Ο Νίκος Παρασκευόπουλος στη HuffPost Greece: Η διαβούλευση είχε τελειώσει όταν ψηφίστηκε η ρύθμιση για τις λίστες των φοροφυγάδων

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος στη HuffPost Greece: Η διαβούλευση είχε τελειώσει όταν ψηφίστηκε η ρύθμιση για τις λίστες των φοροφυγάδων
Sooc

«Η ρύθμιση ήταν όντως επείγουσα, καθώς εν μέσω οικονομικής κρίσης εκκρεμούσε η διερεύνηση σοβαρών υποθέσεων φοροδιαφυγής», τονίζει μιλώντας στην HuffPost Greece ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, με αφορμή τη διαμάχη η οποία έχει ξεσπάσει για τη νομοθετική διάταξη της κυβέρνησης η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή και αφορά τη δικαστική χρήση αποδεικτικών μέσων (λίστες φοροφυγάδων κλπ) που αποκτήθηκαν με μη νόμιμο τρόπο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας στην ερώτηση γιατί η διάταξη συμπεριλήφθηκε στο Νόμο 4356/2015 για «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις» χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση αναφέρει ότι «η ρύθμιση ήλθε με τροπολογία ως επείγουσα, όταν η διαβούλευση είχε τελειώσει».

Για το ζήτημα αντισυνταγματικότητας το οποίο έχει εγείρει η Ένωση Εισαγγελέων ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρει ότι η απάντησή του είναι απλή και εξηγεί ότι «οι συντάκτες της ανακοίνωσης της Ένωσης Εισαγγελέων είδαν με μονόπλευρο τρόπο τα συνταγματικά ζητήματα που εγείρονται» και συμπληρώνει πως «πρόσεξαν ότι ενθαρρύνεται η χρήση παράνομων αποδεικτικών μέσων, αλλά όχι ότι ο αποκλεισμός των αποδείξεων σημαίνει τελικά αποκλεισμό της δυνατότητας απονομής δικαιοσύνης».

Και συνεχίζει: «Ο νέος νόμος δεν προτείνει την αντίστροφη μονόπλευρη λύση, δηλαδή απεριόριστη χρήση αποδεικτικών μέσων, αλλά μια ενδιάμεση: τη στάθμιση των συνταγματικών αξιών και δικαιωμάτων με συγκεκριμένα δικαιοκρατικά κριτήρια». Όπως αναφέρει: «Θεσπίζεται η δυνατότητα χρήσης του αποδεικτικού μέσου αν είναι μοναδικό, αν η κτήση του δεν προσέβαλε την αξιοπρέπεια και η σημασία της απονομής της δικαιοσύνης στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αναλογικά υπέρτερη».

Στην ερώτηση για το εάν ο ίδιος προβληματίζεται ότι με την άρση του άδικου χαρακτήρα της χρήσης των δεδομένων, οι υποκλοπές και οι παράνομες παρακολουθήσεις κατ'ουσίαν ενθαρρύνονται όχι μόνο για διαδίκους ενώπιον δικαστηρίου αλλά από επίδοξους "κυνηγούς" κεφαλών και εντυπώσεων ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντά κατηγορηματικά: «Δε σας προβληματίζει ότι με τον αποκλεισμό των αποδείξεων δεν μπορεί να βρεθεί η αλήθεια και να απονεμηθεί δικαιοσύνη; Συνταγματική κατοχύρωση έχουν το δικαίωμα δικαστικής προστασίας, το δικαίωμα ακροάσεως και έμμεσα και το δικαίωμα να αποδεικνύεις το δίκιο σου. Η νέα νομοθετική ρύθμιση σέβεται το Σύνταγμα, αφού λαμβάνει υπόψιν της και σταθμίζει όλες τις συνταγματικές αρχές, αποφεύγοντας μονόπλευρες και δυσανάλογες επιλογές».

Δημοφιλή