«Ένα κάρο» χειροποίητα σαπούνια από την Τήνο

«Ένα κάρο» χειροποίητα σαπούνια από την Τήνο
evelyn foskolou

Όταν η Γεωργία Ζήλου αποφάσισε να δώσει όνομα στα χειροποίητα σαπούνια που κατασκευάζει, το μυαλό της πήγε κατευθείαν σε μία έκφραση που χρησιμοποιούσε η μητέρα της. Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε το «Ένα κάρο», μία σειρά από σαπούνια και προϊόντα για το σώμα, τα οποία κατασκευάζει και πουλά η Γεωργία, από την όμορφη Τήνο, όπου αποφάσισε να εγκατασταθεί λόγω της οικονομικής κρίσης και χάρη στην προτροπή μερικών καλών φίλων.

Τι ακριβώς φτιάχνετε στο «Ένα κάρο»;

Η μεγάλη αγάπη του Κάρου είναι τα χειροποίητα σαπούνια και εκεί θα βρει κανείς μια μεγάλη ποικιλία. Τα σαπούνια παρασκευάζονται από ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια, αρωματίζονται μόνο με αιθέρια έλαια και χρωματίζονται αποκλειστικά με φυσικά υλικά, ενώ οι πρώτες τους ύλες είναι πάντοτε υψηλής ποιότητας. Η παρασκευή τους γίνεται με την λεγόμενη κρύα μέθοδο, η οποία επιτρέπει στις πρώτες ύλες να διατηρούν στο μέγιστο δυνατό τις ευεργετικές ιδιότητες των ελαίων και ευνοεί την παραγωγή γλυκερίνης, συστατικό που συνήθως αφαιρείται από τα σαπούνια του εμπορίου, για λόγους κέρδους. Επιπρόσθετα με ενδιαφέρει η εμφάνιση των σαπουνιών να είναι ελκυστική και έτσι φροντίζω και για τα εντυπωσιακά τους σχέδια.

Εκτός από σαπούνια στο Κάρο βρίσκει κανείς βούτυρα για τα χείλη και προϊόντα απολέπισης, καθώς και μια διαρκώς διευρυνόμενη γκάμα από χειροποίητα αξεσουάρ γύρω από το σαπούνι, όπως κεραμικές και μαρμάρινες σαπουνοθήκες, φυσικά σφουγγάρια λούφας που καλλιεργούνται από εμάς, σφουγγάρια από βαμβακερή πετσέτα, πινέλα ξυρίσματος. Πολύ μεγάλη έμφαση δίνουμε επίσης στις περιποιημένες συσκευασίες δώρου μας.

Πώς αποφάσισατε να ξεκινήσετε ένα τέτοιο εγχείρημα;

Υπήρχε πάντοτε μια έλξη για τα χειροποίητα σαπούνια, κυριολεκτικά τα άρπαζα όπου τα συναντούσα. Σκέφτηκα λοιπόν να δοκιμάσω και εγώ να φτιάξω σαπούνι, έκανα ένα σεμινάριο, είδα ότι είναι κάτι που με γοήτευε και συνέχισα να διαβάζω και να πειραματίζομαι με μανία στον ελεύθερό μου χρόνο. Το ένα έφερε το άλλο, τα σαπούνια άρεσαν σε όλο και περισσότερο κόσμο και έτσι μετά από χρόνια βρέθηκα με ένα εργαστήριο για το Κάρο.

Από που είναι εμπνευσμένο αυτό το περίεργο ομολογουμένως όνομα;

Το "ένα κάρο" είναι μια φράση που χρησιμοποιούσε πολύ συχνά η μητέρα μου όταν μαζεύονταν πολλά που έπρεπε να διαχειριστεί. Μέσα στην ταραχή της, αυτή η φράση μου φαινόταν πάντα τόσο διασκεδαστική γιατί έμοιαζε να ελαφραίνει λίγο το πράγμα. Όταν χρειάστηκε να βρω ένα όνομα για τα σαπούνια, ανάμεσα σε άλλα, το "Ένα κάρο χειροποίητα σαπούνια" μου φάνηκε διασκεδαστικό, έκλεινε λίγο το μάτι στη βουκολική πλευρά του χειροποίητου, δεν είχε τίποτε το φαντεζί που συνήθως έχουν τα προϊόντα περιποίησης και έτσι κατοχυρώθηκε. Με την ίδια λογική επιλέγονται και τα ονόματα των σαπουνιών, είναι ένα μικρό λογοπαίγνιο με τα συστατικά τους. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση να βλέπω πόσο διασκεδάζει κανείς διαβάζοντας το όνομα Mpee στην ετικέτα του σαπουνιού με κατσικίσιο γάλα ή το Bob στο σαπούνι με το σφουγγάρι λούφας.

