Troo Food Liberation: Η κολεκτίβα που φτιάχνει ωμοφαγικά προϊόντα με υλικά από την ελληνική γη

Troo Food Liberation: Η κολεκτίβα που φτιάχνει ωμοφαγικά προϊόντα με υλικά από την ελληνική γη

H πρωτοβουλία Troo Food Liberation δημιουργήθηκε για να αποκαλύψει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τη δια(σ)τροφή μας, από μια ομάδα ανθρώπων με ποικίλα ενδιαφέροντα και με διαφορετικά επαγγελματικά υπόβαθρα. Εκτός από τα τσιπς λαχανίδας και τα κράκερς από αμύγδαλο που φτιάχνουν, οργανώνουν μαθήματα μαγειρικής, εκδρομές συλλογής άγριων μανιταριών και βοτάνων καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις σε νηπιαγωγεία και σχολεία με σκοπό την ενημέρωση των παιδιών και των νέων γύρω από τη σωστή, υγιεινή διατροφή.

Για όλα αυτά τα ενδιαφέροντα, για την διατροφή των Ελλήνων και για πολλά ακόμα, μίλησε η Δανάη Τσεκούρα, μία από τους ιδρυτές του Troo Food Liberation, στην HuffPost Greece.

Πώς προέκυψε η ιδέα του Τroo Food Liberation;

Η Troo Food γεννήθηκε από την ανάγκη να εξισορροπήσουμε την σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων πού είναι τελείως οπισθοδρομική και αντί να μας θρέφει, συμβάλει ή και προκαλεί προβλήματα υγείας. Το εργαστήρι της Troo Food είναι η φυσική εξέλιξη της κολεκτίβας. Ό,τι φτιάχνουμε είναι χειροποίητο και όλα τα υλικά είναι βιολογικά. Ta kale chips είναι ωμοφαγικά, και χωρίς γλουτένη. Ό,τι δημιουργούμε είναι άκρως υγιεινό.

Εξηγήστε μου λίγο τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Τroo Food Liberation;

Η εταιρία μας δεν ακολουθεί κανένα στερεότυπο επιχειρηματικού μοντέλου. Είναι μια φυσική εξέλιξη από τη συλλογική πρωτοβουλία τής κολεκτίβας μας, και ενσαρκώνει εντελώς το πνεύμα της. Για παράδειγμα, τα προϊόντα μας είναι εποχικά και βιολογικής καλλιέργειας. Αυτό σημαίνει ότι ακολουθούμε τη φύση και δεν προσπαθούμε να αναγκάσουμε τη φύση να μας ακολουθήσει. Χρησιμοποιούμε λαχανικά και φρούτα που ωριμάζουν εποχιακά και θα βρείτε τα προϊόντα μας σε ένα κατάστημα μόνον αν είναι της εποχής. Η γεύση των προϊόντων μας μπορεί να αλλάξει από καιρό σε καιρό ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Αυτό θα πει «πραγματική» γεύση τροφίμων. Ως εταιρία η TROO FOOD αντιμετωπίζει τα τρόφιμα ως πολύτιμη τροφή όχι ως εμπόρευμα.

Επιπλέον δουλεύουμε σαν ομάδα και παίρνουμε ίση ευχαρίστηση και μοιραζόμαστε εξ ίσου τις αρμοδιότητες όσον αφορά στη δημιουργία των προϊόντων μας. Ο καθένας μας που δουλεύει στην Trοο Food κατέχει ποσοστά της εταιρείας.

Από που προέρχονται τα υλικά σας;

Τα υλικά μας -όσο μπορούμε- είναι εγχώρια. Όπως είπαμε, ο ρόλος της τροφής για εμάς έχει κοινωνική, περιβαλλοντολογική και οικονομική σημασία. Και τώρα πιο πολύ από ποτέ πρέπει να στηρίξουμε και να αναδείξουμε όλα τα αγαθά της πανέμορφης χώρας μας! Τον πραγματικό μας πλούτο. Το αλάτι είναι Θαλασσινό από το Μεσολόγγι , το μηλόξυδο είναι από τον Όλυμπο, το ελαιόλαδο από την Μεσσηνία, η καπνιστή πάπρικα είναι από την Αριδαία από παραδοσιακό ελληνικό σπόρο, τα αμύγδαλά μας είναι από την Τζια, η λαχανίδα από την Εύβοια, το θυμάρι μαζεμένο μπουμπούκι μπουμπούκι στο χέρι από την Πελοπόννησο.

Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από το Troo Food Liberation

Η φιλοσoφία είναι απλή: «Όλοι έχουμε το δικαίωμα να τρώμε “αληθινή” τροφή». Δυστυχώς με τα σημερινά δεδομένα της βιομηχανοποίησης τροφίμων πρέπει να το διεκδικήσουμε αυτό το δικαίωμα. Εμείς, όπως και πολλοί άλλοι βοηθάμε με ποικίλους τρόπους αυτό τον αγώνα . Προσπαθούμε έμπρακτα, η αγάπη περνάει μέσα από το στομάχι άλλωστε, να μυήσουμε τον κόσμο σε υγιεινές τροφές. Θεωρούμε περίεργο και παράξενο το να φοβάται κανείς να δοκιμάσει τα δικά μας πράσινα τσιπς από λαχανίδα πού σφύζουν από νοστιμιά και προσφέρουν υγεία και να μην διστάζει να καταβροχθίσει τροφές τυποποιημένες μέσα στην ζάχαρη και τα συντηρητικά.

