ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/01/2016 06:12 EET | Updated 10/01/2016 09:44 EET

Ghost Security Group: Οι διάσημοι χάκερ που πολεμούν τζιχαντιστές μιλούν για την Ελλάδα: «Είσαστε στόχος του ISIS»

gsg

«Η Ελλάδα είναι στόχος του Ισλαμικού Κράτους». Η φράση ανήκει στην παγκοσμίως γνωστή ομάδα χάκερ «Ghost Security Group» που ιδρύθηκε από μέλη των Anonymous για τα πολεμήσει ηλεκτρονικά τους τζιχαντιστές.

Σε συνέντευξή τους στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής μιλούν για τον παράλληλο ανηλεή πόλεμο που μαίνεται στο διαδίκτυο ανάμεσα στους ίδιους και τους χάκερ του ISIS και τα τελευταία χτυπήματα της Αμερικής κατά των τζίνιους χάκερ του Ισλαμικού Κράτους.

Η «Ghost Security Group» ιδρύθηκαν –όπως λένε- για να εξαπολύσουν επίθεση «κατά του κοινωνικού μεσαίωνα και του σύγχρονου σκοταδισμού που πρεσβεύουν οι τζιχαντιστές». Μέχρι σήμερα έχουν ρίξει τουλάχιστον 150 ιστοσελίδες του ISIS και 110.000 λογαριασμούς μελών του στα social media, ενώ έχουν κατεβάσει περισσότερα από 6.000 προπαγανδιστικά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ικανότητές τους έχουν φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεργάζεται μαζί τους και τους δίνει άτυπα συγχαρητήρια για τις ενέργειές τους. Η δράση τους καθιστά τους ίδιους στόχους, καθώς οι δυνατότητες των χάκερ του ISIS τα τελευταία χρόνια έχουν γιγαντωθεί. «Τα μέλη μας απειλούνται σε καθημερινή βάση από υποστηρικτές και στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε φυσικά να λέμε τα ονόματά μας και επικοινωνούμε με ψευδώνυμα», λένε.

Η «Ghost Secutity» έχει καταφέρει να τρομοκρατήσει τον ISIS που σε πρόσφατη ανακοίνωσή του συμβουλεύει τα μέλη του να αποφεύγουν να ανοίγουν ύποπτα link, να μην απαντούν σε μηνύματα στο Twitter και να μην συνομιλούν με αγνώστους στο Telegram. Οι διαδικτυακές δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους έχουν αποδυναμωθεί προσωρινά ύστερα από επιδρομή των ΗΠΑ τον Απρίλιο 2015 με drone (τηλεκατευθυνόμενο) που σκότωσε τον 21χρονο Βρετανό χάκερ του ISIS Junaid Hussain στη Συρία.

Ο 21χρονος είχε εισβάλλει ηλεκτρονικά στους λογαριασμούς της διοίκησης του Αμερικανικού Στρατού στο Twitter και στο Facebook και ήταν το δεύτερο πιο σημαντικό μέλος των χάκερ του Ισλαμικού Κράτους μετά τον Mohammed Emwazi (ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο με αποκεφαλισμούς ομήρων). Σημαντική θεωρείται και η σύλληψη του Ardit Ferenz στη Μαλαισία τον Οκτώβριο του 2015. Ο Ferenz είχε υποκλέψει ηλεκτρονικά τα στοιχειά 100.000 μελών του Αμερικανικού Κράτους και παρέδωσε τα στοιχειά τους στο Ισλαμικό Κράτος

Με ποιο τρόπο καταπολεμάτε τον ISIS;

Η Ghost Security Group χρησιμοποιεί μία στρατηγική εντοπισμού εξτρεμιστών που βρίσκονται στο διαδίκτυο μέσω της χρήσης ειδικών προγραμμάτων-φίλτρων με τα οποία παρακολουθούμε και καταλαμβάνουμε τους λογαριασμούς τους συλλέγοντας δεδομένα, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν απίθανο να καταφέρουμε να αποκτήσουμε. Επίσης, παρακολουθούμε τις ιστοσελίδες εξτρεμιστών για να ανιχνεύσουμε απειλητικά δεδομένα. Επιπλέον, είμαστε επιφορτισμένοι με το «ρίξιμο» των προπαγανδιστικών βίντεό τους και ιστοσελίδων τους οι οποίες δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

Υπάρχουν μέλη του ISIS που είναι χάκερ με πολύ υψηλές δυνατότητες; Με ποιο τρόπο χρησιμοποιούν το ίντερνετ για τους σκοπούς τους;

Σήμερα το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί το ίντερνετ και τα social media για να διασπείρουν την προπαγάνδα τους και να συντονίσουν επιθέσεις τους χρησιμοποιώντας –μεταξύ άλλων- υπηρεσίες όπως το Twitter και το Telegram. Όσον αφορά στις δυνατότητες των τζιχαντιστών στο χάκινγκ αυτές περιορίστηκαν σημαντικά μετά από επιδρομή των ΗΠΑ με drone κατά του 21χρονου Βρετανού χάκερ του ISIS Junaid Hussain και μετά τη σύλληψη του Ardit Ferenz στη Μαλαισία. Πρόσφατα εμείς έχουμε εντοπίσει πολλούς που θέλουν να γίνουν χάκερ του Ισλαμικού Κράτους προσπαθώντας να διαλύσουν τις δομές μας. Παρόλαυτά έχουν καταφέρει πενιχρά αποτελέσματα.

Φοβάστε ότι μπορεί ο ISIS να σας εντοπίσει και να σας επιτεθεί;

Τα μέλη μας απειλούνται σε καθημερινή βάση από υποστηρικτές και στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους. Παρόλαυτά λαμβάνοντας υπόψιν τη φύση της οργάνωσής μας χρησιμοποιούμε υψηλής ασφάλειας πρακτικές που καθιστούν πολύ δύσκολο τον εντοπισμό των μελών μας.

Υπάρχουν στην οργάνωσή σας Έλληνες;

Η οργάνωσή μας έχει πολλά μέλη από την Ευρώπη. Δεν υπάρχει , ωστόσο, μέχρι στιγμής κάποιος Έλληνας ανάμεσά μας. Αυτό το δεδομένο βέβαια μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Η οργάνωσή μας αποτελείται από άτομα από τις ΗΠΑ , την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, καθώς το Ισλαμικό Κράτος είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο.

Αγκαλιάζουμε τις προσπάθειες για συνεργασία με άλλα έθνη με σκοπό να έχουμε μία καλύτερη εικόνα για τα όσα συμβαίνουν και μεγαλύτερη ενίσχυση της οργάνωσής μας για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές από διάφορα μέρη του κόσμου.

Σύμφωνα με τις πηγές σας και τις γνώσεις από την έρευνά σας θεωρείται ότι η Ελλάδα είναι στόχος του Ισλαμικού Κράτους;

Η Ελλάδα είναι στόχος του Ισλαμικού Κράτος, όπως το ίδιο συμβαίνει και με πολλά άλλα έθνη. Δεν είχαμε πρόσφατα κάποια συγκεκριμένα σχέδια για επίθεση σε βάρος της Ελλάδας αλλά εξακολουθούμε να παρακολουθούμε το θέμα αυτό για τη χώρα σας, όπως κάνουμε και για τα άλλα έθνη που είναι στόχοι.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος