Δρ. Αλέξανδρος Γουλιέλμος: Καινοτομία, τεχνολογία και επιχειρηματικότητα, τα μυστικά για την αγορά εργασίας

Δρ. Αλέξανδρος Γουλιέλμος: Καινοτομία, τεχνολογία και επιχειρηματικότητα, τα μυστικά για την αγορά εργασίας
bca

Ο Διευθυντής του Τμήματος Ναυτιλίας του BCA και υπεύθυνος του e-learning, Δρ. Αλέξανδρος Γουλιέλμος, μιλά στην HuffPost Greece για την αγορά εργασίας, την τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα, αλλά και για τις υποτροφίες προς τους φοιτητές που έχουν ανάγκη.

Το ελληνικό κράτος ήταν επιφυλακτικό (πολλές φορές ακόμη και εχθρικό) απέναντι στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ωστόσο, το BCA καταφέρνει εδώ και 45 χρόνια να βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους εκπαιδευτικούς ομίλους της χώρας. Ποιο είναι το «μυστικό της επιτυχίας»;

Είναι αλήθεια ότι το ελληνικό κράτος παρέμενε επιφυλακτικό ως προς την ιδιωτική εκπαίδευση, ωστόσο πολλά πράγματα άλλαξαν από τότε που αναγνωρίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Κολλεγίων, μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2008, αλλά έγινε νόμος του κράτους το 2010. Αυτό δεν άλλαξε πολλά ως προς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά στα μάτια του κοινού και κυρίως των γονέων υπήρξε μια αναβάθμιση των Κολλεγίων, υπό την έννοια ότι τώρα πλέον οι απόφοιτοι των Κολλεγίων είναι επαγγελματικά ισοδύναμοι και ισότιμοι με τους απόφοιτους των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το BCA διατηρείται εδώ και 45 χρόνια ανάμεσα στα κορυφαία ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και αυτό συμβαίνει γιατί έχει εστιάσει σε τρεις βασικές ειδικότητες, τις οποίες διδάσκει με εξαιρετικό τρόπο. Ναυτιλιακά, Τουρισμός και Διοίκηση Επιχειρήσεων (τις νέες τάσεις, όπως είναι digital marketing, λογιστική, καινοτομία και επιχειρηματικότητα) γιατί ακριβώς σε αυτές τις ειδικότητες έχει βρει τους καλύτερους καθηγητές, οι οποίοι «παντρεύουν» την ακαδημαϊκή έρευνα με την πρακτική εμπειρία της αγοράς. Το BCA έχει πολύ ισχυρή διασύνδεση με την αγορά, το οποίο σημαίνει πρακτικά την απορρόφηση των αποφοίτων μας στις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η συνεργασία του BCA με το University of Plymouth. Τι αφορά αυτή η συνεργασία και τι σηματοδοτεί για το BCA;

Το πανεπιστήμιο του Plymouth είναι ένα μεγάλο πανεπιστήμιο της Μ.Βρετανίας, βρίσκεται περίπου στη μέση της λίστας με τα μεγαλύτερα βρετανικά πανεπιστήμια. Ειδικότερα σε ειδικότητες όπως Διοίκηση Επιχειρήσεων, Νομικά και Ναυτιλιακά, βρίσκεται στο top 30 -35 πανεπιστήμια της Μ.Βρετανίας. Η συνεργασία μας ξεκινά τη δεκαετία του ’90, όμως τώρα έγινε πιο επίσημη, τη διευρύναμε και την κάναμε να αφορά όχι μόνο τις ειδικότητες που παρέχουμε τώρα, αλλά και μια σειρά άλλων ειδικοτήτων στα αμέσως επόμενα χρόνια, με στόχο να καταστήσουμε το BCA ως ένα εκπαιδευτικό κέντρο για το πανεπιστήμιο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Eιδικότερα στον τομέα των ναυτιλιακών σπουδών, το University of Plymouth συγκαταλέγεται στα λιγοστά Πανεπιστήμια στον κόσμο, μαζί με το BCA, τα οποία έχουν σημαντική Ναυτιλιακή παράδοση, και προσφέρουν σπουδές ΝαυτιλιακούManagement τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε Μεταπτυχιακό επίπεδο.

Τα ποσοστά απορρόφησης των αποφοίτων του BCA από την αγορά εργασίας, είναι εντυπωσιακά. Πως επιτυγχάνεται αυτό, ειδικά στη σημερινή εποχή;

Όπως προανέφερα, έχουμε εστιάσει σε τρεις μόνο ειδικότητες, οι οποίες ανέκαθεν είχαν απορρόφηση από την αγορά εργασίας, ακόμη και τις πιο δύσκολες περιόδους. Ο Τουρισμός απασχολεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του στελεχιακού δυναμικού της χώρας. Το δικό μας πρόγραμμα στα Τουριστικά για παράδειγμα συνδυάζει τόσο την πρακτική στο ξενοδοχείο Hilton, όσο και τη θεωρία. Στα Ναυτιλιακά, είμαστε από τους μεγαλύτερους εκπαιδευτικούς φορείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε έναν τομέα που κατεξοχήν ζητά απόφοιτους γιατί λειτουργεί σε μια παγκόσμια αγορά και κυρίως απόφοιτους του BCA που είναι καταρτισμένοι και γνωρίζουν καλά την αγγλική γλώσσα. Στη Διοίκηση Επιχειρήσεων έχουμε εστιάσει σε τομείς που έχουν απορρόφηση από την αγορά εργασίας, όπως είναι το digital marketing, η λογιστική και τώρα πλέον η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα. Άρα το «μυστικό» μας είναι ειδικότητες που έχουν απήχηση στην αγορά. Τέλος, το ακαδημαϊκό συμβούλιο του BCA, το οποίο απαρτίζεται από πολύ μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού χώρου, συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των αναγκών και δεξιοτήτων που απαιτούνται από τους φοιτητές, ούτως ώστε να εισαχθούν με τα μεγαλύτερα δυνατά εφόδια στον επαγγελματικό στίβο.

