ΕΙΔΗΣΕΙΣ
10/01/2016 19:33 EET | Updated 10/01/2016 19:33 EET

ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή Μητσοτάκη: Ηγεσία νεοφιλελεύθερου προσανατολισμού που θα στηρίζεται από την ακραία δεξιά

sooc

Τις νέες πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται μετά την επικράτηση Μητσοτάκη στη ΝΔ εξετάζει η κυβέρνηση.

Για παράδειγμα ένα από τα προβλήματα που άμεσα θα πρέπει να λυθεί και να πάρει θέση η νέα ηγεσία της ΝΔ είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ. Στο Μαξίμου σημειώνουν με νόημα ότι η στάση που θα έχει ο Κ. Μητσοτάκης για το ΕΣΡ θα προσδιορίσει και την στάση του έναντι της διαπλοκής.

Το πρώτο που σημειώνουν συνομιλητές του πρωθυπουργού είναι ότι στην παρούσα φάση η ΝΔ θα έχει μία ηγεσία νεοφιλελεύθερου προσανατολισμού που θα στηρίζεται από την ακραία δεξιά που βρήκε καταφύγιο στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η συμμαχία που κέρδισε τις εκλογές στη ΝΔ είναι Μητσοτάκης και Σαμαράς και θα θυμίζει έντονα την κυβέρνηση Σαμαρά. Υπουργός της κυβέρνησης έλεγε ότι «θα δούμε αντεστραμμένη την εικόνα της κυβέρνησης Σαμαρά, με ηγεσία Μητσοτάκη και στελέχη σαμαρικά».

«Η πολιτική της ΝΔ θα είναι σκληρά νεοφιλελεύθερη στα οικονομικά και συντηρητική στα κοινωνικά», λένε.

Με αυτή την λογική δεν είναι τυχαίο ότι ήδη πολιτικοί αναλυτές άρχισαν να λένε ότι το κόμμα που θα αντιμετωπίσει πρόβλημα είναι πρωτίστως το Ποτάμι και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ.

Το Ποτάμι διότι ισχυρότατη νεοφιλελεύθερη ομάδα στο εσωτερικό του (ο Στ. Θεοδωράκης ήταν από τους πρώτους που έδωσε συγχαρητήρια στον Κ. Μητσοτάκη…) και το ΠΑΣΟΚ διότι δεν απαλλάχθηκε από τα «βαρίδια» του (σύμφωνα με την προεκλογική έκφραση του Αλέξη Τσίπρα για τον Ευάγγελο Βενιζέλο).

Το δεύτερο που επισημαίνουν είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αντιμετωπίζει ένα από τα βασικά πολιτικά προβλήματα που δημιούργησε η ΝΔ του Σαμαρά, που είναι το διαζύγιο από την κοινωνική βάση της ΝΔ. Διαχρονικά όταν τα μεσαία και κατώτερα στρώματα έβρισκαν πολιτική έκφραση στη ΝΔ, αυτή γινόταν κυβέρνηση.

Την περίοδο Σαμαρά η ΝΔ αποξενώθηκε από τα στρώματα αυτά με πολιτικές που «υλοποίησε πρωταγωνιστικά και με κοινωνική αναλγησία» ο Κ. Μητσοτάκης (απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μόνο και μόνο με καταγγελία εναντίον τους, απολύσεις καθαριστριών κ.α.).

Για να μπορέσει η ΝΔ να πλησιάσει την εξουσία πρέπει να συγκροτήσει μία πλατιά λαϊκή πλειοψηφία – π.χ. ο Κ. Καραμανλής εξελέγη ως εκφραστής του μεσαίου χώρου και αποκλείοντας την συνεργασία με τα άκρα που τώρα ορίζουν τον αρχηγό της ΝΔ… Ο Κ. Μητσοτάκης, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, δεν θα εκφράσει αυτή την πλειοψηφία, αλλά την πλειοψηφία και τα συμφέροντα που στήριξαν την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Στο Μαξίμου έχουν ακούσει τις εκτιμήσεις ότι οι ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης θα επιχειρήσουν να επενδύσουν πολιτικά στον Κ. Μητσοτάκη και ενδεχομένως να σκληρύνουν την στάση τους έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς θα έχουν μία πολιτική δύναμη στην Ελλάδα που θα τους στηρίζει. Ωστόσο δεν σχολιάζουν και θεωρούν πρόωρο να υιοθετήσουν αυτά τα σενάρια – άλλωστε η ενεργοποίηση των σεναρίων θα εξαρτηθεί από τις επιλογές του Κ. Μητσοτάκη.