγέθους (miniaturised), δηλαδή μεγέθους που επιτρέπει την τοποθέτησή του σε πύραυλο- κάτι που θα συνιστά σημαντική πρόοδο για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ενώ παράλληλα αποτελεί νέα απειλή και λόγο προβληματισμού για τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Υπογραμμίζεται ότι, σε αυτή την περίπτωση (εάν δηλαδή πρόκειται όντως για miniaturised κεφαλή), τότε αυτό θα σημαίνει ότι, μια δεκαετία μετά την πρώτη της πυρηνική δοκιμή, η Βόρεια Κορέα βρίσκεται πολύ κοντά στο να έχει πραγματικά τη δυνατότητα να στοχεύσει και πλήξει την αμερικανική ενδοχώρα.

«Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10 πμ, στις 6 Ιανουαρίου 2016», ανακοίνωσε η βορειοκορεατική κρατική τηλεόραση.

Η βόμβα υδρογόνου χρησιμοποιεί σύντηξη για να «παράγει» μια έκρηξη πολύ ισχυρότερη από αυτήν μιας «κανονικής» ατομικής βόμβας- παρέχοντας αυξημένη ισχύ με μικρότερο βάρος σε σχέση με τις βόμβες πλουτωνίου που είχαν δοκιμαστεί από τη Βόρεια Κορέα στο παρελθόν. Σημειώνεται πως τον περασμένο μήνα ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε ανακοινώσει πως η Πιονγκγιάνγκ είχε αναπτύξει βόμβα υδρογόνου, ωστόσο πολλοί ειδικοί του χώρου εξέφραζαν τις αμφιβολίες τους, καθώς γενικότερα οι πυρηνικές δυνατότητες της Βόρειας Κορέας αμφισβητούνται από πολλούς.

Σύμφωνα με τη βορειοκορεατική τηλεόραση, η δοκιμή έγινε «σε αυτοάμυνα απέναντι στις ΗΠΑ, που διαθέτουν πολλά και γιγαντιαία πυρηνικά όπλα». Παρόλα αυτά, πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν ότι επρόκειτο όντως για βόμβα υδρογόνου- αν και θεωρείται ότι όντως δοκιμάστηκε κάτι στην κλίμακα μεταξύ ατομικής βόμβας και βόμβας υδρογόνου. To πρακτορείο ειδήσεων της Ν. Κορέας Yonhap μετέδωσε, επικαλούμενο την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας, πως ενδεχομένως να μην ήταν βόμβα υδρογόνου, ενώ η νοτιοκορεατική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης από την πλευρά της ότι δεν εντόπισε ραδιενέργεια. Σημειώνεται πως εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν εντοπίστηκε ραδιενέργεια ούτε στα σημεία ελέγχου της Ιαπωνίας.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου, δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε επίσης το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Παράλληλα ειδησεογραφική ιστοσελίδα μετέδωσε, επικαλούμενη εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, ότι μια μικρή ποσότητα υδρογόνου μπορεί να είχε προστεθεί στον μηχανισμό που ανακοινώθηκε ότι δοκιμάστηκε από τη Βόρεια Κορέα.

«Θα βρούμε τι συνέβη αφού κάνουμε ακριβείς αναλύσεις, αλλά αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι μια μικρή ποσότητα υδρογόνου μπορεί να είχε προστεθεί στην τέταρτη πυρηνική δοκιμή» που ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κιμ Μιν-Σέοκ σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο MoneyToday.

Τι σημαίνει η δοκιμή

Όπως αναφέρεται σε ανάλυση της Stratfor, η Πιονγκγιάνγκ πλέον έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιεί το πυρηνικό της πρόγραμμα απλά ως διαπραγματευτικό μέσα στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, αλλά επιδιώκει την ανάπτυξη πραγματικής πυρηνικής δύναμης αποτροπής (nuclear deterrent) στο πλαίσιο της στρατηγικής εθνικής ασφαλείας της. Από τη δική της οπτική, ένα βιώσιμο πυρηνικό πρόγραμμα είναι η μόνη εγγύηση αποφυγής προσπαθειών από τις ΗΠΑ περί υποκίνησης επανάστασης κατά του καθεστώτος, ή και στρατιωτικής δράσης εναντίον της χώρας. Παράλληλα, στο εσωτερικό μέτωπο, θεωρείται ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του, εδραιώνοντας τη θέση του στην κορυφή της ιεραρχίας μέσω μιας επίδειξης των δυνατοτήτων της χώρας, παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί.

Το τεστ αυξάνει την ένταση στην κορεατική χερσόνησο εν μέσω μιας περιόδου κατά την οποία οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες με τα δρώμενα στη Μ. Ανατολή, όπου τα αμερικανικά και τα ρωσικά συμφέροντα έρχονται σε αντιπαράθεση με φόντο τον εμφύλιο στη Συρία και τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους- ενώ παράλληλα στην περιοχή έχουν πυροδοτηθεί νέες εντάσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια απόδειξη ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, χωρίς να δίνει ιδιαίτερη σημασία στο πολιτικό και διπλωματικό κόστος. Η προηγούμενη πυρηνική δοκιμή της χώρας είχε λάβει χώρα το 2013. Υπενθυμίζεται ότι στη Βόρεια Κορέα έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από το 2006, έτος κατά το οποίο είχε πραγματοποιήσει την πρώτη της δοκιμή - ενώ αναμένεται αργότερα μέσα στην Τετάρτη σύνοδος του ΣΑ για να συζητηθεί το ζήτημα.

Σημειώνεται πως, πέρα από τις πυρηνικές δοκιμές, η Βόρεια Κορέα φέρεται να έχει πραγματοποιήσει δοκιμή πυραύλου εκτοξευόμενου από υποβρύχιο (τέλη Δεκεμβρίου), κάτι που αλλάζει τα δεδομένα όσον αφορά στους σχεδιασμούς περί απάντησης σε βορειοκορεατική επιθετική ενέργεια, μειώνοντας τους χρόνους αντίδρασης σε, για παράδειγμα, επίθεση εναντίον της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ.

Αντιδράσεις από το εξωτερικό

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα εντείνουν την παρακολούθηση της Βόρειας Κορέας.

Πρόκειται για μια «σοβαρή πρόκληση» για την παγκόσμια ειρήνη, σημείωσε η Σεούλ, σύμφωνα με το Yonhap.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων η πρόεδρος της χώρας Παρκ Γκεούν Χίε θα προήδρευε συνόδου του συμβουλίου ασφαλείας της Νότιας Κορέας που συνεκλήθη μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας, αλλά σημείωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση.

«Μολονότι δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς αυτούς, καταδικάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλούμε ξανά τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η χώρα του θα δώσει μια αυστηρή απάντηση στην σημερινή πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και χαρακτήρισε την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, ο Άμπε πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να ανεχθεί την πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα.

«Καταδικάζω απερίφραστα» τη δοκιμή αυτή, είπε και πρόσθεσε: «Η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα συνιστά μια σοβαρή απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας μας και δεν μπορούμε κατά κανέναν τρόπο να την ανεχθούμε».

Μια δοκιμή πυρηνικής βόμβας από τη Βόρεια Κορέα έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο της αποπυρηνικοποίησης, μετέδωσε σήμερα το Νέα Κίνα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας.

Το πρακτορείο σημείωσε επίσης ότι οποιαδήποτε πρακτική διαταράσσει τη σταθερότητα στη βορειοανατολική Ασία είναι «ανεπιθύμητη και απερίσκεπτη».

Μια δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα θα συνιστούσε μια «πρόκληση που καταδικάζω ανεπιφύλακτα» και μια «σοβαρή παραβίαση» των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

«Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα για μια βορειοκορεατική δοκιμή βόμβας υδρογόνου, αυτό συνιστά μια σοβαρή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μια πρόκληση την οποία καταδικάζω ανεπιφύλακτα», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter το οποίο ανήρτησε κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Πεκίνο.

Η δοκιμή βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα συνιστά μεγάλη παραβίαση του διεθνούς δικαίου αν επιβεβαιωθεί, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Τέτοιες ενέργειες αυξάνουν περαιτέρω την ένταση στην κορεατική χερσόνησο, η οποία χαρακτηρίζεται έτσι κι αλλιώς από ένα πολύ υψηλό δυναμικό στρατιωτικής και πολιτικής αντιπαράθεσης», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα.

Δημοφιλή