Η κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τη βούληση του λαού, αν ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, λέει ο Κάμερον

Η κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τη βούληση του λαού, αν ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, λέει ο Κάμερον
shutterstock

Εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί μέχρι τα τέλη του 2017, η κυβέρνηση θα πρέπει να φροντίσει να υλοποιήσει τη βούληση του λαού, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών τόνισε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η αποχώρηση από την ΕΕ είναι η ορθή απόφαση, εφόσον καταφέρει να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητά από τις Βρυξέλλες.

"Ο βρετανικός λαός θα λάβει την απόφασή του. Πρέπει να εκτελέσουμε αυτήν την απόφαση όποια κι αν είναι" είπε μιλώντας στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC. "Αν (η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ) είναι η απάντηση (των ψηφοφόρων) θα πρέπει να κάνουμε ότι χρειάζεται ώστε να εφαρμοστεί", υπογράμμισε ο Κάμερον.

Όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνησή του προετοιμάζει σχέδια για μια πιθανή έξοδο, ο Κάμερον είπε ότι τα σχέδιά του αφορούν την επαναδιαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες και το δημοψήφισμα.

"Ο δημόσιος τομέας εργάζεται ώστε να με βοηθήσει σε αυτά τα πράγματα. Τώρα, αν δεν τα πετύχουμε και πρέπει να υιοθετήσουμε διαφορετική προσέγγιση, αυτό θα είναι μια νέα κατάσταση", πρόσθεσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος ταξίδεψε την περασμένη εβδομάδα στη Γερμανία και την Ουγγαρία για συνομιλίες γύρω από τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει, είπε ότι αισιοδοξεί πως θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία για το πιο ακανθώδες ζήτημα, το σχέδιό του να περικόψει τα προνοιακά επιδόματα για τους μετανάστες από χώρες της ΕΕ. Όπως είπε, ελπίζει ότι θα πετύχει μια συμφωνία στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ τον επόμενο μήνα.

Εφόσον επιτευχθεί η συμφωνία που επιθυμεί ο Κάμερον, το δημοψήφισμα θα μπορούσε να γίνει περίπου τέσσερις μήνες μετά. Εάν δεν υπάρξει μια συμφωνία τον Φεβρουάριο, η ημερομηνία του δημοψηφίσματος θα μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο "ή αργότερα".

"Η ουσία μετρά πολύ περισσότερο από τον χρόνο, έτσι, αν δεν μπορέσω να πετύχω τη σωστή συμφωνία τον Φεβρουάριο, θα περιμένω και θα συνεχίσω", τόνισε.

Δημοφιλή