Συνεδριάζει το Euro Working Group: Πρώτη γεύση από τις προθέσεις των εταίρων για το Ασφαλιστικό

Συνεδριάζει το Euro Working Group: Πρώτη γεύση από τις προθέσεις των εταίρων για το Ασφαλιστικό
sooc

Πρώτη γεύση από τις προθέσεις των εταίρων αναφορικά με την ελληνική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, αναμένεται να έχει σήμερα Πέμπτη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στη συνεδρίαση του Euro Working Group.

Οι δανειστές έχουν ήδη από τη Δευτέρα στα χέρια τους τις ελληνικές προτάσεις και αν και επίσημα διαμηνύουν ότι αυτές θα συζητηθούν αργότερα μέσα στον Ιανουάριο όταν και αναμένεται να ξεκινήσει η αξιολόγηση, δεδομένο είναι ότι οι πρώτες αντιδράσεις δεν είναι ιδιαίτερα θετικές.

Καταρχήν οι θεσμοί φαίνεται να μην είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από το γεγονός ότι η πρόταση ετοιμάστηκε χωρίς να υπάρξει συνεννόηση με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων για το περιεχόμενο της. Ειδικά για το ποσοστό αναπλήρωσης που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει το 60%, αλλά και την επιμονή της κυβέρνησης να αυξήσει τις εισφορές των εργοδοτών κατά 1% και των εργαζομένων κατά 0,5%, οι δανειστές έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους.

Τις επόμενες ημέρες η Ελληνική πρόταση αναμένεται να μπει στο «μικροσκόπιο» των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών, προκειμένου να ενημερώσουν τους επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών. Ωστόσο, με αυτά που έως τώρα έχουν γίνει γνωστά οι δανειστές αναμένεται να απαιτήσουν σημαντικές αλλαγές στην πρόταση, προκειμένου να μην μπλοκάρουν την πρόοδο της αξιολόγησης.

Επιστροφή στην Αθήνα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων θα έλθουν στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου, προκειμένου να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση με την Ελληνική πλευρά πριν η κυβέρνηση καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός προβλέπει το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 20 Ιανουαρίου και να ψηφιστεί έως τις 25 του ίδιου μήνα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Κατρούγκαλος θα ξεκινήσουν περιοδεία σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να ενημερώσουν τους ομολόγους τους σχετικά με την ελληνική πρόταση, αλλά και τις λεπτές ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναφορικά με τη ψήφιση του νόμου στη Βουλή.

Συγκεκριμένα ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος θα αναχωρήσει την Παρασκευή για το Βερολίνο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Τσακαλώτος προγραμματίζει σειρά επαφών με τους ευρωπαίους ομολόγους του, αρχής γενομένης από την Παρασκευή όπου θα επισκεφθεί την Ρώμη για να συναντηθεί με τον Πιερ Κάρλο Παντοάν. Θα ακολουθήσει το Σάββατο συνάντηση με τον Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι, τη Δευτέρα με τον Αλεξάντερ Στουμπ στο Ελσίνκι, την Τρίτη με τον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Άμστερνταμ και την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου στο Βερολίνο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κύκλος επαφών του υπουργού Οικονομικών θα έχει ως στόχο να δει τις προθέσεις των ομολόγων του, αλλά κυρίως να τους ενημερώσει αναλυτικά σχετικά με το νομοσχέδιο και τις υπόλοιπες εκκρεμότητες εν όψει και του Eurogroup της 14 Ιανουαρίου, προκειμένου να μην υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις και να δοθεί το πράσινο φως για την επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Δημοφιλή