Μάγδα Φύσσα: «Αυτοί έκαναν γιορτές και εγώ έχασα το παιδί μου»

Μάγδα Φύσσα: «Αυτοί έκαναν γιορτές και εγώ έχασα το παιδί μου»
Sooc

Ένας – ένας οι οκτώ αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, που βρέθηκαν στη σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, παραδέχονται στις καταθέσεις στη δίκη των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής ότι, δεν ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένοι για τέτοιου είδους περιστατικά!

Αυτό συνέβη σήμερα, γιά μία ακόμη φορά, στην κατάθεση του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ Ανδρέα Μπιάκη, ο οποίος ειδοποιήθηκε, όπως είπε, μαζί με άλλους επτά συναδέλφους του, να σπεύσουν στο σημείο της δολοφονίας.

Ο αστυνομικός παραδέχτηκε ότι, η ομάδα του δεν μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα, καθώς οι αρμοδιότητες και η εκπαίδευσή τους περιορίζονται στην πρόληψη και την παρατήρηση και όχι σε διάλυση πλήθους.

Οι φράσεις του προκάλεσαν την αντίδραση της προέδρου της έδρας, Μαρίας Λεπενιώτη, που είπε:

Ήσασταν οκτώ αστυνομικοί εκεί. Εκ των υστέρων θεωρείτε πως κάνατε αυτό που έπρεπε;

O μάρτυρας επέμεινε ότι, έκαναν ότι, καλύτερο μπορούσαν και πρόσθεσε

“Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε.... Δεν μπορούσαμε να το αποτρέψουμε...”.

Πρόεδρος: Ένα «διαλυθείτε, αστυνομία», γιατί δεν το φωνάξατε; Τι έλεγε η εκπαίδευση σας να κάνετε;

Μάρτυρας: Τραβήξαμε τα δύο παιδιά... Οι άλλοι δύο μπήκαν σε ένα αμάξι...

Πρόεδρος: Πριν δεν μπορούσατε να επιληφθείτε;

Μάρτυρας: Τρέξαμε προς τα εκεί... Δυστυχώς δεν είμαστε τόσο γρήγοροι ...

Πρόεδρος: Στην αρχή που είδατε την ομάδα να τρέχει τι κάνατε;

Μάρτυρας: Αν κρατάγαμε έναν από αυτούς που έτρεχαν, δεν θα προλαβαίναμε να πάμε εκεί που γινόταν η συμπλοκή.

Πρόεδρος: Και που πήγατε...

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του ο αστυνομικός περιέγραψε ότι, στο σημείο της δολοφονίας ήταν συγκεντρωμένα 40 με 50 άτομα, που φορούσαν μαύρα και σκουρόχρωμα ρούχα και ήταν κοντοκουρεμένοι.

Πρόεδρος: Κρατούσαν κάτι; Το σήμα μιλούσε για ρόπαλα...

Μάρτυρας: Δεν είδα ρόπαλα, δεν είχε καλό φωτισμό. Κάποια κράνη είχαν, αλλά είχαν και μηχανάκια. Ήταν καμιά δεκαριά παπάκια, επί της Π. Μελλά. Αυτά τα άτομα ήταν σαν να κατέβηκαν εκείνη την στιγμή και σαν να περίμεναν κάτι.

Ο μάρτυρας είπε στη συνέχεια ότι, άκουσε το συνάδελφό του Τσολακίδη, να ενημερώνει από τον ασυρμάτο και να λέει ότι, υπήρχε μια παρεξήγηση ανάμεσα σε άτομα της Χρυσής Αυγής και του χώρου των αναρχικών.

Είπε ακόμη ότι, ένα άτομο είχε πλησιάσει τον Τσολακίδη, του είπε ότι, είναι συνάδελφος τους και ότι η παρεξήγηση έχει τελειώσει.

Πρόεδρος: Ήσασταν εκεί, δεν πήγατε να ρωτήσετε «τι κάνετε εσείς εδώ;».

Μάρτυρας: Δεν ξέραμε τις προθέσεις τους, έπρεπε να περιμένουμε και τους άλλους. Υπήρχε ένα κλίμα, μας κοίταζαν κάπως περίεργα και φοβηθήκαμε μήπως μας κάνανε κάποια επίθεση.

Πρόεδρος: Φοβηθήκατε επειδή σας κοίταζαν;

Μάρτυρας: Δεν ξέραμε τις προθέσεις τους, φοβηθήκαμε μην κάνουνε επίθεση.

