ΙΟΒΕ: Μερική αισιοδοξία με πολλούς «αστερίσκους». Βελτίωση κατάστασης σε λιανικό εμπόριο και καταναλωτική εμπιστοσύνη

ΙΟΒΕ: Μερική αισιοδοξία με πολλούς «αστερίσκους». Βελτίωση κατάστασης σε λιανικό εμπόριο και καταναλωτική εμπιστοσύνη
Eurokinissi

Οριακή ενίσχυση τον Δεκέμβριο καταγράφει ο ∆είκτης Οικονοµικού Κλίµατος στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ- DG-ECFIN, καθώς διαμορφώνεται στις 87,1 μονάδες από 86,5 µονάδες τον προηγούμενο μήνα, σε επίδοση πάντως πολύ χαμηλότερη της αντίστοιχης περυσινής (99,1 µονάδες).

Η άνοδος αυτή, όπως σημειώνεται, είναι αποτέλεσμα των βελτιωμένων προσδοκιών κυρίως στο Λιανικό Εμπόριο και δευτερευόντως στη Βιομηχανία, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται ελαφρά. Αντίθετα σε Υπηρεσίες και Κατασκευές η απαισιοδοξία εντείνεται.

«Παρά τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις της περιόδου και την αβεβαιότητα ως προς τις εξελίξεις σε βασικές διαστάσεις της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, καταγράφεται συνολικά εικόνα σταθερότητας του κλίματος κατά το τελευταίο τετράμηνο. Ταυτόχρονα όμως οι προσδοκίες τόσο των πολιτών όσο και επιχειρήσεων φαίνεται να σταθεροποιούνται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση τόσο συνολικά με το 2014, όσο και με το πρώτο εξάμηνο του 2015, καθώς η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων αποδεικνύεται σε σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία» σημειώνεται στην ανάλυση.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες παραμένουν στα ίδια επίπεδα, ενώ το ισοζύγιο με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώνεται ελαφρώς και οι έντονα αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση αμβλύνονται. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ανακάμπτει ελαφρά τον Δεκέμβριο, για τέταρτο διαδοχικό μήνα, και διαμορφώνεται στις 84,6 (από 83) μονάδες, χαμηλότερα όμως έναντι της αντίστοιχης περσινής του επίδοσης (90,6 μον.). Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώνονται, ενώ το ισοζύγιο με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα ενισχύεται ελαφρώς και οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση περιορίζονται.
  • στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων εμμένουν το ίδιο έντονες, ενώ οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση βαίνουν δυσμενέστερες, όπως συμβαίνει, σε μεγαλύτερο βαθμό, και με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες επιδεινώνεται ελαφρά και τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο, φθάνοντας στις 68,5 (από 70,9) μονάδες, σε χαμηλότερη επίδοση από την αντίστοιχη περσινή (85,3 μον.). Στις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων εμμένουν το ίδιο έντονες, ενώ οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση βαίνουν δυσμενέστερες, όπως συμβαίνει, σε μεγαλύτερο βαθμό, και με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους αμβλύνονται, ενώ καταγράφεται μικρή άνοδος στα αποθέματα. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο βελτιώνεται και τον Δεκέμβριο, για τέταρτο κατά σειρά μήνα, φθάνοντας έτσι ουσιαστικά στα προ της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων επίπεδα του περασμένου Ιουνίου. Ο δείκτης κινείται στις 88,2 (από 82,3) μονάδες, ελαφρώς χαμηλότερα πάντως σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή του επίδοση (92,6 μον.). Από τις κύριες μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αλλά και οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους αμβλύνονται, ενώ καταγράφεται σταθερότητα στα αποθέματα, τα οποία ακόμα βρίσκονται σε χαμηλό για την εποχή επίπεδο.
  • στις Κατασκευές, ο αρνητικός δείκτης στις προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων επιδεινώνεται έντονα, με το ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση τον Δεκέμβριο να παραμένει αμετάβλητο.Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές χάνει περαιτέρω έδαφος τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο και διαμορφώνεται στις 50,8 (από 60,5) μονάδες, αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή του επίδοση (80,7 μον.). Η εξασθένηση των προσδοκιών εκπορεύεται κυρίως από την έντονη επιδείνωση στις προβλέψεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών στα Δημόσια Έργα, όταν αντίθετα στις Ιδιωτικές Κατασκευές καταγράφεται βελτίωση στα σχετικά ισοζύγια.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ο δείκτης προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού βελτιώνεται σημαντικά, ενώ οι υπόλοιποι δείκτες των προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση της χώρας, την εξέλιξη της ανεργίας, αλλά και την πρόθεση για αποταμίευση, καταγράφουν αρνητική μεταβολή. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ενισχύεται τον Δεκέμβριο κατά 3 μονάδες και διαμορφώνεται στις -61,1 μονάδες, επίδοση δυσμενέστερη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή (-53,9 μον.). «Η άνοδος του συνολικού δείκτη είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης στις προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, αφού οι υπόλοιπες μεταβλητές του επιδεινώνονται. Παρά την επιβολή νέων μέτρων με άμεση εισοδηματική επίπτωση στο τελευταίο διάστημα του έτους, εξέλιξη η οποία συνήθως πλήττει σημαντικά τις προσδοκίες των νοικοκυριών, αυτό δε συμβαίνει τουλάχιστον αυτόν τον μήνα» αναφέρεται στην ανάλυση. Η Ελλάδα κατέχει σταθερά την πρώτη θέση απαισιοδοξίας στην ΕΕ, με την Βουλγαρία να ακολουθεί με μεγάλη διαφορά (-29,8 μον. εκ νέου), ενώ έπονται η Ουγγαρία (-18,9 από -17,9 μον.), η Ρουμανία (-20,6 από -17,8 μον.) και η Κροατία (-18 από -16,7 μον.). Η Κύπρος έχει ανακάμψει, με το σχετικό της δείκτη να μεταβάλλεται όμως ελαφρώς αρνητικά (-10 από -8,4 μον.), εξέλιξη που αντανακλά την αποτελεσματική σταδιακή έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Ο μέσος δείκτης σε ΕΕ και Ευρωζώνη κινείται στις -3,7 (από -4,4) και -5,7 (από -5,9) μονάδες αντίστοιχα, με άνοδο σε 13 (από 14 τον Νοέμβριο και 15 τον Οκτώβριο) ευρωπαϊκές χώρες. Θετικούς δείκτες παρουσιάζουν τον Σεπτέμβριο 9 χώρες1: οι σκανδιναβικές (Σουηδία, Φινλανδία, Δανία), το Λουξεμβούργο, η Τσεχία, η Ολλανδία, το Ην. Βασίλειο και η Ισπανία.

