Stratfor: Ο «πόλεμος των πρεσβειών» μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν

Stratfor: Ο «πόλεμος των πρεσβειών» μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν
SANAA, YEMEN - JANUARY 7: An outside view of Iranian embassy in Sana'a after Iran said that Saudi Arabia launched airstrikes against the Iranian embassy in Yemens capital, Sanaa on January 7, 2016. No visible damage has been observed at Iran's Embassy in Yemen. (Photo by Abdullah Humran/Anadolu Agency/Getty Images)
SANAA, YEMEN - JANUARY 7: An outside view of Iranian embassy in Sana'a after Iran said that Saudi Arabia launched airstrikes against the Iranian embassy in Yemens capital, Sanaa on January 7, 2016. No visible damage has been observed at Iran's Embassy in Yemen. (Photo by Abdullah Humran/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Συνεχίζονται οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, με την Τεχεράνη να κατηγορεί στις 7 Ιανουαρίου τους Σαουδάραβες για αεροπορικό πλήγμα εναντίον της ιρανικής πρεσβείας στη Σαναά, πρωτεύουσα της Υεμένης την προηγούμενη ημέρα. Ο Χοσεΐν Τζαμπέρ Ανσάρι, εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, έκανε λόγο για παραβίαση όλων των διεθνών συμβάσεων περί προστασίας διπλωματικών αποστολών, τονίζοντας πως το Ιράν θεωρεί τη Σαουδική Αραβία υπεύθυνη για τις ζημιές και τους τραυματισμούς. Στην άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του συνασπισμού, ταξίαρχος Αχμέντ Ασερί, ανακοίνωσε ότι θα διερευνηθούν οι ιρανικοί ισχυρισμοί, επιβεβαιώνοντας παράλληλα πως το απόγευμα της 6ης Ιανουαρίου έλαβαν χώρα αεροπορικά πλήγματα κατά εκτοξευτών ρουκετών των ανταρτών Χούθι (τους οποίους στηρίζει το Ιράν). Ο Ασερί υποστήριξε πως οι Χούθι χρησιμοποιούσαν εγκαταλελειμμένες πρεσβείες για επιθέσεις με ρουκέτες και κατηγόρησε το Ιράν ότι δεν έδωσε τις συντεταγμένες της πρεσβείας στον συνασπισμό, όπως είχε ζητηθεί. Ακόμη, απέρριψε τις κατηγορίες ως αναξιόπιστες, επειδή βασίζονται σε πληροφορίες των Χούθι. Εν τέλει, το υπουργείο Εξωτερικών της Υεμένης και οι συμμαχικές δυνάμεις υπό τη Σαουδική Αραβία διέψευσαν την κατηγορία του Ιράν. «Η διοίκηση του συνασπισμού επιβεβαίωσε ότι οι (ιρανικοί) ισχυρισμοί είναι αναληθείς και άκυροι, υπογραμμίζοντας ότι δεν πραγματοποιεί επιχειρήσεις γύρω από την πρεσβεία ή κοντά σε αυτήν», μετέδωσε αργά το βράδυ το κρατικό σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Όπως αναφέρεται σε ανάλυση της Stratfor, πληροφορίες στα social media το βράδυ της 6ης Ιανουαρίου υποδείκνυαν χτύπημα του συνασπισμού κοντά στην ιρανική πρεσβεία, ωστόσο σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές από αυτόπτες μάρτυρες, το κτίριο δεν υπέστη ζημιές. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο εάν τελικά το σαουδαραβικό πλήγμα όντως χτύπησε το ιρανικό κτίριο, αξίζει να σημειωθεί πως το περιστατικό και οι κατηγορίες περί στόχευσης διπλωματικής αποστολής λαμβάνουν χώρα μερικές ημέρες μετά την επίθεση Ιρανών διαδηλωτών στη Σαουδαραβική πρεσβεία της Τεχεράνης, σε αντίδραση για την εκτέλεση του σιίτη κληρικού Νιμρ αλ Νιμρ.

Οι ισχυρισμοί του συνασπισμού πως οι αντάρτες Χούθι χρησιμοποιούν πρεσβείες για επιθέσεις με πυραύλους υποδεικνύουν ότι η ιρανική πρεσβεία ενδεχομένως να αποτελεί πιθανό στόχο. Οι περισσότερες πρεσβείες στην Υεμένη εκκενώθηκαν κατά τον Φεβρουάριο του 2015, λόγω της κατάληψης της πρωτεύουσας της Υεμένης από τους Χούθι, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτό έχει συμβεί και στην ιρανική πρεσβεία – αντίθετα, ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης, Ριάντ Γιασίν, έχει ισχυριστεί πως η ιρανική πρεσβεία στη Σαναά έχει γίνει «θάλαμος επιχειρήσεων» για τους Χούθι, κατηγορώντας τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών και το στρατιωτικό προσωπικό της πρεσβείας ότι βοηθούν τους Χούθι να οργανώσουν τις επιθέσεις.

Όπως υπογραμμίζει η Stratfor, οι εκατέρωθεν επιθέσεις σε διπλωματικές αποστολές αποτελούν ιδιαίτερα ορατό και σημαντικό κομμάτι της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξει κλιμάκωση, καθώς και οι δύο πλευρές θα χρησιμοποιούν «proxy» πεδία μάχης για συμβολικές επιθέσεις, ενώ ενισχύουν τους συμμάχους τους. Επίσης, όπως σημειώνεται στην ανάλυση, το Ιράν έχει ιστορικό συγκαλυμμένων επιθέσεων εναντίον ξένων συμφερόντων μακριά από τα σύνορά του, και είναι πιθανό αντάρτες σύμμαχοί του να στοχεύσουν Σαουδάραβες διπλωμάτες ή επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να έχουν «plausible deniability» (δυνατότητα διάψευσης), καθώς ούτε η μία χώρα ούτε η άλλη είναι έτοιμη για στρατιωτική αναμέτρηση.

Όσον αφορά στη στάση των ΗΠΑ, όπως εκτιμά η Stratfor, η Ουάσινγκτον θα ξεκαθαρίσει στη Σαουδική Αραβία ότι υπάρχουν όρια στη στρατιωτική στήριξή της, και θα προσπαθήσουν να επικεντρώσουν ξανά την προσοχή στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Δημοφιλή