Πρόεδρος: Καλέσατε ενισχύσεις;

Μάρτυρας: Ναι, είχε πάρει ήδη ο Τσολακίδης τον ασύρματο και άκουσα να λέει ότι υπάρχουν συγκεντρωμένα άτομα...

Πρόεδρος: Εφόσον η παρεξήγηση φαινόταν ότι, είχε τελειώσει, τι φοβηθήκατε;

Μάρτυρας: Ήταν πολλοί και δεν ξέραμε τις προθέσεις τους. Η εκπαίδευση της Ομάδας ΔΙΑΣ δεν είναι για αντιμετώπιση πλήθους. Το κέντρο μας είπε να μείνουμε πίσω και να δίνουμε εικόνα. Με το που είπαμε στο κέντρο γιά 50 άτομα, μας είπαν να παραμείνουμε σε απόσταση και να δίνουμε εικόνα.

Πρόεδρος: Αφού δεν είστε για αντιμετώπιση πλήθους, γιατί σας έστειλαν;

Μάρτυρας: Γιατί δεν υπήρχαν άλλες ομάδες. Οι κατάλληλες ομάδες βρίσκονταν στο κέντρο των Αθηνών και θα έφθαναν μετά από 50 λεπτά. Εμείς είμαστε μόνο για παρουσία και πρόληψη, δεν είμαστε για αντιμετώπιση ή για να διαλύσουμε το πλήθος.

Ο αστυνομικός Μπιάκης κατέθεσε επίσης ότι, από τους 50 γύρω στους 20 άρχισαν να τρέχουν, βρίζοντας και φωνάζοντας.

Πρόεδρος: Εσείς τι κάνετε;

Μάρτυρας: Τρέχουμε από πίσω, κατευθύνονται κάπου βρίζοντας κάποιον και πηγαίνοντας σε αυτόν. Εμείς δεν ξέραμε που πάνε. Ακολουθώντας την ομάδα ψάχναμε να βρούμε που πάνε. Αυτοί φύγανε σαν μπουλούκι. Εγώ ήμουν πίσω και τους πήραμε στο κατόπι. Από τη γωνία Κεφαληνίας και Τσαλδάρη που βγήκα είδα ένα μπουλούκι με τέσσερα άτομα. Είδα ότι έπαιζαν ξύλο.

Πρόεδρος: Άλλους συγκεντρωμένους είδατε;

Μάρτυρας: Όχι, δεν είδα.

Πρόεδρος: Τα υπόλοιπα άτομα που πήγαν;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω, δεν είδα κάτι. Εβλεπα μόνο τους 20, έβλεπα και τους άλλους που έπαιζαν ξύλο. Δεν κατάλαβα που πήγαν.

Πρόεδρος: Πόσο πίσω ήσασταν;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να σκεφτώ τώρα απόσταση. Αυτοί οι πέντε που έπαιζαν ξύλο εκεί, δεν πρέπει να ήταν από την ομάδα που φύγανε προς τα στενά. Οι τέσσερις με πέντε πρέπει να προϋπήρχαν των 20 που ήταν εκεί.

Πριν από την έναρξη της διαδικασίας η μητέρα του Παύλου Φύσσα δεν άντεξε την εικόνα κατηγορουμένων, που γελούσαν και ξέσπασε γιά μία ακόμη φορά:

“Mου έφαγαν δυο μέτρα παλληκάρι, κάνανε γιορτές και τώρα χασκογελάνε”, φώναξε. “Κάνατε γιορτές και εγώ έχασα το παιδί μου. Μου φάγατε δυο μέτρα παλληκάρι και χασκογελάτε”, είπε και ξέσπασε σε κλάματα.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ανακοίνωσαν ότι, δεν θα παραστούν στη δίκη τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της αποχής που έχει κηρύξει ο Δικηγορικός Σύλλογος, ενώ το ίδιο δήλωσαν και συνήγοροι από την πολιτική αγωγή.

Μόνον ο συνήγορος της οικογένειας Φύσσα είπε ότι, θα ζητήσει άδεια, ώστε να παραστεί στη διαδικασία.

Στο μεταξύ το δικαστήριο όρισε νέο συνήγορο στον κατηγορούμενο Γιώργο Ρουπακιά.

Η δίκη διεκόπη για την Τρίτη (12/1).

Δημοφιλή