ΔΙΕΘΝΕΣ
11/01/2016 05:02 EET | Updated 11/01/2016 05:02 EET

Σε κατάσταση υψίστου συναγερμού οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ μετά την πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας

Svetl. Tebenkova via Getty Images
Vehicle over sunset

Σε κατάσταση υψίστου συναγερμού τέθηκαν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ για την περίπτωση μιας οποιασδήποτε πρόκλησης από τη Βόρεια Κορέα, μετά την πυρηνική δοκιμή που ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ την περασμένη εβδομάδα.

Ο στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Νότια Κορέα, έδωσε τη σχετική εντολή κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε σε αεροπορική βάση στη Νότια Κορέα, την οποία λειτουργούν από κοινού οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή βόμβας υδρογόνου. Σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ, η δοκιμή έγινε κατόπιν εντολής του ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σημειώνεται ότι έγινε αντιληπτός σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ κοντά στο Πούνγκιε Ρι, χώρο πυρηνικών δοκιμών, υποδεικνύοντας ότι όντως μπορεί να έλαβε χώρα δοκιμή - ενώ θεωρείται ότι επρόκειτο για μηχανισμό μικρού μεγέθους (miniaturised), δηλαδή μεγέθους που επιτρέπει την τοποθέτησή του σε πύραυλο- κάτι που θα συνιστά σημαντική πρόοδο για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ενώ παράλληλα αποτελεί νέα απειλή και λόγο προβληματισμού για τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.