Άμβλυνση της απαισιοδοξίας στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώνονται σημαντικά τον Δεκέμβριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -38,7 (από -55,6) μονάδες. Το ποσοστό των πολιτών που αναμένουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης περιορίζεται στο 60% (από 72%), ενώ το ποσοστό εκείνων που δεν προβλέπουν κάποια μεταβολή της κατάστασής τους διευρύνεται σε 23% (από 17%).

Ωστόσο, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο χειροτερεύουν και τον Δεκέμβριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -61,6 μονάδες (από -59). Το 6% των καταναλωτών προβλέπει εκ νέου ελαφρά ή αισθητή βελτίωση στην οικονομική κατάσταση της χώρας, όταν το 80% (από 76%) αναμένει το αντίθετο.

Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες διαμορφώνεται τον Δεκέμβριο σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, στις -80,3 (από -79) μονάδες. Το 85% (από 79%) των νοικοκυριών δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, έναντι του 7-8% το οποίο τη θεωρεί και πάλι αρκετά ή πολύ πιθανή.

Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώνεται τον Νοέμβριο, αυξανόμενος κατά μία μονάδα, στις +63,9 μονάδες. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει ελαφρά ή αισθητή άνοδο της ανεργίας κινείται στο 80% (από 77%), με το 7% (από 6%) των ερωτηθέντων να αναμένει το αντίθετο.

Ανάκαμψη στο οικονομικό κλίμα σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο, περισσότερο στην ΕΕ και λιγότερο στην Ευρωζώνη, με το σχετικό δείκτη να κερδίζει αντίστοιχα 1,4 και 0,7 μονάδες και να διαμορφώνεται στις 108,9 και τις 106,8 μονάδες αντίστοιχα, πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του. Αναλυτικότερα στην Ευρωζώνη, η άνοδος του δείκτη είναι αποτέλεσμα της θετικής μεταβολής στη Βιομηχανία (+1,2), η οποία εν μέρει μόνο αντισταθμίστηκε από την πτώση του δείκτη στο Λιανικό εμπόριο (-2,8). Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (+0,2), αλλά και στους τομείς των Κατασκευών (+0,2) και Υπηρεσιών (+0,3) καταγράφεται σχετική σταθερότητα. Σε επίπεδο χωρών, το κλίμα βελτιώνεται αισθητά στην Ισπανία (+3,4) και λιγότερο στην Ιταλία (+0,4), ενώ παραμένει αμετάβλητο σε Γαλλία και Γερμανία, ενώ επιδεινώνεται στην Ολλανδία (-2,4). Στην ΕΕ, η μεγαλύτερη άνοδος στο οικονομικό κλίμα εκπορεύεται από τις θετικότερες προσδοκίες στο Ην. Βασίλειο (+2,9), όταν οι αντίστοιχες στην Πολωνία εξασθενούν (-1).

Σε επίπεδο τομέων, το κλίμα διαφοροποιείται από την τάση της Ευρωζώνης στις Υπηρεσίες, τους καταναλωτές και τις Κατασκευές, όπου οι σχετικοί δείκτες ενισχύθηκαν αντί να παραμείνουν σταθεροί.

Δημοφιλή