Τα τελευταία χρόνια επικρατεί η αντίληψη ότι οι σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων δεν προσφέρουν επαγγελματική διέξοδο. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη; Σε τι διαφοροποιούνται τα προγράμματα Business του BCA από τα αντίστοιχα που υπάρχουν στην ελληνική αγορά;

Παλιότερα η Διοίκηση Επιχειρήσεων ήταν μια ειδικότητα που επέλεγαν φοιτητές οι οποίοι δεν γνώριζαν τι θέλουν να κάνουν, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να σπουδάζουν ένα αντικείμενο το οποίο δεν τους συνόδευε στη ζωή τους. Τα τελευταία χρόνια καταλάβαμε ότι δεν αρκεί μόνο η Διοίκηση Επιχειρήσεων σαν ειδικότητα και σαν «χαρτί», αλλά μετράει ο τρόπος σκέψης. Η Διοίκηση Επιχειρήσεων δηλαδή ως καινοτομία και ως επιχειρηματικότητα, και όχι τόσο ως θεωρία στην αίθουσα, είναι η μεγάλη διαφορά του BCA έναντι των υπόλοιπων Κολλεγίων. Στο BCA είναι διαφορετικός ο τρόπος διδασκαλίας. Εστιάζουμε στον τρόπο σκέψης, στην εργασία, στα ομαδικά projects, σε projects που αφορούν την αγορά εργασίας, ώστε ο φοιτητής να καταλάβει πώς η θεωρία μετουσιώνεται σε πράξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στα τέλη των 4ετών σπουδών τους, οι φοιτητές να έχουν δημιουργήσει τη δική τους εταιρεία, είτε αφορά προϊόντα, είτε υπηρεσίες. Ακόμη και αν δεν κάνουν κάτι δικό τους, έχουν πάρει τα κατάλληλα εφόδια και μπορούν να εργαστούν πολύπλευρα και δημιουργικά ως στελέχη σε κάποια άλλη εταιρεία.

Πείτε μας λίγα λόγια για το Athens Tech και για τη σύζευξη τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας.

Το Athens Tech είναι ένα πρωτοπόρο Κολλέγιο που λειτουργεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Πρόκειται για τον καρπό της σύζευξης του BCA με την Intracom, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Δημιουργήσαμε ένα μοναδικό και καινοτόμο Κολλέγιο, καθώς πρώτη φορά συνεργάζεται μια πολυεθνική εταιρεία με ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, όπως είναι το BCA, για την παροχή προγραμμάτων σπουδών στην πληροφορική και το software engineering. Η τεχνολογία πλέον είναι ένας μοχλός ανάπτυξης με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Αναφέρομαι τόσο σε θέσεις προγραμματιστών που έχει ανάγκη η αγορά, αλλά και start-uppers, πολλοί από τους οποίους βασίζονται σε τεχνολογίες συγκεκριμένες για να μπορέσουν να αναπτύξουν ένα δικό τους προϊόν. Το Athens Tech φιλοδοξεί να είναι το Κολλέγιο των νέων επιχειρήσεων. Να αποτελέσει την κοιτίδα για πολλές νέες επιχειρήσεις και εξειδικευμένους προγραμματιστές, που θα βασίζουν το προϊόν τους σε αναπτυγμένες εφαρμογές πληροφορικής.

Η Ελλάδα διέρχεται μια παρατεταμένη οικονομική κρίση. Ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει το BCA σε σχέση με την υποστήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων; Παρέχετε κάποιες υποτροφίες;

Το BCA έχει δημιουργήσει ένα Ταμείο Υποτροφιών, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 50 επιχειρήσεις, τις μεγαλύτερες της χώρας, από όλους τους κλάδους, τουρισμό, ναυτιλία, βιομηχανία. Στόχος του Ταμείου αυτού είναι να συνδράμουν όλες αυτές οι εταιρείες, δίνοντας τη δυνατότητα σε άπορους φοιτητές, οι οποίοι όμως έχουν επιδείξει υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις να φοιτήσουν στα προγράμματα σπουδών του BCA. Το βασικότερο κριτήριο για αυτές τις υποτροφίες είναι η οικονομική κατάσταση σε συνδυασμό με κάποιες ακαδημαϊκές επιδόσεις. Ορισμένες φορές βέβαια υπάρχουν και κριτήρια διαφορετικά από αυτά που ανέφερα, καθώς ορισμένοι φοιτητές, για οικογενειακούς λόγους, μπορεί να μην είχαν καλές επιδόσεις στο σχολείο, αλλά να έχουν κάποια ταλέντα, τα οποία εμείς κρίνουμε σημαντικά για να μπορέσει να φοιτήσει κάποιος.

Δημοφιλή