Ο άνθρωπος που έπεσε στη Γη: 69 μεγάλες φωτογραφίες από τη συναρπαστική ζωή του David Bowie

Ο άνθρωπος που έπεσε στη Γη: 69 μεγάλες φωτογραφίες από τη συναρπαστική ζωή του David Bowie

Όλος ο κόσμος πάγωσε σήμερα το πρωί -και εξακολουθεί να είναι παγωμένος, για την ακρίβεια- στο άκουσμα της είδησης πως ο David Bowie πέθανε σε ηλικία 69 χρονών και δύο ημερών, έπειτα από 18μηνη μάχη με τον καρκίνο. Κυρίως γιατί ελάχιστοι ήξεραν πως ο θρυλικός τραγουδιστής έπασχε από την επάρατη νόσο ή, έστω, πως η κατάστασή του ήταν τόσο σοβαρή.

Ο David Bowie (το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν David Jones) ήταν παντρεμένος εδώ και 24 χρόνια με την ακτιβίστρια και πρώην super model Iman, με την οποία έχει μια έφηβη κόρη, τη Lexie.

Ο μεγάλος του γιος, ο σκηνοθέτης Duncan Jones μητέρα του οποίου είναι η πρώτη γυναίκα του Bowie, Angela Barnett, επιβεβαίωσε την είδηση σήμερα το πρωί με μια χαρακτηριστική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Αν και ο «χαμαιλέων» της ποπ μουσικής είχε μειώσει αισθητά τις δημόσιες εμφανίσεις του τα τελευταία χρόνια -το τελευταίο του live ήταν το 2006 στην Νέα Υόρκη- ο Bowie κυκλοφόρησε το νέο του άλμπουμ την Παρασκευή που μας πέρασε, ανήμερα των 69ων γενεθλίων του. Το «Blackstar», όπως ονομάζεται, είναι το 28ο studio album του λεπτού λευκού Δούκα και παρότι αποτελείται από μόλις επτά κομμάτια έχει ήδη πάρει διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς.

Μέσα σε αυτούς τους 18 μήνες που, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο διάσημος καλλιτέχνης έδινε μάχη με τον καρκίνο, ο Bowie πρόλαβε να ολοκληρώσει το δίσκο του, να συνεργαστεί με την παραγωγή του θεατρικού μιούζικαλ «Lazarus» που ήταν βασισμένο στη δισκογραφία του και να συνθέσει το κεντρικό μουσικό θέμα της ευρωπαϊκής δραματικής σειράς «The Last Panthers».

Κατά τη διάρκεια της σχεδόν 40χρονης καριέρας του, ο David Bowie απέδειξε πως είναι ένας από τους πιο ισχυρούς, επίμονους, ευέλικτους, αινιγματικούς και περιπετειώδεις πρωτοπόρους της ποπ μουσικής. «Βούτηξε» μέσα στην glam rock, την pop, την electronica αλλά και τον κινηματογράφο και αποθεώθηκε για το μοναδικό του ταλέντο να αλλάζει πρόσωπα, στυλ και χαρακτήρες για να συνοδεύει κάθε φορά τους μουσικούς πειραματισμούς του.

Το μεγάλο άνοιγμα στην καριέρα του ήρθε το 1972 με το «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars», το δίσκο που μας σύστησε την καλλιτεχνική περσόνα του εξωγήινου Bowie, ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος είχε μεταμορφωθεί στην πραγματική του ζωή σε Ziggy Stardust.

Μέσα από μια ζωή γεμάτη με επιτυχίες και στιγμές και επιτεύγματα που θα μείνουν για πάντα στην ιστορία, ο Bowie κατάφερε μεταξύ όλων των άλλων να αποκτήσει εκατομμύρια αφοσιωμένους φαν από κάθε διαφορετική πτυχή της καριέρας του. Για κάθε έναν που λατρεύει το «Fame» από το δίσκο «Young Americans», υπάρχει ένας λάτρης της disco που δεν μπορεί να ακούσει το «Let's Dance» χωρίς να ξεκινήσει να χορεύει -όπου κι αν βρίσκεται εκείνη την ώρα. Το «Space Oddity», το «Under Pressure» μαζί με τους Queen, το «Rebel Rebel» και το «Suffragette City» είναι μερικά μόνο από τα κομμάτια που στιγμάτισαν (πάνω από) μια ολόκληρη γενιά και συνεχίζουν να επηρεάζουν και να εμπνέουν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Και φυσικά, δεν νοείται γιορτή, πάρτυ, road trip και οποιαδήποτε κατάσταση ευτυχίας χωρίς το «Heroes» να παίζει δυνατά στα ηχεία.

David Bowie

Δημοφιλή