Αποτυπώματα του Αμπντεσλάμ σε διαμέρισμα στις Βρυξέλλες

Αποτυπώματα του Αμπντεσλάμ σε διαμέρισμα στις Βρυξέλλες
Police

Οι βελγικές αρχές πιστεύουν ότι τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις του Παρισιού τον Νοέμβριο μπορεί να είχαν παρασκευαστεί σε ένα διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, το οποίο είχε νοικιαστεί με τη χρήση ψεύτικου ονόματος και όπου βρέθηκε το δακτυλικό αποτύπωμα ενός βασικού υπόπτου, ο οποίος διαφεύγει.

Η αστυνομία βρήκε υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή εκρηκτικών, ίχνη της εκρηκτικής ουσίας υπεροξείδιο της ακετόνης και τρεις χειροποίητες ζώνες "που θα μπορούσαν να προορίζονται για την μεταφορά εκρηκτικών" σε επιδρομή που πραγματοποίησε στο διαμέρισμα αυτό στην περιοχή Σάερμπεκ των Βρυξελλών στις 10 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της βελγικής εισαγγελίας.

Στο διαμέρισμα βρέθηκε επίσης ένα δακτυλικό αποτύπωμα του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, αδελφού του ενός από τους δράστες των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, ο οποίος επέστρεψε από τη γαλλική πρωτεύουσα το πρωί της επομένης των επιθέσεων, αλλά ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί τα ίχνη του. Αυτά αγνοούνται από εκείνη την ημέρα, δηλαδή την 14η Νοεμβρίου, στις 14:00 τοπική ώρα όταν ο ένας από τους υπόπτους στους οποίους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στο Βέλγιο τον άφησε σε δρόμο του Σάερμπεκ.

"Βρήκαμε το δακτυλικό αποτύπωμα, αλλά δεν έχουμε ιδέα πότε το άφησε. Ένα δακτυλικό αποτύπωμα δεν φέρει ημερομηνία ή ώρα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Έρικ Φαν Ντερ Σιπτ. "Ίσως να είχε πάει εκεί για να πάρει τη ζώνη του (πριν από τις επιθέσεις) ή να είχε πάει μετά. Πιστεύω ότι και οι δύο υποθέσεις είναι πιθανές".

Το διαμέρισμα αυτό "είχε νοικιαστεί με πλαστή ταυτότητα, η οποία θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί από ένα άτομο" το οποίο βρίσκεται σήμερα υπό προσωρινή κράτηση, προσθέτει επίσης στην ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου.

Πολλοί από αυτούς που έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται στο Βέλγιο συνδέονταν με τον Αμπντεσλάμ, μεταξύ των οποίων δύο που αναχώρησαν οδικώς από τις Βρυξέλλες μερικές ώρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι για να τον παραλάβουν από εκεί και ένας άλλος που τον μετέφερε οδικώς από το ένα τμήμα των Βρυξελλών στο Σάερμπεκ μετά την επιστροφή του στις Βρυξέλλες.

Η βελγική δικαιοσύνη έχει απαγγείλει κατηγορίες σε 10 άτομα για τρομοκρατία, τα 9 εκ των οποίων εξακολουθούν να βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται στο Βέλγιο σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. Αυτά είναι ύποπτα ότι βοήθησαν τον Αμπντεσλάμ να δραπετεύσει.

Τα ευρήματα αυτά από την επιδρομή της βελγικής αστυνομίας στο διαμέρισμα των Βρυξελλών στις 10 Δεκεμβρίου ενισχύουν τις ενδείξεις ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους, είχαν τουλάχιστον εν μέρει σχεδιαστεί στο Βέλγιο.

Η έφοδος της αστυνομίας στο διαμέρισμα στις Βρυξέλλες έγινε το Δεκέμβριο, αλλά οι πληροφορίες αυτές δεν είχαν αποκαλυφθεί πριν από σημερινές διαρροές στον βελγικό Τύπο, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή