Αυστηρότερη νομοθεσία και απελάσεις για τους πρόσφυγες με παραβατική συμπεριφορά ζητεί η Μέρκελ

Αυστηρότερη νομοθεσία και απελάσεις για τους πρόσφυγες με παραβατική συμπεριφορά ζητεί η Μέρκελ
Chancellor and chairwoman of the German Christian Democrats, CDU, Angela Merkel, arrives from behind a board during the 27th party convention in Cologne, Germany, Wednesday, Dec. 10, 2014. (AP Photo/Martin Meissner)
Chancellor and chairwoman of the German Christian Democrats, CDU, Angela Merkel, arrives from behind a board during the 27th party convention in Cologne, Germany, Wednesday, Dec. 10, 2014. (AP Photo/Martin Meissner)
ASSOCIATED PRESS

Υπέρ της τροποποίησης της νομοθεσίας που θα καθιστά πιο εύκολες τις απελάσεις προσφύγων και αιτούντων άσυλο και έχουν διαπράξει αδικήματα τάχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έπειτα από το σάλο που προέκυψε με τις σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών που σημειώθηκαν τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία από άτομα που φέρονται ως Νοτιοαφρικανοί και Άραβες.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το BBC, η κ. Μέρκελ τάχθηκε σήμερα Σάββατο υπέρ της αυστηροποίησης της νομοθεσίας που αφορά τις απελάσεις προσφύγων που έχουν αιτηθεί άσυλο στη χώρα αλλά καταδικάζονται από γερμανικά δικαστήρια για διάφορα αδικήματα, ακόμη και αν η καταδίκη αυτή είναι με αναστολή.

«Αν οι πρόσφυγες διέπραξαν ένα αδίκημα, αυτό θα πρέπει να έχει συνέπειες (...) κάτι που σημαίνει ότι το δικαίωμα (παραμονής τους στη Γερμανία) θα πρέπει να τερματίζεται αν καταδικαστούν σε φυλάκιση ή ακόμη και με αναστολή», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος σε δηλώσεις έπειτα από τη συνεδρίαση, στο Μάιντς, της ηγεσίας του συντηρητικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

«Είναι σημαντικό εκεί όπου δεν επαρκεί ο νόμος, να τροποποιηθεί», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Άνγκελα Μέρκελ η οποία θεωρεί ότι αυτό είναι «προς το συμφέρον της μεγάλης πλειονότητας των προσφύγων».

Η πρόταση της Μέρκελ που θέλει να ανακαλείται η χορήγηση ασύλου στην περίπτωση καταδίκης για κάποιο αδίκημα, έγινε δεκτή, όμως το ζήτημα αυτό ωστόσο θα πρέπει να συζητηθεί με το συγκυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και φυσικά θα απαιτηθεί έγκριση από τη γερμανική βουλή.

Με βάση τη γερμανική νομοθεσία, ένας άνθρωπος στον οποίο έχει χορηγηθεί άσυλο μπορεί να απελαθεί από τη Γερμανία εφόσον έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών, υπό τον όρο όμως ότι η ζωή του ή η υγεία του δεν θα διατρέξουν κίνδυνο στη χώρα καταγωγής του.

Διαδηλώσεις ακροδεξιών οργανώσεων στην Κολωνία

Εν τω μεταξύ το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις ακροδεξιών και αριστερών οργανώσεων στην Κολωνία, στον απόηχο των αποκαλύψεων για τις μαζικές επιθέσεις εναντίον γυναικών τη νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην πόλη.

Η μία διαδήλωση διοργανώθηκε από το ισλαμοφοβικό κίνημα «Pegida» με την συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος «Pro Koeln» και μελών εξτρεμιστικών οργανώσεων της περιοχής, με το σύνθημα «η Pegida προστατεύει».

Ωστόσο ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των ακροδεξιών διαδηλωτών και των αστυνομικών, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση για να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

Νωρίτερα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εκατοντάδες γυναίκες συγκεντρώθηκαν στα σκαλιά του καθεδρικού ναού της Κολωνίας για να διαμαρτυρηθούν για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στην πόλη.

Οι γυναίκες κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Το όχι σημαίνει όχι. Αυτοί είναι οι νόμοι μας. Μείνετε μακριά μας» και «Όχι στη βία εναντίον γυναικών, είτε στην Κολωνία, είτε στη γιορτή μπύρας, είτε στην κρεβατοκάμαρα».

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου πολλές είχαν σφυρίχτρες ή χτυπούσαν κατσαρόλες.

«Θέλουμε και πάλι να αισθανθούμε ασφάλεια (...) Είμαι εδώ για όλες τις μητέρες, τις κόρες, τις εγγονές, τις γιαγιάδες που θέλουν να κυκλοφορούν με ασφάλεια», είπε η Μαρτίνα Σούμεκερς, η 57χρονη μουσικός που οργάνωσε την κινητοποίηση.

Αντιπροσφυγικό μένος από κυβερνήσεις της Ανατολικής Ευρώπης

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις και όπως μεταδίδει η Deutche Welle (DW) oι μαζικές επιθέσεις εναντίον γυναικών την παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία, στις οποίες συμμετείχαν σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας και πρόσφυγες, έγιναν άμεσα αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από κυβερνήσεις χωρών της ανατολικής Ευρώπης, που έχουν επιδείξει εξ' αρχής απροθυμία να συμβάλουν στην εξεύρεση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων για την προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας σε Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία νιώθουν ότι η απορριπτική τους στάση στο πεδίο της υποδοχής προσφύγων δικαιώνεται. Αυτό κατέδειξαν και χθεσινές δηλώσεις του σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος τόνισε ενώπιον δημοσιογράφων ότι δεν θέλει να συμβούν στη χώρα του γεγονότα παρόμοια της Κολωνίας και χαρακτήρισε αφελή την πολιτική της Γερμανίας απέναντι στους πρόσφυγες. Με τις βουλευτικές εκλογές της 5ης Μαρτίου να πλησιάζουν ο Σλοβάκος πρωθυπουργός υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση της Σλοβακίας είναι πεπεισμένη. Η ιδέα μιας πολυπολιτισμικής Ευρώπης δεν είναι πραγματοποιήσιμη. Είναι προϊόν φαντασίας. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πραγματική ζωή». Οι θέσεις του Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκουν υποστηρικτές και στα μέσα ενημέρωσης της χώρας, ορισμένες φορές μάλιστα ακόμη και από ορισμένα με αριστερές φιλελεύθερες τάσεις.

Και η Μπεάτα Σίντβο, πρωθυπουργός της νέας εθνικιστικής κυβέρνησης της Πολωνίας αισθάνεται δικαιωμένη, σχολιάζοντας ότι «όσα συμβαίνουν αυτή την ώρα στη Γερμανία δείχνουν ότι τα προβλήματα είναι πιο σοβαρά από ό,τι απρόσεκτα πίστεψαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες».

Στην Τσεχία, ο πρόεδρος της χώρας Μίλος Ζέμαν τάσσεται και αυτός κατά των προσφύγων και ιδιαίτερα κατά των μουσουλμάνων και παρευρίσκεται ακόμη και ως ομιλητής σε συγκεντρώσεις ανοικτά ξενοφοβικών κινημάτων. Σύμφωνα με τον Τσέχο πρόεδρο, «οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες φέρνουν τη σαρία στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι μοιχές γυναίκες θα λιθοβολούνται, τα χέρια των κλεφτών θα ακρωτηριάζονται και τα όμορφα κορίτσια μας θα πρέπει να φορούν μπούρκα».

Προς το παρόν η κεντροαριστερή κυβέρνηση της χώρας ακολουθεί νηφάλια πολιτική στο προσφυγικό, αποκλίνοντας από τις αιχμηρές θέσεις των κυβερνώντων σε Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία.

Η DW υπογραμμίζει πως οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν σαφές ότι το χάσμα μεταξύ των κρατών-μελών τη ΕΕ στο πεδίο της προσφυγικής πολιτικής έχει βαθύνει ακόμη περισσότερο μετά τις επιθέσεις στην Κολωνία.

«Το πλάνο επανεγκατάστασης 160.000 από την Ελλάδα και την Ιταλία φαντάζει ακόμη πιο μακρινό από πριν» καταλήγει το δημοσίευμα της DW.

Δημοφιλή