Καμόρα: Η μυστική εταιρεία που εκβιάζει την Νάπολη μέσα από το φακό του Carlo Hermann

Καμόρα: Η μυστική εταιρεία που εκβιάζει την Νάπολη μέσα από το φακό του Carlo Hermann

Στην Νάπολη χτυπάει εδώ και αιώνες η καρδιά της Καμόρα. Η ιστορία χάνεται ανάμεσα στο θρύλο και στην πραγματικότητα. Ήταν όντως μια μυστική οργάνωση που επί αιώνες κυριαρχούσε καταδυναστεύοντας τη Νάπολη και τις γύρω από αυτήν επαρχίες.

Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις στην Ιταλία, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Σε αντίθεση με την πυραμιδική δομή της σικελικής μαφίας, η δομή της Καμόρα είναι οριζόντια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν υποομάδες που ενεργούν ανεξάρτητα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι επιρρεπείς σε διενέξεις μεταξύ τους.

Σήμερα η οργάνωση έχει καταφέρει να επεκτείνει την εμβέλειά της σε ολόκληρη την Ιταλία και την Ευρώπη, αγοράζοντας εστιατόρια, ξενοδοχεία και διεισδύοντας σε συμβόλαια για δημόσια έργα, ενώ είχε επίσης την επικερδέστατη διαχείριση των τοξικών απορριμμάτων στην Καμπανία, την περιοχή γύρω από τη Νάπολη.

Ελάχιστα πράγματα θα γνωρίζαμε για την Καμόρα στην Ελλάδα αν δεν είχε εκδοθεί το βιβλίο του Roberto Saviano,"Γομόρρα" ο οποίος περιγράφει τον ανελέητο πόλεμο ανάμεσα στις συμμορίες της οργάνωσης τη διακίνηση της κοκαΐνης, τα βρώμικα σκουπίδια και τα αστραφτερά "μαϊμού" φορέματα της υψηλής μόδας.

Η Huffington Post Greece ήρθε σε επικοινωνία με τον Ναπολιτάνο φωτορεπόρτερ Carlo Hermann ο οποίος από το 1997 καταγράφει την ωμή πραγματικότητα στη πόλη του.

carlo

-Γιατί έγινες φωτορεπόρτερ;

Όλα ξεκίνησαν το 1997, στην ηλικία των 27, ωστόσο είχα πάθος με τη φωτογραφία από την ηλικία των 17. Επέλεξα να γίνω φωτορεπόρτερ επειδή μου αρέσει να φωτογραφίζω ότι συμβαίνει γύρω μου αλλά και επειδή δείχνω μεγάλο ενδιαφέρον για τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.

Ρωτώντας ποιοι φωτογράφοι είναι αυτοί που τον έχουν εμπνεύσει απάντησε: "Μου αρέσει τον έργο φωτογράφων όπως ο Salgado,ο Natchway και ο Capa αλλά και ο Ιταλός Franco Pinna, ένας από τους μεγαλύτερους"μαέστρους" της φωτογραφίας."

Τι είδους φωτογραφίες βγάζεις ήταν η επόμενη ερώτησή μας: "Δουλεύω κυρίως ως φωτογράφος ειδήσεων με αποτέλεσμα να μην έχω συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μπορώ να πω ότι τα θέματα που με ενδιαφέρουν πιο πολύ είναι: Το μεταναστευτικό και οι κοινωνικές συνέπειες των οικονομικών αποφάσεων τόσο στην εργασία όσο και στην καθημερινότητα των ανθρώπων".

-Πως είναι η ζωή στη Νάπολη;

"Η ζωή στην πόλη Νάπολη έχει πολλές πτυχές. Υπάρχουν στιγμές που είμαι θυμωμένος επειδή ορισμένα πράγματα δε λειτουργούν. Για παράδειγμα να αργοπορήσω σε μια συνάντηση επειδή ξαφνικά υπάρχει κάποια βλάβη στο μετρό. Από την άλλη πλευρά κάθε μέρα μαθαίνεις και νέα πράγματα καθώς είναι εύκολο να βρεις ανθρώπους να μιλήσεις οι οποίοι έχουν τη θέληση να βοηθήσουν όταν τους το ζητήσεις. Είναι κάτι που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που ζουν σε πόλεις της Μεσογείου Θάλασσας (δυστυχώς δεν έχω έρθει στην Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι κάπως έτσι συμπεριφέρονται και οι Έλληνες.)"

-Στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε αρκετά πράγματα για την Καμόρα. Μπορείτε να μας μεταφέρετε την εμπειρία σας για την οργάνωση;

"Η Καμόρα ήταν κάποτε μια μυστική εγκληματική οργάνωση αυστηρά δομημένη κάτι που πλέον δεν υφίσταται. Σήμερα στη Νάπολη υπάρχουν εγκληματικές ομάδες που διαχειρίζονται τα ναρκωτικά, την πορνεία, τα απόβλητα. Ορισμένες από αυτές τις ομάδες είναι οικονομικά ισχυρές επειδή κερδίζουν πολλά χρήματα από τις πωλήσεις των ναρκωτικών. Όταν δύο ή περισσότερες ομάδες δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα αλληλοσκοτώνονται. Υπάρχουν στιγμές που κάποιος αθώος χάνει τη ζωή του επειδή έτυχε να βρίσκεται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή".

-Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην πόλη;

"Νομίζω ότι το πραγματικό πρόβλημα της πόλης μου είναι η ανεργία. Στη δεκαετία του '80 και του '90 η ιταλική κυβέρνηση, η ΕΕ και ορισμένοι βιομήχανοι αποφάσισαν να διαλύσουν τη μεγαλύτερη Βιομηχανία χάλυβα και αυτοκινήτων αλλά δεν έδωσαν καμία εναλλακτική λύση για την απώλεια αυτών των θέσεων εργασίας. Στη συνέχεια, έκλεισαν πολλά μικρά ναυπηγεία που υπήρχαν στην πόλη, κυρίως λόγω της κινεζικού ανταγωνισμού. Γνωρίζατε ότι η Νάπολη είχε το παγκόσμιο ρεκόρ στην παραγωγή υφασμάτινων λουλουδιών; Και ότι οι πιο σημαντικές βρετανικές μάρκες ανέθεταν την παραγωγή των υποδημάτων τους στη Νάπολη;"

Carlo Hermann

Δημοφιλή