ΔΙΕΘΝΕΣ
08/01/2016 04:08 EET | Updated 08/01/2016 04:15 EET

Στην δημοσιότητα οι μυστικές συζητήσεις Κλίντον και Μπλερ. Τι είχαν πει για τον θάνατο της Νταϊάνα

Bloomberg via Getty Images
Bill Clinton, former U.S. President, left, speaks with Tony Blair, former U.K. prime minister, during the second day of Clinton Global Initiative annual meeting in New York, U.S., on Wednesday, Sept. 22, 2010. Clinton said his annual conference to link philanthropists with the fight against global poverty is focused on women because they're not considered equal to men in many parts of the world. Photographer: Ramin Talaie/Bloomberg via Getty Images

Στην δημοσιότητα έβγαλε το δίκτυο BBC αρχειακό υλικό από τις τηλεφωνικές και όχι μόνο συνομιλίες του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, και του πρώην Αμερικανού προέδρου, Μπιλ Κλίντον.

Το αρχείο προέρχεται από την χρονική περίοδο 1997 – 2000, όταν δηλαδή οι δύο άνδρες ήταν ηγέτες των χωρών τους. Το BBC κατάφερε να έχει πρόσβαση σε αυτό μετά από αίτημα ελευθερίας στην πληροφόρηση προς την Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Κλίντον.

Σύμφωνα με το υλικό που δόθηκε στην δημοσιότητα οι δύο ηγέτες συνήθιζαν να αστειεύονται, αλλά και να εκφράζουν τις έγνοιες τους για τα προβλήματα στο εσωτερικό των χωρών τους.

Κλίντον, ο πρόεδρος που εκτελεί και χρέη νταντάς

Το 2000, όταν η σύζυγος του Τόνι Μπλερ φημολογούνταν ότι ήταν έγκυος στο τέταρτο παιδί τους, ο Κλίντον βρήκε την ευκαιρία να αστειευτεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό. «Ξέρεις, μετά τον Γενάρη είναι διαθέσιμος να κάνω μπέιμπι-σίτινγκ», είχε πει ο Αμερικανός πρόεδρος, με τον Μπλερ να του απαντά: «Θα ήταν χρήσιμη λίγη βοήθεια».

Η εμφάνιση του Μπλερ

Όταν ο Μπιλ Κλίντον είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Καθεδρικό Ναό στην πόλη Durham, ο Τόνι Μπλερ είχε πει ότι ο ίδιος ήταν μέλος της χορωδίας του συγκεκριμένου Ναού. Τότε ο Αμερικανός πρόεδρος του απάντησε ότι ακόμα μοιάζει με αγοράκι της χορωδίας.

Οι συζητήσεις για την πριγκίπισσα Νταϊάνα

Την ημέρα μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα στο Παρίσι το 1997, ο Μπιλ Κλίντον τηλεφώνησε στον Τόνι Μπλερ για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του. Σύμφωνα με το αρχειακό υλικό, ο Μπλερ είπε στον Κλίντον: «Δεν ήταν η βασιλική οικογένεια, όμως την αγαπούσαν οι απλοί άνθρωποι. Αυτό προκάλεσε προβλήματα με την μοναρχία». Ακόμα παρομοίασε τον θάνατό της με εκείνον ενός διάττοντα αστέρα.

«Το πρόβλημα ήταν ο τρόπος ζωής της, μέσα στα ΜΜΕ. Είναι δύσκολο να αναλογιστείς πόσο είχαν εισβάλει σε κάθε τομέα της ζωής της. Την τελευταία φορά που μίλησα μαζί της είπε ότι αν δεν υπήρχαν τα αγόρια (οι γιοί της), θα είχε φύγει από την σκηνή».