ΔΙΕΘΝΕΣ
11/01/2016 15:19 EET | Updated 11/01/2016 16:19 EET

Morgan Stanley: H τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να πέσει στα 20 δολάρια το βαρέλι

AFP via Getty Images
An Iraqi labourer works at an oil refinery in the southern town Nasiriyah on October 30, 2015. South Oil Company (SOC) has raised production at Nasiriyah oil field from 40,000 barrels per day to between 65,000 and 70,000 barrels as it aims to reach 100,000 barrels by the end of next month. AFP PHOTO / HAIDAR MOHAMMED ALI / AFP / HAIDAR MOHAMMED ALI (Photo credit should read HAIDAR MOHAMMED ALI/AFP/Getty Images)

Η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να πέσει προς τα 20 δολάρια το βαρέλι, εάν η Κίνα προσπαθήσει να υποτιμήσει γρήγορα το νόμισμά της, ανακοίνωσε η Morgan Stanley τη Δευτέρα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times.

Η επιβράδυνση στην Κίνα, η ανάπτυξη της οποίας είχε επιφέρει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου μέσα στην περασμένη δεκαετία, έχει προκαλέσει προβληματισμούς σχετικά με επιβράδυνση της κατανάλωσης εξαιτίας υπερπροσφοράς- ακόμα και μετά την πτώση 70% των τιμών κατά τους τελευταίους 18 μήνες.

Αν και οι προσπάθειες για την περαιτέρω αποδυνάμωση του κινεζικού νομίσματος θα βοηθούσαν στην ενίσχυση της, βασιζόμενης στις εξαγωγές, οικονομίας της, θα καθιστούσε τις εισαγωγές πετρελαίου και άλλων ειδών/ εμπορευμάτων που κοστολογούνται σε δολάρια ακριβότερες, πιθανώς πλήττοντας ακόμα περισσότερο τη ζήτηση.

«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλον έναν γύρο αποδυνάμωσης εμπορευμάτων, στέλνοντας το πετρέλαιο στα 20 δολάρια» εκτιμούν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Τη Δευτέρα, το μπρεντ έπεσε σε νέα χαμηλά, στα 31,96 το βαρέλι, ένα επίπεδο το οποίο είχε σημειωθεί ξανά τον Απρίλιο του 2004. Η Morgan Stanley «βλέπει» τιμή 49 δολαρίων ανά βαρέλι για το μπρεντ κατά το 2016- το χαμηλότερο ετήσιο μ.ο από το 2004.

Γενικότερα, οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν κάτω από τα 32 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά μέσα σε 12 χρόνια, με το ελαφρό αργό να πέφτει στα 31,20 δολάρια (New York Mercantile Exchange). Υπογραμμίζεται πως η διεθνής προσφορά αργού αναμένεται να αυξηθεί, εάν και εφόσον αρθούν κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, επιτρέποντας στη χώρα να αυξήσει τις εξαγωγές της.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, το πετρέλαιο είναι συνδεδεμένο με το δολάριο, και πιθανή άνοδος/ υπερτίμησή του, θα μπορούσε να μειώσει την τιμή στα προαναφερθέντα χαμηλά επίπεδα. «Δεδομένης της συνεχιζόμενης ανόδου του δολαρίου, σενάρια τιμών πετρελαίου 20-25 δολαρίων είναι δυνατά απλά και μόνο λόγω του συναλλάγματος...Το αμερικανικό δολάριο και μη θεμελιώδεις παράγοντες συνεχίζουν να καθορίζουν τις τιμές του πετρελαίου».

Σημειώνεται πως η Morgan Stanley δεν είναι η πρώτη που προβλέπει πτώση στα 20 δολάρια ανά βαρέλι, αλλά για λόγους διαφορετικούς από άλλες τράπεζες. Η Goldman Sachs Group Inc είχε εκτιμήσει ότι υπάρχει περίπτωση να φτάσουν στα όρια τους οι δεξαμενές, πιέζοντας το αργό πετρέλαιο σε επίπεδα που απαιτούνται για να περιοριστεί η παραγωγή.

Υπογραμμίζεται πως ένας από τους μεγάλους χαμένους από την πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι η Ρωσία - ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς. Αντίστοιχα πλήττεται και η Βενεζουέλα. Όσον αφορά στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες Κόλπου, που παρέχουν τη «μερίδα του λέοντος» (με τη Σαουδική Αραβία να κρατά την παραγωγή στα ίδια υψηλά επίπεδα), θεωρείται ότι πρόκειται για μια στρατηγική η οποία στόχο έχει να πλήξει τους άλλους, μικρότερους «παίκτες» - ειδικά από τη στιγμή που στη «σκακιέρα» εισέρχεται το Ιράν, μετά την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα, η οποία συνοδεύεται από άρση κυρώσεων. Γενικότερα, αναλυτές εκτιμούν ότι η Σαουδική Αραβία μακροπρόθεσμα επωφελείται, καθώς μπορεί να «αντέξει» τις χαμηλές τιμές περισσότερο από τους ανταγωνιστές, ασκώντας τους παράλληλα πίεση, από τη στιγμή που κάποιοι εξ αυτών (Ιράν, Ρωσία) αποτελούν και γεωπολιτικούς της αντιπάλους.