Το... 3ο κύμα του εκσυγχρονισμού δια χειρός Κυριάκου

Το... 3ο κύμα του εκσυγχρονισμού δια χειρός Κυριάκου
eurokinissi

Μετά από 23 ολόκληρα χρόνια ακούστηκε ξανά το σύνθημα «Μητσοτάκης» από τα χείλη, αυτή τη φορά των υποστηρικτών του υιού του Κυριάκου.

Κι όμως εκείνος κατάφερε να μπει σε μια αβέβαιη κούρσα, ως το απόλυτο αουτσάιντερ, σχεδόν «ξορκίζοντας» το επίθετο του και επιχειρώντας με εμφανή τρόπο να «αποκηρύξει» το βαρύ πολιτικό παρελθόν της οικογένειας του.

Με την ανακοίνωση των πρώτων ασφαλών αποτελεσμάτων όμως, τον πρώτο που πήγε και συνάντησε μόλις οριστικοποιήθηκε η μεγάλη του νίκη, ήταν ο πατέρας του, σε μια κίνηση με έντονο συμβολισμό.

Στην μεγάλη εικόνα ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ καθισμένος στην πολυθρόνα του και όρθιος πίσω του ο «διάδοχος» στην ηγεσία του κόμματος, με ένα μικρό κάδρο στο δεξί άκρο της Ντόρας Μπακογιάννη που τη στιγμή που ο φωτογραφικός φακός απαθανάτιζε το ιστορικό στιγμιότυπο βρισκόταν - ως φυσική παρουσία - στον χώρο συγχαίροντας τον αδερφό της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχώρησε από το πολιτικό του γραφείο στο Παγκράτι και πήγε στο σπίτι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Ρηγίλλης.

«Άντε και πρωθυπουργός» του είπε περιχαρής ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, που είδε μετά από 23 χρόνια ένας ακόμη Μητσοτάκης να εκλέγεται πρόεδρος του κόμματος.

Οι τρεις λέξεις του επίτιμου - πέρα από μια προσωπική ευχή - αποτέλεσαν κατά πολλούς και τον κύριο λόγο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε όχι μόνο να καλύψει την διαφορά του πρώτου γύρου από τον αντίπαλο του, αλλά και σχεδόν να διπλασιάσει σε πολλές περιοχές τα ποσοστά του.

Ποιος δηλαδή είναι καταλληλότερος αντίπαλος απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά κυρίως, ποιος είναι ικανότερος να διεκδικήσει μια νίκη με την ΝΔ στις εθνικές εκλογές - όποτε και αν αυτές γίνουν - και κατ' επέκταση - την πρωθυπουργία.

Η πορεία προς τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη θυμίζει σε πολλά, την αθόρυβη πορεία προς την αρχηγία και την Πρωθυπουργία του Κώστα Σημίτη το μακρινό 1996, όταν κόντρα στους σκληρούς μηχανισμούς ενός κόμματος, χωρίς την παραμικρή στήριξη από τα στελέχη που είχαν ως σημείο αναφοράς τον ιδρυτή Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά μόνος με μια χούφτα ανθρώπους γύρω του και με σύνθημα τον «εκσυγχρονισμό» και τις «μεταρρυθμίσεις» κατάφερε το ακατόρθωτο.

Αυτός είναι ίσως και ο κύριος λόγος που ήδη άρχισαν οι συζητήσεις και οι πολικές αναλύσεις που θεωρούν ότι η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ικανή - από μόνο του ως γεγονός - να συμπαρασύρει πολιτικά σχεδόν το σύνολο του υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού, δημιουργώντας συνθήκες ολικής επαναφοράς ψηφοφόρων και πολιτικών στελεχών που βρέθηκαν εκτός «χάρτη» και τώρα, δηλώνουν έτοιμοι να συνταχθούν σε μια νέα προσπάθεια.

Δημοφιλή