ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12/01/2016 15:53 EET | Updated 12/01/2016 15:54 EET

Καμμένος: Προς συμπαραγωγές με χώρες εκτός ΝΑΤΟ. Ενδιαφέρον για ναυπήγηση υποβρυχίων στον Σκαραμαγκά από Ινδία, Πολωνία, Αίγυπτο

Sooc

Η Ελλάδα έχει πολύ σημαντική γεωπολιτική θέση και τη δυνατότητα να κάνει συμπαραγωγές με χώρες εκτός ΝΑΤΟ, παρέχοντας πιστοποίηση χώρας της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα προχωρά σε συμφωνίες με χώρες όπως το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ιορδανία, ενώ έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για ναυπήγηση υποβρυχίων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά από την Ινδία, την Πολωνία, την Αίγυπτο και άλλες χώρες.

«Οι εξοπλιστικές ανάγκες που υπάρχουν, περιγράφονται σήμερα από τα επιτελεία και η στρατιωτική ηγεσία είναι εκείνη που απαντά στα ερωτήματα της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής. Παλαιότερα όμως, αυτό δεν συνέβαινε, με αποτέλεσμα, σήμερα, 19 υποθέσεις προμήθειας εξοπλιστικών συστημάτων, να βρίσκονται στη Δικαιοσύνη», ανέφερε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη Κύρωση της Συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της Ρωσίας για την προμήθεια αμυντικού υλικού, ο υπουργός.

«Δυστυχώς», πρόσθεσε ο Πάνος Καμμένος στην πλειοψηφία των φακέλων που εξετάσαμε δεν υπήρχαν εγγυητικές επιστολές, και τα αντισταθμιστικά που προβλέπονταν, όχι απλά δεν υλοποιήθηκαν, αλλά ήταν τόσο γκρίζα που οδήγησαν σε παραπομπές.

Συνεχίζοντας ο υπουργός Άμυνας ανέφερε, ότι η συγκεκριμένη συμφωνία υπεγράφη από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ως ΥΠΕΘΑ, και τάχθηκε υπέρ των διακρατικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ, την Ρωσία, και με άλλες χώρες και υποστήριξε ότι οι συμφωνίες αυτές είναι προς το συμφέρον της δημόσιας και της ιδιωτικής ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

«Αν αύριο συμφωνήσουμε με Ινδία για το Άρτεμις, η Ελλάδα θα δίνει την κάνη και η συμπαραγωγή θα γίνεται εδώ, ενώ το οπλικό σύστημα θα έχει την πιστοποίηση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης, ότι καταβάλλεται προσπάθεια να διατεθούν μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών που δεν χρησιμοποιούνται πλέον, σε τιμές που φθάνουν στο 45 - 50% της αξίας κτήσης τους, ώστε να καλυφθεί μέρος του προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας.

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρόν» στο νομοσχέδιο ενώ υπέρ ψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής. Η συμφωνία κυρώθηκε κατά πλειοψηφία.

(με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post