Τι προϊόντα φτιάχνετε;

Σχεδιάζουμε και παράγουμε σνακ τα οποία πιστεύουμε ότι θα αγαπήσουν όλοι. Μικροί, μεγάλοι, παμφάγοι , χορτοφάγοι, vegan. Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο το ότι να τρως υγιεινά δεν σημαίνει ότι στερείσαι την απόλαυση του φαγητού. Αντιθέτως, ανοίγοντας τους γευστικούς ορίζοντες με τροφές αγνές και φυσικές , εμβαθύνουμε την απόλαυση. Τα supersnack μας είναι τα Kale Chips, τα Kale Crackers, και τα Almond Crackers. Στα καινούργια μας κράκερ από αμύγδαλο, λιναρόσπορο και βρώμη από το κτήμα Αντωνόπουλου, πρωταγωνιστούν τα μαγικά ελληνικά βότανα, όπως ρίγανη από τον Ταΰγετο, άγριο θυμάρι από την Πελοπόννησο, δεντρολίβανο από την Άνδρο, γνωστά για την εξαίσια ποιότητά τους και τις μοναδικές θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Πιστεύετε ότι οι Έλληνες τρώμε σωστά;

Η Ελλάδα είναι ένας προικισμένος τόπος από γαστρονομική άποψη. Έχουμε την πιο νόστιμη και ποιοτική πρώτη ύλη, απλά, όπως ο υπόλοιπος πλανήτης, έχουμε χάσει την ισορροπία της διατροφής μας. Νιώθουμε πώς αν δεν φάμε κρέας σχεδόν κάθε μέρα δεν τρώμε. Εάν όμως ρωτήσουμε κάποιον παππού ή γιαγιά πόσο συχνά κατανάλωναν κρέας όταν μεγάλωναν, η απάντηση θα είναι σπάνια, μια φορά τον μήνα ή μια φορά την εβδομάδα. Παραδοσιακά, λοιπόν, η βάση της ελληνικής κουζίνας είναι χορτοφαγική, απλά, με την βιομηχανοποίηση του κρέατος και την ευκολία που βρίσκουμε ένα φθηνό σουβλάκι, έχει χαθεί η σοφία της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής.

Ένα από τα βασικά υλικά που χρησιμοποιείτε είναι η λαχανίδα (kale) η οποία τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Είναι τόσο θρεπτική ή είναι θέμα μόδας;

Η λαχανίδα (kale) είναι δημοφιλής επειδή είναι εντυπωσιακά υψηλή σε διατροφική αξία και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Έγινε της μόδας επειδή οι διάσημοι στο Hollywood, το τρώνε και το διαφημίζουν. Η ωμοφαγία και το τσίπς λαχανίδας έχουν κάνει θραύση στους διάσημους σταρ γιατί είναι ο πιο νόστιμος τρόπος να τρως υγιεινά και να κρατιέσαι σε φόρμα, αλλά επιστρέφοντας στον παππού και την γιαγιά, η λέξη «λαχανίδα» έχει επίσης ιστορική σημασία. Όχι επειδή την τρώει η Beyonce και τα μοντέλα της Victoria’ s Secret άλλα επειδή οι παππούδες μας θα σου πουν πως με την λαχανίδα επιβίωσαν την κατοχή. Οπότε, η αξία της λαχανίδας είναι και διαχρονική.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξουμε στην διατροφή μας ή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το φαγητό;

Πρώτα από όλα πρέπει να γίνουμε φίλοι με την τροφή μας. Η Troo Food προτρέπει τους ανθρώπους να κάνουν ενσυνείδητες επιλογές ως καταναλωτές. Πιστεύουμε στο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση σε “αληθινή” τροφή, μακριά από φυτοφάρμακα και γενετικές τροποποιήσεις. Αληθινή τροφή που διατηρεί τη διατροφική της αξία και τις πρωταρχικές της θεραπευτικές ιδιότητες. Ας δούμε το φαγητό μας αλλιώς- ας το δούμε ως θεραπεία, ως πρόληψη, ως κάτι που μας θρέφει από μέσα προς τα έξω, που μας ομορφαίνει, μας δίνει ενέργεια, μας χτίζει. Όπως λέει το αρχαίο Ελληνικό ρητό «Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας» (Ιπποκράτης 4ος αιώνας π.Χ.)

Ακολουθώντας μία εναλλακτική προσέγγιση στα ζητήματα της υγείας που συνδέεται άμεσα με αρχαίες αντιλήψεις και πρακτικές θεραπείας και εφαρμόζοντας στην καθημερινότητά μας την προληπτική ιατρική κατορθώνουμε να επανασυνδεθούμε με το σώμα μας και την Φύση.