Τι σας οδήγησε στην Τήνο;

Στην Τήνο με οδήγησε η αγάπη μου για το φυσικό τοπίο, η οικονομική κρίση και μια παρέα καλών φίλων. Πάντοτε είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου να φύγω από την Αθήνα. Με την οικονομική κρίση δόθηκε η κατάλληλη ευκαιρία, μια και οι συνθήκες εργασίας στην Αθήνα δεν ήταν πια τέτοιες που να μπορούν να σε κρατήσουν εκεί. Την Τήνο την είχαμε επισκεφτεί με τον σύντροφό μου πολλές φορές και την αγαπούσαμε, τόσο γιατί είναι ένα νησί ασύγκριτης ομορφιάς, όσο και γιατί είχαμε πλέον αγαπημένους φίλους εδώ. Μια προτροπή από τον καλό φίλο, μαρμαρογλύπτη και συνεργάτη πλέον, Γιώργο Αγάλλου και να 'μαστε. Ήταν μια τολμηρή απόφαση, αλλά ίσως η καλύτερη της ζωής μας. Δεν ξέρω αν ακούγεται μελό, αλλά για εμένα είναι αναντικατάστατο το ότι ο δρόμος για τη δουλειά τελειώνει σε έναν ορίζοντα ανοιχτό, κάθε μέρα διαφορετικό.

Τι υλικά χρησιμοποιείτε για τα σαπούνια;

Για τις συνταγές των σαπουνιών χρησιμοποιώ βότανα, φυτικά έλαια και βούτυρα, σε κατάλληλες αναλογίες ώστε και να μην ξεραίνουν την επιδερμίδα και να παράγουν έναν ωραίο, πλούσιο αφρό. Τέτοια είναι κυρίως το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας, το πολύτιμο βούτυρο καριτέ, το μυρωδάτο βούτυρο κακάο, το αμυγδαλέλαιο, το πλούσιο βερυκοκέλαιο. Για τον αρωματισμό τους επιλέγω πάντοτε μέσα από μια μεγάλη ποικιλία αιθέριων ελαίων, εκείνα που ταιριάζουν με τις ιδιότητες που κάθε σαπούνι είναι σχεδιασμένο να έχει και προσπαθώ ο συνδυασμός να προσφέρει εκτός από χρήσιμα οφέλη και ένα οσφρητικό αποτέλεσμα ευχάριστο, αν όχι ερωτεύσιμο! Το ίδιο, με μικρές παραλλαγές ισχύει και για τα υπόλοιπα προϊόντα του Κάρου. Είναι επίσης στις επιλογές μου τα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιώ να είναι ανακυκλώσιμα και να αποφεύγεται η χρήση του πλαστικού. Αυτό πολύ συχνά σημαίνει διπλάσιο κόστος, αλλά είναι μια αδιαπραγμάτευτη αξία για το Κάρο.

Τι διαφορετικό έχουν τα σαπούνια «Ένα κάρο» από τα υπόλοιπα σαπούνια;

Με τα σαπούνια του εμπορίου έχουν χαώδεις διαφορές. Οι πρώτες ύλες, ο τρόπος παρασκευής και συσκευασίας, η φιλοσοφία τους, είναι σε τελείως αντίθετες κατευθύνσεις. Σε σχέση τώρα με αντίστοιχα εγχειρήματα, οι διαφορές βρίσκονται κυρίως στην επιλογή των πρώτων υλών και στο κέφι που υπάρχει για να γίνουν εκτός από πολύ ευεργετικά για την επιδερμίδα, και πολύ ελκυστικά για το μάτι αλλά και πολύ διασκεδαστικά για την ψυχή. Είναι δηλαδή εκτός από εξαιρετικής ποιότητας σαπούνια, πολύ όμορφα και είμαι περήφανη που αυτό επιτυγχάνεται μόνο με τη χρήση φυσικών υλικών και όχι τεχνιτών χρωμάτων και αρωμάτων.

Είστε σε ένα πολύ τουριστικό νησί. Οι τουρίστες ενδιαφέρονται για τέτοια τοπικά και χειροποίητα προϊόντα; Έχουν απήχηση;

Είμαι στο νησί που χαρακτηρίστηκε από τον Καστοριάδη ως το "χειροποίητο νησί". Μια βόλτα στην ενδοχώρα και μπορεί κανείς να αντιληφθεί πόσο δίκαιος είναι ο χαρακτηρισμός αυτός. Οι πέτρινες "πεζούλες", τα αλώνια που συναντάς εδώ και εκεί, οι μοναδικής ομορφιάς περιστεριώνες, τα φροντισμένα χωριά, τραβούν στο νησί τουρίστες που αναζητούν και εκτιμούν αυτού του είδους την ομορφιά, επομένως ψάχνουν να βρουν ένα κομμάτι χειροποίητου για να πάρουν μαζί τους φεύγοντας. Ανάμεσα σε άλλα, ευτυχώς, είναι και τα σαπούνια του Κάρου.

Πού μπορεί να βρει κανείς τα χειροποίητα σαπούνια σας;

Εκτός από το εργαστήριο του Κάρου εδώ στην Τήνο, μπορεί κανείς να τα βρει στις δύο μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα, στην Εύβοια και την Κρήτη. Κατά την τουριστική περίοδο μπορεί κανείς να τα βρει σε καταστήματα της Τήνου αλλά και σε πολλά νησιά των Κυκλάδων.