Σε καλό κλίμα η μαραθώνια η συνεδρίαση της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ - Όσα είπε ο υπουργός Εργασίας για το Ασφαλιστικό

Σε καλό κλίμα η μαραθώνια η συνεδρίαση της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ - Όσα είπε ο υπουργός Εργασίας για το Ασφαλιστικό
Sooc

Δεσμεύσεις ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις και απαντήσεις για όλα έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση κράτησε πάνω από πέντε ώρες και διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε νωρίτερα σύσκεψη με τον υπουργό Εργασίας στο Μαξίμου, ενώ την ώρα της συνεδρίασης της ΚΟ προήδρευσε σε σύσκεψη στο Μαξίμου με αντικείμενο το νομοσχέδιο για την δημόσια διοίκηση. Εκτός του πρωθυπουργού οι υπουργοί Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Χριστόφορος Βερναρδάκης και Πάνος Σκουρλέτης.

Στην ΚΟ ο Γ. Κατρούγκαλος φέρεται να είπε:

- Eισφορές: η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να είναι υψηλές σε κάποιες περιπτώσεις και γι’ αυτό κάνει διάλογο και εξετάζει τρόπους για μείωσή τους. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ενδέχεται η ασφαλιστική επιβάρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών που φτάνει συνολικά το 34% να μειωθεί στο 30% του εισοδήματος.

- Διαπραγμάτευση: οι θεσμοί ζητούν α) βασική σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια, β) χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, γ) να μην αυξηθούν οι εισφορές. Προετοίμασε για σκληρή και έντονη διαπραγμάτευση.

- Ενοποίηση Ταμείων: NAT, OΓA και TΣMEΔE θα ενταχθούν στο Ενιαίο Ταμείο αλλά θα διατηρήσουν κάποια αυτόνομα χαρακτηριστικά (π.χ. τον Οίκο Ναύτου).

- Προσωπική διαφορά: σε 10 χρόνια θα έχει εξατμιστεί η προσωπική διαφορά και τότε θα υπάρχει ενιαία μεταχείριση παλιών και νέων

- Αγγελιόσημο: θεωρείται δύσκολο να διατηρηθεί, αλλά συνεχίζεται η προσπάθεια να παραμείνει.

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου: Δεν μειώνουμε κύριες και επικουρικές

Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, εκτίμησε ότι έγινε «μια αναλυτική εποικοδομητική συνεδρίαση».

«Η πρότασή μας απευθύνεται στα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την ελληνική κοινωνία, την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις που δεν θα διαρρηγνύουν την κοινωνική ισορροπία, γιατί οι συντάξεις μετά από επτά χρόνια ύφεσης και πέντε χρόνια μνημονίων λειτουργούν και ως δίχτυ προστασίας για την ελληνική οικογένεια», υπογράμμισε.

Αναφερόμενη στο κλίμα της συνεδρίασης η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «από τη συζήτηση, τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις επισημάνθηκαν σημεία που απαιτούν περαιτέρω τεχνική επεξεργασία, όπως εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών.

Η επιδίωξή μας είναι μια βιώσιμη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος στον αντίποδα των εφαρμοζόμενων πολιτικών για την κοινωνική ασφάλιση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που οδήγησαν σε απανωτές περικοπές των συντάξεων, εξανέμισαν τα αποθεματικά των Ταμείων και οδήγησαν σε αδιέξοδο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης»

Προσδιορίζοντας τα χαρακτηριστικά της πρότασης της κυβέρνησης η Αφρ. Θεοπεφτάτου τόνισε ότι «οικοδομείται βασισμένη στις αρχές της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, στην εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης σε συνάρτηση με την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και στην αλληλεγγύη των γενεών.

Βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα επιτυγχάνεται με:

  • Επιστροφή της Οικονομίας σε Ανάπτυξη
  • Αποκλιμάκωση της ανεργίας
  • Καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εκτεταμένης εδώ και δεκαετίες εισφοροδιαφυγής.

Η κυβέρνησή μας επιδιώκει μια βαθιά μεταρρυθμιστική τομή, σεβόμενη τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Αυγούστου του 2015, διαφυλάττοντας την κοινωνική συνοχή μέσω της μη μείωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων».

Δημοφιλή